Άναψε πράσινο για τα 9,2 δισ.

«Πράσινο φως» από το Εurogroup για την επόμενη δόση των 9,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Στις 28 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί και τυπικά η εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πολλά προβλήματα για τη στήριξη της Κύπρου από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ οι πιέσεις προς τη Λευκωσία για ιδιωτικοποιήσεις και μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος είναι εντονότατες.

Στη χθεσινή

συνεδρίαση του Εurogroup, που σηματοδότησε και το τέλος της εποχής Γιούνκερ με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ, η Ελλάδα δεν ήταν κυρίαρχο θέμα, για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Κι αυτό γιατί η εισήγηση της Κομισιόν κατέληξε στη διαπίστωση ότι η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο, κυρίως υιοθετώντας το φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ενδιαφέρον των εταίρων εστιάστηκε στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέφερε στους ομολόγους του την εντολή του πρωθυπουργού προς τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης για επιτάχυνση της διαδικασίας. Μάλιστα, τους διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έχοντας σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Τη «σκυτάλη» θα πάρει τώρα το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα αποφασίσουν και τυπικά στις 28 Ιανουαρίου την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που θα φτάσει στην Ελλάδα λίγες μέρες μετά, το αργότερο τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου.

Όπως είναι γνωστό, από τα 9,2 δισ. ευρώ, τα 7,2 θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του κράτους.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στη συζήτηση για την Κύπρο, κατά την οποία δεν λήφθηκαν αποφάσεις, επιβεβαιώθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για τη στήριξη της χώρας.

Οι δηλώσεις που έκαναν αρκετοί υπουργοί, κυρίως από τις χώρες του βορρά, δείχνουν ότι τις επόμενες βδομάδες οι πιέσεις προς τη Λευκωσία για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος θα είναι αφόρητες, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής ότι η κυβέρνηση τηρεί όλες τις κοινοτικές και διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτό. Όλα όσα γράφονται περί ξεπλύματος στην Κύπρο είναι εικασίες, τόνισε ο κ. Σιαρλής. Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι, ενώ ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί το Μνημόνιο, η Κύπρος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση.

«Είμαστε ακόμη μακριά από μια απόφαση αναφορικά με ένα πακέτο δανειακής βοήθειας στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν η Τρόικα και η Λευκωσία σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ το ξέπλυμα χρήματος θα πρέπει, όπως είπε, να αποτελέσει μέρος του προγράμματος.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την απροθυμία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια να συναινέσει σε ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που ζητούν επίμονα οι εταίροι προβάλλοντας το επιχείρημα ότι είναι το μοναδικό μέσο προκειμένου να καταστεί το χρέος βιώσιμο. «Ακούγοντας τον Πρόεδρο της Κύπρου να απορρίπτει κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση δυσκολεύομαι λίγο να φανταστώ πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα δεδομένων των υφιστάμενων αριθμών», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας ότι χωρίς ιδιωτικοποιήσεις δεν υπάρχει πρόγραμμα.

Διάσταση για το ύψος της βοήθειας

Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με το απαιτούμενο ποσό της στήριξης. Η Pimco καθυστερεί να δημοσιοποιήσει την τελική έκθεση για τις ανάγκες των κυπριακών τραπεζών σε κεφάλαια γιατί δεν έχει συμφωνήσει προηγουμένως με την κυπριακή κυβέρνηση. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 10 δισ. ευρώ που εκτιμά η Pimco, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 8 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τη δημοσιονομική στήριξη η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι απαιτούνται 15 δισ. ευρώ και όχι 17-18 δισ. που προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς της Pimco.Η διαφορά των 2-3 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγάλη για το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας αφού αναλογεί μεταξύ 14 και 18% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, δεν θα πρέπει να αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις σχετικά με τη στήριξη της Κύπρου πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα στις 17 Φεβρουαρίου.

Νέος πρόεδρος

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης όρισαν νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι προφανές ότι η αποχώρηση του κ. Γιούνκερ δημιουργεί μεγάλο πολιτικό κενό συνολικά στην ευρωζώνη, ενώ προκαλεί εύλογα ανησυχία για την επόμενη μέρα στις χώρες του νότου και κυρίως στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Κι αυτό γιατί στα περίπου οκτώ χρόνια που άσκησε την προεδρία του Εurogroup έδωσε μάχες για τη διάσωση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, σε ένα ιδιαίτερα εχθρικό περιβάλλον, έχοντας πάντα ως οδηγό την αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νότιων χωρών. Η χώρα προέλευσής του δεν τον βοηθάει, ενώ και ο ίδιος υστερεί σε πολιτική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει υπουργός μόλις δύο μήνες, ενώ δεν είναι ειδικευμένος στα οικονομικά θέματα. Πάντως, συμπατριώτες του δημοσιογράφοι διαβεβαιώνουν ότι είναι εξαιρετικά έξυπνος και πολύ καλός διαπραγματευτής.

Χθες είπε ότι βασική του προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο ευρώ και την ευρωζώνη, ενώ υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα