Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Μάριο Σεντένο

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, αφού πέτυχε την πλειοψηφία των 18 ομολόγων του στις Βρυξέλλες. Ο Σεντένο θα διαδεχθεί τον νυν Πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ τον Ιανουάριο, στο τέλος της θητείας του στην εξαιρετικά σημαντική θέση.

Η θητεία της Προεδρίας στο Eurogroup είναι δυόμισι χρόνια. Το Eurogroup είναι μια άτυπη αλλά ισχυρή ομάδα 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης,

οι οποίοι συναντώνται μία φορά το μήνα για να συζητήσουν τις σημαντικές οικονομικές και νομισματικές πολιτικές που περνούν σε ολόκληρο το μπλοκ. Οι υπουργοί οικονομικών της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας είχαν επίσης θέσει υποψηφιότητα.

Ο νέος πρόεδρος θα έχει να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά καθήκοντα μόλις αναλάβει.
Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ το επόμενο καλοκαίρι και ο νέος επικεφαλής του Eurogroup θα είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη αυτής της εξόδου, ενώ θα χειρίζεται ευαίσθητες συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Σεντένο θα έχει επίσης την απαιτητική δουλειά για την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τη μελλοντική μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης, όπως η ανανέωση του βραχίονα διάσωσης της ΕΕ και η πιθανή δημιουργία νέου προϋπολογισμού για την ενιαία νομισματική ένωση.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα