Από το mea culpa του Ανδρέα στο mea culpa του Τσίπρα

To παρατσούκλι «Ανδρέας Τσίπρας» δεν έχει κολλήσει τυχαία στον πρωθυπουργό. O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα πήρε τους ψήφους των πασόκων προκειμένου να γίνει κυβέρνηση και έπειτα ακολούθησε κατά γράμμα το «μανιφέστο της 3ης του Σεπτέμβρη»: Λαϊκισμός, τυχοδιωκτική στρατηγική, κομματικός στρατός στο κράτος, «πασοκοποίηση» του πολιτικού λόγου -που δεν βγάζει νόημα.

Με μία όμως διαφορά ουσίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου

είχε «χρήμα» να μοιράσει και να εξαγοράσει συνειδήσεις, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που απλά κάνει αναδιανομή της φτώχειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Νταβός. Σε αυτόν τον λάκκο των λεόντων, ο έλληνας Πρωθυπουργός ξέρει πως δεν έχει καμία ελπίδα «να αλλάξει την Ευρώπη». Και κυρίως έχει συναίσθηση πως από τη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι θα παίξει με τους δικούς τους όρους. Όπως είπε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του CNN «το Νταβός είναι το ιδανικό μέρος ώστε οι ισχυροί να επιβάλλουν με πλάγιο τρόπο τις απόψεις τους στους ανίσχυρους». Και αυτή είναι η αλήθεια. Οι μεγάλες χώρες σχεδιάζουν και αποφασίζουν την στρατηγική τους και οι μικρές αντιλαμβάνονται πως πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές.

Και επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, το ίδιο ακριβώς είχε πάθει πριν από 28 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τότε, την 1η Φεβρουαρίου του 1988, ο Παπανδρέου παρέστη στο Νταβός και εν μια νυκτί «προσαρμόστηκε» στα σχέδια των ισχυρών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήλθε στο ελβετικό χωριό περήφανος με ατζέντα τις άτεγκτες εθνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βγήκε ηττημένος.

Η Ελλάδα εγκατέλειψε την πολιτική της αναγνώρισης της υφαλοκρηπίδας ως μόνης «νομικής» διαφοράς και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμφωνώντας να επανεξεταστούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές από τις οποίες η μία «πολιτική». Με άλλα λόγια «εθνική πανωλεθρία». Λίγους μήνες μετά στις 6 Ιουνίου 1988 ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το γνωστό πλέον “mea culpa", αναγνωρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος, σε συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η Ν.Δ.

Εκείνο το εφιαλτικό διήμερο για τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε τα γνωστά οδυνηρά αποτελέσματα για την εθνική ασφάλεια της χώρας: Γκρίζες ζώνες, Ίμια, «νομιμοποίηση» των παραβιάσεων, casus bell, ενώ παράλληλα έκανε την Τουρκία «νταβατζή» της Μεσογείου.

Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα του Αλέξη να πει το δικό του mea culpa. Και μια νέα εθνική πανωλεθρία είναι προ των πυλών. Τα αποτελέσματα είναι έτσι και αλλιώς οδυνηρά για τον ίδιο, το κόμμα και δυστυχώς για τη χώρα. Το θέμα είναι αν θα αντέξει να πιει το ποτήρι μέχρι και την τελευταία του σταγόνα.

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα