Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κυβερνήσει

Η χώρα τούτη την ώρα βρίσκεται στο μάτι ακριβώς του κυκλώνα. Όσοι ξέρουν από κυκλώνες μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ανησυχητική ηρεμία που μας κυκλώνει δυσοίωνα και κινδυνεύει να αποκοιμίσει την κυβέρνηση στην θαλπωρή των πρόσφατων δανεικών που με κόπο εξασφάλισε από τους εταίρους μας. Και όχι μονάχα αυτό αλλά να θολώσει εντέχνως τον πυρήνα της αποστολής της, που είναι φυσικά ένας: η διακυβέρνηση του τόπου. Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (έξι δύσκολους μήνες), η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναστρέψει την εικόνα που είχαν οι δανειστές για την χώρα και είναι κοινή παραδοχή πως το έχει καταφέρει.

Τώρα, που κατάφερε να αναστρέψει την εικόνα της Ελλάδας, πρέπει να ασχοληθεί και με την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία για το μέλλον μας. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρει αυτό, είναι να ξεκινήσει να κυβερνά με πυγμή!

Είναι  ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει την πραγματική δουλειά. Αφού ο Πρωθυπουργός επέλεξε την συμβατική λύση μιας κυβερνητικής συνέχειας στον μονόδρομο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τους γνωστούς κυβερνητικούς εταίρους και με τις οφθαλμοφανείς αντιφάσεις και δυσκολίες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο από κανέναν. Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις με έργα πλέον και έχω την εντύπωση πως οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων που μόλις πριν μερικούς μήνες εμπιστεύθηκαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους για τις ικανότητες αυτής της κυβέρνησης να παραγάγει αποτελεσματικό έργο – με εξαίρεση τον ίδιο τον Σαμαρά στον οποίο δείχνει ανοχή και εμπιστοσύνη.

Πρακτικές όπως οι «διαρροές» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αδικούσαν κατάφωρα το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ασχολείται με όλα τα θέματα. Δεν μπορούν να περνούν από τα χέρια του και οι παραμικρές λεπτομέρειες. Η Δημοκρατία μας είναι «Πρωθυπουργοκεντρική» αλλά δεν μπορεί να γίνει «one man show». Ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν θα τα κατάφερνε σε έναν τέτοιο ρόλο. Ίσως έχει έρθει η ώρα ο Αντώνης Σαμαράς να ξαναδεί το θέμα του πολιτικού προσωπικού που θα κληθεί να τον πλαισιώσει στην δύσκολη αυτή προσπάθεια. Οι αποφασισμένοι, εργατικοί και ακέραιοι να μείνουν δίπλα του. Όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο, ας αποσυρθούν διακριτικά. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος αυτών που θα στελεχώσουν το κράτος. Τα κριτήρια επιλογής τους, θα πρέπει να είναι απαιτητικά και εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυσαν στις  αλήστου μνήμης εποχές που αφήνουμε πίσω μας (*).

Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της κοινωνίας με πρώτο και κρισιμότερο αυτό της ανεργίας. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού πρώτα ανακοπεί η αυξητική τάση του αριθμού των ανέργων. Να γίνουν νέες επενδύσεις από ντόπιους ή ξένους επιχειρηματίες. Να χρηματοδοτηθεί η οικονομία με «φρέσκα» παραγωγικά κεφάλαια. Να δοθούν απαντήσεις στο ζέον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την καταστροφή που βρήκε την χώρα. Να αναληφθούν πολ

Keywords
Τυχαία Θέματα