Ο ΠΟΥ καλεί τον κόσμο να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες να διπλασιάσουν τις προσπάθειες κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους έκανε τη δήλωση μιλώντας σε διπλωμάτες στη Γενεύη μια μέρα μετά τον χαρακτηρισμό από τον ΠΟΥ του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού ως πανδημίας, και σημείωσε επίσης: "Η περιγραφή του ως πανδημίας δεν σημαίνει ότι οι χώρες θα πρέπει να τα παρατήσουν. Η ιδέα ότι οι χώρες θα πρέπει να περάσουν από τις προσπάθειες για την αναχαίτιση

της επιδημίας στις προσπάθειες για τον μετριασμό της είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη".

Διατηρώντας μια στρατηγική αναχαίτισης, υπογράμμισε, όλες οι χώρες θα πρέπει "να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την πρόληψη της οικονομικής και κοινωνικής αναστάτωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σύμφωνα με δηλώσεις του που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ.

"Πρόκειται για μια πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί", σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά "δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε έναν ιό αν δεν ξέρουμε που βρίσκεται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μια αυστηρή εποπτεία για να βρεθεί μια λεπτή ισορροπία" ανάμεσα σε όλα αυτά που προαναφέρθηκαν.

Περισσότερα από 125.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε περισσότερες από εκατό χώρες και περιοχές, ενώ 4.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό του AFP βασισμένο σε επίσημα στοιχεία.

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο ΠΟΥ κήρυξε χθες, Τετάρτη, πανδημία του SARS-CoV-2, ανησυχώντας για την "εξάπλωσή" του, την "σοβαρότητα των κρουσμάτων" και "την ανεπάρκεια των μέτρων που λαμβάνονται".

"Για να σωθούν ζωές οφείλουμε να μειώσουμε την μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε και να απομονώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πιθανών κρουσμάτων και να θέτουμε σε καραντίνα τις πιο κοντινές επαφές τους", εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

"Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να σταματήσετε την μετάδοση, μπορείτε να την επιβραδύνετε και να προστατεύσετε τα ιδρύματα υγείας, τους οίκους ευγηρίας και άλλους ζωτικής σημασίας χώρους -- αλλά μόνον αν υποβάλετε σε εξετάσεις όλα τα ύποπτα κρούσματα", προειδοποίησε.

Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη έλλειψη υλικού και ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι η οργάνωσή του εργάζεται "νυχθημερόν" για να τους προσφέρει βοήθεια. Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει ήδη αποστείλει προστατευτικό εξοπλισμό σε 57 χώρες και ετοιμάζεται να στείλει και σε 28 ακόμη. Επίσης έστειλε εργαστηριακό εξοπλισμό σε 120 χώρες.

Η επιδημία δεν αποτελεί ατομική, αλλά συλλογική απειλή

Ο νέος ιός τύπου κορώνα απειλεί πρώτα τους πιο ευάλωτους και για την πλειονότητα των ανθρώπων το θέμα, άρα, δεν συνοψίζεται στην ερώτηση «κινδυνεύω;», αλλά στο «πώς να αποφύγω να κινδυνεύσουν οι άλλοι», διότι ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από τον κορεσμό των νοσοκομείων, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες.

«Κάθε μέρα που καθυστερεί την επιδημία είναι μία επιπλέον μέρα που προσφέρεται στα νοσοκομεία για να προτετοιμασθούν», επιμένει ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Υπάρχουν φόβοι ότι το ευρύ κοινό δυσκολεύεται να καταλάβει την κατάσταση, διότι η ασθένεια είναι ήπιας μορφής στο 80% των περιπτώσεων και απειλεί πρώτα από όλους τους άνω των 80 ετών, καθώς και όσους πάσχουν από σοβαρές παθήσεις.

«Μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι η ασθένεια αυτή αποτελεί ατομικό κίνδυνο, την στιγμή που πρόκειται για κίνδυνο για τον πληθυσμό: με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι νέοι δεν θα πεθάνουν, αλλά αντίθετα, θα συμμετάσχουν στον κορεσμό των νοσοκομείων, πράγμα που θα έχει αποτέλεσμα να πεθάνουν άλλοι», εξηγεί στο AFP ο βέλγος γιατρός εντατικολόγος Φιλίπ Ντεβός.

Είναι ο τρόμος των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως: μία αιφνίδια έκρηξη κρουσμάτων, που θα οδηγούσε σε μαζική συρροή ασθενών προς κορεσμένα νοσοκομεία!

Αυτό θα περιέπλεκε όχι μόνο την νοσηλεία των ατόμων που έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια του Covid-19 , αλλά και όλων των άλλων. Και η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη αν υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε περίπτωση μετάδοσης του ιού σε μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών.

«Εξαιτίας αυτού του διπλού παράγοντα - επιβάρυνση έργου σε συνδυασμό με λιγότερο προσωπικό - οι ασθενείς που θα βρίσκονται σε επείγουσα κατάσταση δεν θα μπορούν να λάβουν εγκαίρως φροντίδα και θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν», λέει ο βέλγος εντατικολόγος.

«Αμβλυνση της καμπύλης»

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν για το κίνδυνο υπερκορεσμού των νοσοκομείων, με δεδομένο ότι η επιδημία της γρίπης σημαίνει ήδη ότι μεγάλος αριθμός νοσοκομειακών κλινών είναι κατειλημμένες.

Για την αποφυγή του «κραχ» επιμένουν ως προς την σημασία μέτρων αντιμετώπισης του νέου ιού (πλύσιμο χεριών, βήξιμο στον αγκώνα, απομόνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων κλπ).

Τα μηνύματα αυτά βρίσκονται στο Twitter υπό την λέξη-κλειδί #FlattenTheCurve (άμβλυνση της καμπύλης).

Σημαίνει ότι κάθε ένας έχει έναν ρόλο να παίξει εφαρμόζοντας τα μέτρα, όχι με στόχο την μείωση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων, αλλά περισσότερο για την ανάσχεση της επιδημίας, για την καθυστέρηση της εξάπλωσής της. Στόχος, η κορύφωση να είναι λιγότερο απότομη, εξ ου και η «άμβλυνση της καμπύλης», ώστε ο αριθμός των ταυτόχρονων κρουσμάτων να μην ξεπεράσει τις δυνατότητες του νοσοκομειακού συστήματος.

«Εάν η καμπύλη δεν αμβλυνθεί, οι ασθενείς θα καταφθάνουν μαζικά στα νοσοκομεία και θα πρέπει να αποπέμπονται, την στιγμή που θα έπρεπε να νοσηλευθούν, διότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», προειδοποιεί ο Φιλίπ Ντεβός.

Ανάλογα με την αντοχή του συστήματος υγείας της χώρας, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τους γιατρούς να κάνουν ηθικά πολύ σκληρές επιλογές, επιλέγοντας τους ασθενείς που θα νοσηλευθούν μεταξύ των περισσότερο σοβαρών περιστατικών, είτε έχουν πληγεί από τον ιό είτε από άλλες ασθένειες.

Οι γιατροί της βόρειας Ιταλίας αντιμετωπίζουν ήδη μία τέτοια κατάσταση, σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

«Αποφασίζουμε ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της υγείας», όπως «στις καταστάσεις πολέμου», δήλωσε ένας εντατικολόγος του Μπέργκαμο, ο Κριστιάν Σαλαρόλι, στην Corriere della Sera.

«Τσακισμένοι» γιατροί

«Καθώς , δυστυχώς, υπάρχει δυσαναλογία στους νοσοκομειακούς πόρους, ανάμεσα στις κλίνες των μονάδων εντατικής νοσηλείας και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, δεν μπορούν όλοι να διασωληνωθούν», παραδέχεται ο ιταλός γιατρός.

«Εάν ένας άνθρωπος ανάμεσα στα 80 και τα 95 πάσχει από σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, είναι πιθανό να μην το προσπαθήσουμε», λέει ο ιταλός γιατρός, προσθέτοντας ότι οι γιατροί βγαίνουν «τσακισμένοι» από την κατάσταση αυτή.

«Το να επιλέξουμε ποιον θα νοσηλεύσουμε στις τελευταίες κλίνες εντατικής νοσηλείας είναι δυστυχώς μία επιλογή που οι γιατροί ήδη κάνουν μία ή δύο φορές κάθε δύο ή τρία χρόνια, λόγω της έλλειψης κλινών, όταν εμφανίζεται μία περισσότερο οξεία εποχική γρίπη», σχολιάζει ο Φιλίπ Ντεβός.

Με τον νέο ιό τύπου κορώνα, «είναι αναπόφευκτο ότι θα φθάσουμε στο σημείο αυτό, και εμείς, οι γιατροί της εντατικής, θα θέλαμε αυτή η περίοδο όπου πρέπει να κάνουμε σκληρές επιλογές να διαρκέσει το λιγότερο δυνατόν, λίγες ημέρες και όχι πολλές εβδομάδες», λέει.

Εξ ου και η σημασία της εφαρμογής των προστατευτικών μέτρων από κάθε έναν χωριστά: «Είναι μία ευθύνη απέναντι στους άλλους».

Η κατανόηση αυτής της «συλλογικής λογικής» επιτρέπει την αποφυγή δύο αντίθετων, αλλά αδικιαολόγητων, στάσεων: από την μία πλευρά «η ψύχωση» και από την άλλη η υποτίμηση της επιδημίας.

Αλλά αυτό απαιτεί την διαπαιδωγώγηση του ευρέος κοινού: «Οι κυβερνήσεις επικοινωνούν πολύ τι κάνουν, αλλά όχι γιατί το κάνουν».

Ο πιο γνωστός επιδημιολόγος της Κίνας αναμένει ότι η παγκόσμια πανδημία του SARS-CoV-2 θα έχει λήξει ως τον Ιούνιο

Η παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού είναι πιθανό να έχει τελειώσει ως τον Ιούνιο, δήλωσε σήμερα ο γνωστότερος επιδημιολόγος της Κίνας.

Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας που είναι επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε επίσης ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Ο 83χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος είναι γνωστός για την συμβολή του στην καταπολέμηση του ξεσπάσματος SARS το 2003, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ιταλία: 189 νέοι θάνατοι-2651 νέα κρούσματα

Τα κρούσματα στην Ιταλία είναι συνολικά 15.113. Μέχρι χθες ήταν 12.462. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο χθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί.

Την ίδια ώρα, 1258 ασθενείς ιάθηκαν.

Στην Λομβαρδια συνολικά υπάρχουν 8.725 κρούσματα και 744 νεκροί.

Στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι ασθενείς είναι 1947 και οι νεκροί, συνολικά, 146.

Στο δε Βενετο σημειώθηκαν 1384 μεταδόσεις και υπάρχουν 32 νεκροί.

Ξεπερνούν τις 130.000 τα κρούσματα, πάνω από 4.900 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο

Η επιδημία του Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.926 ανθρώπους από την εμφάνισή της, στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημα στοιχεία.

Στον κατάλογο των χωρών που μετρούν νεκρούς προστέθηκαν σήμερα η Νορβηγία και η Ινδία.

Μέχρι τις 19.00 σήμερα, είχαν αναφερθεί περισσότερα από 131.460 κρούσματα σε 116 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματικότητα, αφού κάποιες χώρες εφαρμόζουν διαφορετική πολιτική όσον αφορά στο ποιους εξετάζουν. Από την Τετάρτη, την ίδια ώρα, αναφέρθηκαν 360 νέοι θάνατοι και 7.360 νέα κρούσματα σε όλον τον κόσμο.

Οι χώρες που ανέφεραν τους περισσότερους νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες είναι η Ιταλία, με 189, το Ιράν με 75 και η Ισπανία με 37.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει συνολικά 80.793 κρούσματα. Από αυτά, 3.169 ασθενείς πέθαναν και 62.793 ιάθηκαν. Από την Τετάρτη μέχρι τώρα καταγράφηκαν μόνο 15 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι.

Στον υπόλοιπο κόσμο, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 50.668 (7.345 νέα) και οι θάνατοι στους 1.754.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, μετά την Κίνα, είναι η Ιταλία (15.113 κρούσματα και 1.016 θάνατοι), το Ιράν (10.075 κρούσματα και 429 θάνατοι), η Ισπανία (2.968 κρούσματα και 84 θάνατοι) και η Νότια Κορέα (7.869 κρούσματα και 66 θάνατοι).

Από χθες μέχρι σήμερα, πολλές χώρες (Πολωνία, Αυστρία, Γουιάνα, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ινδία, Νορβηγία) ανέφεραν τους πρώτους θανάτους ασθενών στο έδαφός τους. Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης στην Κούβα και την Τζαμάικα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή, η Ασία έχει τα περισσότερα κρούσματα (90.773 και 3.253 θάνατοι) και ακολουθούν η Ευρώπη (27.741 κρούσματα και 1.182 θάνατοι), η Μέση Ανατολή (11.035 κρούσματα και 440 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς (1.416 κρούσματα και 39 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (207 κρούσματα και 3 θάνατοι), η Ωκεανία (155 κρούσματα και 3 θάνατοι) και η Αφρική (134 κρούσματα και 3 θάνατοι).

Μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας

Άνθρωποι στην απομόνωση, έλεγχοι στα σύνορα, κλείσιμο σχολείων, απαγόρευση συναθροίσεων… Ακολουθούν τα κυριότερα μέτρα που έχουν ληφθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Περιορισμός στο σπίτι

Η Ιταλία ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι και τις 3 Απριλίου. Μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να εργαστούν, να πάνε στον γιατρό ή να αγοράσουν τρόφιμα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα εμπορικά, εκτός από τα φαρμακεία και τα καταστήματα τροφίμων.

Η Ρουμανία συνιστά στους πολίτες της που εργάζονται στην Ιταλία να μην επιστρέψουν στη χώρα για την αργία του Πάσχα. Οι Αυστριακοί που ζουν στην Ιταλία θα επαναπατριστούν και θα τεθούν σε απομόνωση.

Στη Σλοβακία, την Κροατία, τη Λετονία και τη Μόσχα, οι άνθρωποι που επιστρέφουν από τις κυριότερες εστίες της επιδημίας θα πρέπει να μείνουν σε απομόνωση επί δύο εβδομάδες.

Στο Βέλγιο απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας (σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις). Το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία, για τις δομές όπου φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ασθενείς. Όσοι είναι άνω των 70 ετών καλούνται να μείνουν στο σπίτι τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι δυνατόν.

Στη Νορβηγία, όσοι φτάνουν από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, απαγορεύτηκε να αποβιβάζονται οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων.

Στην Τσεχία, τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Το Βατικανό, με μια πρωτόγνωρη απόφαση, διέταξε να κλείσουν όλες οι εκκλησίες μέχρι τις 3 Απριλίου.

Έλεγχοι στα σύνορα

Η Τσεχία κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών και έκλεισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις «επικίνδυνες ζώνες», δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Πολωνία επιβάλει υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και την Τσεχία.

Η Σλοβακία απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς από αύριο το πρωί. Εξαιρούνται οι Πολωνοί.

Η Αυστρία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση, έκλεισε σχεδόν τελείως τα χερσαία σύνορά της με την Ιταλία και επιβάλει ιατρικούς ελέγχους ή ζητά πιστοποιητικά υγείας απ’ όσους θέλουν να μπουν στη χώρα.

Ελέγχους στα σύνορα ξεκίνησε και η Σλοβενία.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις τους από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα ή την Αλβανία.

Κλειστά σχολεία

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν μέχρι και τις 3 Απριλίου στην Ιταλία, μέχρι τις 25 Μαρτίου στην Πολωνία και την Ελλάδα. Κλειστά θα μείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Τσεχία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία (μέχρι τις 27 Μαρτίου), τη Νορβηγία, τη Δανία και την Αυστρία. Στη Γαλλία θα κλείσουν από την Δευτέρα και μέχρι νεωτέρας.

Άλλες χώρες προτίμησαν να κλείσουν τα σχολεία μόνο κατά τόπους, όπως έγινε στην περιοχή της Μαδρίτης και στην Καταλονία.

Η Σλοβακία κλείνει σχολεία, πολιτιστικά ιδρύματα και χώρους ψυχαγωγίας.

Στην Πολωνία τα σχολεία θα κλείσουν επίσης την Δευτέρα, για 15 ημέρες.

Στην Ιρλανδία τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο Παρασκευή.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων

Πολλές χώρες απαγορεύουν τη συγκέντρωση άνω των 1.000 ανθρώπων στον ίδιο χώρο, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Ισπανία (μόνο στη Μαδρίτη και την Καταλονία), η Δανία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Άλλες έχουν θέσει πιο χαμηλά τον πήχυ: Αυστρία και Ουγγαρία απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ανθρώπων σε κλειστό χώρο και άνω των 500 σε ανοιχτό. Στην Ολλανδία απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 100 ανθρώπων, στην Τσεχία επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 30.

Στη Βουλγαρία, σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις επιτρέπεται να παρίστανται μέχρι 250 θεατές. Και αυτοί θα πρέπει να αφήνουν κενό ένα κάθισμα μεταξύ τους.

Στην Ελβετία, το καντόνι Τιτσίνο, που συνορεύει με την Ιταλία, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις άνω των 50 ανθρώπων.

Στην Ιταλία και την Κύπρο απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση προσώπων.

Μέτρα στις μεταφορές

Στην Ιταλία, το δεύτερο αεροδρόμιο της Ρώμης, το Τσαμπίνο, θα σταματήσει τη λειτουργία του από αύριο το βράδυ. Ο ένας από τους τρεις τερματικούς σταθμούς του Φιουμιτσίνο θα κλείσει επίσης, στις 17 Μαρτίου.

Στη Σλοβακία έκλεισαν όλα τα διεθνή αεροδρόμια.

Η Δανία και η Ρωσία συνιστούν στους πολίτες να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τις ώρες αιχμής.

Γερμανία: Κλινικές δοκιμάζουν φάρμακα για τον ιό Ebola σε ασθενείς με κορωνοϊό

Γιατροί σε όλο τον κόσμο αναζητούν ένα αποτελεσματικό φάρμακο για να βοηθήσουν γρήγορα τους ασθενείς με Covid-19. Τρία νοσοκομεία στη Γερμανία θα συμμετάσχουν επίσης σε ένα πείραμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, η Κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Γερμανία ένα πειραματικό φάρμακο για τον Ebola σε ασθενείς του Covid-19. Οι πανεπιστημιακές κλινικές του Αμβούργου και του Ντίσελντορφ επιθυμούν επίσης να συμμετάσχουν στην κλινική μελέτη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Gilead. Το φάρμακο Remdesivir αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του γονιδιώματος των λεγόμενων ιών RNA, στους οποίους ανήκει επίσης και ο κορωνοϊός, και θεωρείται ένα από τα πιο ελπιδοφόρα φαρμακευτικά παρασκευάσματα για την καταπολέμηση της νέας πνευμονικής νόσου.

Στην Κίνα ήδη διεξάγονται από τον Φεβρουάριο δύο μεγάλες έρευνες στις οποίες εξετάζεται το Remdesivir. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Απριλίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε ήδη η έρευνα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη χορηγήσει το Remdesivir σε Αμερικανούς στρατιώτες στο πλαίσιο της δικής του έρευνας.

«Μέσα στον τον Απρίλιο πρέπει να ξεκινήσουμε κι εμείς», είπε στο SPIEGEL ο Κλέμενς Βέντνερ, επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών και Τροπικής Ιατρικής στην Κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των μολύνσεων από κορωναϊό στη Γερμανία θα αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς εβδομάδες. «Νομίζω ότι τότε θα χρειαζόμαστε πολύ ένα αποτελεσματικό φάρμακο», τόνισε ο Βέντνερ στο Spiegel.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
corriere della sera, μεσα μαζικης μεταφορας, χονγκ κονγκ, σημαίνει, afp, εμφάνιση, οηε, βομβα mall, κραχ, twitter, νέα, κορεα, ηπα, σχολεια, φαρμακεια, πασχα, σλοβακία, γαλλια, σλοβενία, ουγγαρια, ελλαδα, κυπρος, ρωσία, spiegel, rna, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κλειστα σχολεια, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, η ημέρα της γης, 600 δις, εκλογες ηπα, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, rna, βγαινουν, ιατρικο κεντρο, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, ρωσία, το θεμα, αλβανια, αφρικη, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, ηπα, θεμα, ινδια, ιος, ιρλανδια, ιραν, ισπανια, ιταλια, κινα, οηε, ολλανδια, ουκρανια, πλαισιο, πτησεις, ρουμανια, ωκεανια, ωρα, afp, αεροδρομιο, αυστρια, εξαιρεσεις, αλγερια, αμερικη, ανθρωπος, απε, ασθενειες, ασια, βατικανο, εβδομαδες, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γιατροι, δεδομενο, δευτερο, δευτερα, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ελβετια, ελλειψη, εμφάνιση, εξετασεις, επρεπε, ερευνα, ερευνες, εστιατορια, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, ισχυει, ισορροπια, ιων, καναδας, κυβερνηση, κουβα, κροατια, κορωνα, λειτουργια, λετονια, λιθουανια, μαδριτη, μηνυματα, μειωση, μοσχα, μπορειτε, νεμπρασκα, νορβηγια, νοσοκομεια, ντισελντορφ, παντα, πολωνια, πρωι, ρολο, συγκεντρωση, σπιτι, σπιτια, τζαμαικα, υπουργειο υγειας, τρια, τσεχια, φαρμακα, φορα, χονγκ κονγκ, ωρες, ανηκει, corriere della sera, εκκλησιες, χωρα, ιατρικο, υπουργειο, κλειστο, μελετη, νεκροι, οξεια, πληροφοριες, σημαίνει, spiegel, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα