Νέα προειδοποίηση από ΕΚΤ: Παροχή ρευστότητας μόνο αν η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα

Στη διαβεβαίωση πως δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προχώρησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Irish Times.

Ερωτηθείς για το εάν η ΕΚΤ θα είναι πρόθυμη να δεχθεί ενέχυρα με εγγύηση του ελληνικού

Δημοσίου για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων των τραπεζών ο Κερέ συνέδεσε την απόφαση αυτή με το εάν η Ελλάδα θα είναι ή όχι σε πρόγραμμα.

«Έχουμε έναν κανόνα ότι κάθε κρατικό ενέχυρο μπορεί να γίνει αποδεκτό εάν υπάρχει αρκετά καλή πιστοληπτική αξιολόγηση και αν δεν ισχύει αυτό, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κερέ αναφέρθηκε και στα σενάρια για αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ενόψει της συνεδρίασης της 22ας Ιανουαρίου, λέγοντας πως οποιοδήποτε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πρέπει να είναι μεγάλο για να είναι αποδοτικό. «Πόσο μεγάλο; Αυτό πρέπει να είναι μία τεκμηριωμένη απόφαση που θα βασιστεί σε όσα γνωρίζουμε για τα κανάλια μετάδοσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κίνδυνος αποπληθωρισμού αυξήθηκε μετά το καλοκαίρι του 2014 και στη βάση αυτή οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να κινητοποιήσουν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

www.imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα