Νέες τιμές στα διόδια από Δευτέρα

Αναπροσαρμόζονται από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι τιμές διέλευσης διοδίων, ενώ τίθενται σε λειτουργία νέοι σταθμοί διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ), που διαχειρίζεται η Eταιρία Παραχώρησης «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Οι αναπροσαρμογές, όπως ανακοινώθηκε χθες από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, αφορούν είτε μειώσεις στις τιμές διέλευσης είτε αυξήσεις, οι οποίες προβλέπονται από τη σχετική σύμβαση παραχώρησης.

Συγκεκριμένα,

προβλέπεται η έναρξη είσπραξης διοδίων στο Μετωπικό Σταθμό Διοδίων (ΜΣΔ) Κλειδιού (Αιγινίου) και προς τις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας, ενώ μειώνεται η τιμή των διοδίων, έως και 50%, στον ΜΣΔ Μαλγάρων.

Παράλληλα, προβλέπεται η προσαρμογή, μείωση ή αύξηση των τιμών διοδίων στους ακόλουθους σταθμούς διοδίων: Στο Μετωπικό Σταθμό Διοδίων (ΜΣΔ) και τους Πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων (ΠΣΔ) Λεπτοκαρυάς, στον ΜΣΔ Πυργετού, στους ΜΣΔ και ΠΣΔ Μακρυχωρίου, στους ΠΣΔ Γυρτώνης, στον ΜΣΔ Μοσχοχωρίου και στον ΜΣΔ Πελασγίας.

Επιπλέον, αρχίζουν να εισπράττονται διόδια στον ΠΣΔ Λεπτοκαρυάς στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη για τις κατηγορίες οχημάτων 1 (δίκυκλα) και 2 (Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα).

Το υπουργείο ανακοίνωσε την εφαρμογή εκπτωτικής πολιτικής, με διάθεση εμπορικών πακέτων για συχνούς χρήστες των κατηγοριών οχημάτων 1 και 2 που διέρχονται από συγκεκριμένους σταθμούς διοδίων του έργου, με έκπτωση κλιμακούμενη έως τις 60 διελεύσεις, ανάλογα με το μηνιαίο αριθμό τους, ως ακολούθως: 1η έως 10η έκπτωση 0%, 11η έως 20ή έκπτωση 15%, 21η έως 30ή έκπτωση 30%, 31η έως 60η έκπτωση 60%.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε η οριστική κατάργηση του άτυπου κόμβου Σκοτίνας, αλλά και η αντικατάσταση των καρτών των κατοίκων Πελασγίας με πομποδέκτες ενταγμένους στο προσφερόμενο εμπορικό πακέτο για συχνούς χρήστες, εντός 45 ημερών από την έναρξη ισχύος των μέτρων αυτών.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω που αφορούν στο οδικό τμήμα που διαχειρίζεται ο παραχωρησιούχος, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες κατασκευής σταθμού διοδίων επί του οδικού τμήματος Κλειδί-Βέροια.

Ανάλογες προσαρμογές ισχύουν και για τις διελεύσεις φορτηγών, λεωφορείων με δύο ή τρεις άξονες (κατηγορία 3) άλλα και οχημάτων με τέσσερις ή περισσότερους άξονες (κατηγορία 4).

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τις παραπάνω παρεμβάσεις:

- Εφαρμόζονται οι προβλέψεις της συγκεκριμένης σύμβασης παραχώρησης, έτσι ώστε η παραχωρησιούχος εταιρία να μην έχει απαιτήσεις αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο.

- Διασφαλίζεται η ισόρροπη και σύμμετρη εφαρμογή των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο, με την έναρξη λειτουργίας του ΜΣΔ Κλειδιού (Αιγινίου) και τη μείωση του διοδίου στους σταθμούς Λεπτοκαρυάς και Μαλγάρων, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό διατήρηση του κόστους χρέωσης στα ίδια περίπου επίπεδα με τις υφιστάμενες χρεώσεις των κύριων διαδρομών κατά μήκος του οδικού άξονα.

Μιχάλης Μυγιάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα