Η Βενεζουέλα παρουσιάζει δικό της κρυπτονόμισμα

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα παρουσιάσει ένα κρυπτονόμισμα για να καταπολεμήσει τον οικονομικό "αποκλεισμό" που υποκινούν οι ΗΠΑ, αν και παρείχε λίγες ενδείξεις σχετικά με το πώς το οικονομικά προβληματικό μέλος του ΟΠΕΚ θα τα καταφέρει. "Η Βενεζουέλα θα δημιουργήσει κρυπτονόμισμα ... το 'petro', για να προωθήσει ζητήματα νομισματικής κυριαρχίας, να κάνει οικονομικές συναλλαγές και να ξεπεράσει τον οικονομικό αποκλεισμό",

ανέφερε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού του διαγγέλματος την Κυριακή.

Το ψηφιακό νόμισμα θα υποστηριχθεί από αποθέματα χρυσού, πετρελαίου, φυσικού αερίου και διαμαντιών της Βενεζουέλας, ανέφερε κατά τη διάρκεια του πεντάωρου σχεδόν σόου που περιελάμβανε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και χορό. "Ο 21ος αιώνας έχει φτάσει!", πρόσθεσε ο Μαδούρο, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για το λανσάρισμα του νομίσματος.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την ανακοίνωση, η οποία δήλωσαν ότι χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου, και μερικοί αμφισβητούν το εάν το ψηφιακό νόμισμα θα δει ποτέ το φως της ημέρας στην ταραχώδη Βενεζουέλα. Ωστόσο, η ανακοίνωση υπογραμμίζει πώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ φέτος βλάπτουν την ικανότητα της Βενεζουέλας να μεταφέρει χρήματα μέσω διεθνών τραπεζών.Σύμφωνα με πηγές, τα τμήματα συμμόρφωσης εξετάζουν λεπτομερώς τις συναλλαγές που συνδέονται με τη Βενεζουέλα, γεγονός που έχει επιβραδύνει κάποιες πληρωμές ομολόγων και περιπλέκει ορισμένες εξαγωγές πετρελαίου.

Η απομάκρυνση του Μαδούρο από το αμερικανικό δολάριο έρχεται μετά την πρόσφατη θεαματική άνοδο του bitcoin, που τροφοδοτήθηκε από σημάδια ότι το ψηφιακό νόμισμα κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος στον συμβατικό επενδυτικό κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα συνήθως δεν υποστηρίζονται από καμία κυβέρνηση ή κεντρικές τράπεζες.Τοbitcoin έχει ήδη ισχυρή ανταπόκριση μεταξύ των κατοίκων της Βενεζουέλας που προσπαθούν να παρακάμψουν τους δυσλειτουργικούς οικονομικούς ελέγχους για να αποκτήσουν δολάρια ή να κάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου.

Το παραδοσιακό νόμισμα της Βενεζουέλας, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Οι έλεγχοι συναλλάγματος και η υπερβολική εκτύπωση χρήματος οδήγησαν σε υποτίμηση του μπολιβάρ κατά 57% έναντι του δολαρίου τον τελευταίο μήνα μόνο στη μαύρη αγορά που χρησιμοποιείται ευρέως.Αυτό έχει παρασύρει τον μηνιαίο ελάχιστο μισθό σε μόλις 4,30 δολάρια.

Για εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας που έχουν βυθιστεί στη φτώχεια και αγωνίζονται να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα, η ανακοίνωση του Μαδούρο είναι απίθανο να φέρει άμεση ανακούφιση."Ο Μαδούρο είναι ένας κλόουν.Δεν έχει αξιοπιστία", δήλωσε στο Reuters ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και οικονομολόγος Ανχελ Αλβαράδο. "Δεν βλέπω κανένα μέλλον σε αυτό", πρόσθεσε ο συνάδελφός του Χοσέ Γκέρα. Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι προσπαθεί να καταπολεμήσει μια συνωμοσία που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον για να σαμποτάρει την κυβέρνησή του και να τερματίσει τον σοσιαλισμό στη Λατινική Αμερική.Την Κυριακή δήλωσε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει οικονομικό "παγκόσμιο πόλεμο".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα