Ντράγκι: Περαιτέρω χαλάρωση τον Μάρτιο

Ο Μάριο Ντράγκι έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο γύρο νομισματικών μέτρων τόνωσης από τον Μάρτιο, ενισχύοντας την ανάκαμψη στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές μετοχές στον απόηχο των βαριών φετινών απωλειών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι "θα επανεξετάσει και ενδεχομένως θα αναθεωρήσει" την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής κατά την

επόμενη συνεδρίασή της σε έξι εβδομάδες - λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά την τελευταία περαιτέρω χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

"Δεν παραδινόμαστε μπροστά σε αυτούς τους παγκόσμιους παράγοντες», είπε, αναφερόμενος στην επιβράδυνση της Κίνας και την πτώση της τιμής του πετρελαίου που αποσταθεροποίησαν τις παγκόσμιες αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΕΚΤ έχει "τη δύναμη, τη θέληση, την αποφασιστικότητα να δράσει και είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν όρια στη δράση μας" για να μειώσουμε τον πληθωρισμό μέχρι τον στόχο του ακριβώς κάτω από το 2 τοις εκατό, πρόσθεσε. Οι πολιτικοί, είπε, "θα απορρίψουν απολύτως" την προσπάθεια να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές για την αύξηση του πληθωρισμού "χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση".

Τα σχόλιά του ώθησαν σε άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη, στέλνοντας το δείκτη S&P 500 πάνω κατά 1,4 τοις εκατό, μετά το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς εδώ και δύο δεκαετίες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε σχεδόν 2 τοις εκατό πάνω την Πέμπτη. Το ευρώ υποχώρησε 1 τοις εκατό μετά από τα απροσδόκητα ισχυρά σχόλια του Ντράγκι, στα 1,08 δολ. "Ο Ντράγκι σφυρηλατεί στο εσωτερικό το μήνυμα ότι περισσότερη ποσοτική χαλάρωση είναι πάνω στο τραπέζι και ως αποτέλεσμα αλλάζει την αίσθηση της αγοράς", δήλωσε ο Μάικλ Μιχαηλίδης, αναλυτής της Royal Bank of Scotland. "Γι 'αυτό βλέπετε το ράλι σε όλες τις αγορές της ευρωζώνης σήμερα".

Μόλις πριν από έξι εβδομάδες, οι αγορές έπεφταν καθώς ο Ντράγκι απογοήτευσε τους επενδυτές, με μικρότερη από την αναμενόμενη χαλάρωση. "Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ δείχνει ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει πάντα μια καλή έκπληξη", δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της τράπεζας ING-Diba. "Ακόμα και αν το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν ο Ντράγκι μπορεί πραγματικά να κάνει πραγματικότητα τα νέα όνειρα των αγορών".

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές εξαιτίας της Κίνας και η 40 τοις εκατό πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από τα τέλη του περασμένου έτους, θα έπνιγε τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2016. Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ ανέμενε πληθωρισμό 1 τοις εκατό αυτό το έτος. Η νέα προοπτική, η οποία θα είναι έτοιμη εγκαίρως για την ψηφοφορία το Μάρτιο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι χαμηλότερη. Αυτό θα καταστήσει δύσκολο για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να συνεχίσει με το status quo.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο διατήρησε το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο καταθέσεων αμετάβλητο στο 0,05 τοις εκατό και μείον 0,3 τοις εκατό, αντίστοιχα. Ενώ η απόφαση να διατηρήσει τα ποσοστά ήταν ευρέως αναμενόμενη, οι αναλυτές σκέφτηκαν ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν οι ταραχώδεις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες να αναγκάσουν την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης να εξαπολύσει περισσότερα νομισματικά μέτρα τόνωσης.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα