Νέα μέτρα για τους λαθρομετανάστες στη Γαλλία

Έπειτα από πολλές αναβολές και διαβουλεύσεις με κοινωνικούς φορείς, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλ, έδωσε στη δημοσιότητα αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Φρανσουά Ολάντ: τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι παράνομοι μετανάστες για να παραμείνουν μόνιμα και νόμιμα στη Γαλλία.

Το θέμα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη χώρα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ότι ζουν εκεί χωρίς νόμιμα έγγραφα περί τους 350.000 -500.000 αλλοδαπούς. Η εγκύκλιος, η οποία θα ισχύει από 3 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει

μεταξύ άλλων νομιμοποίηση όσων κατοικούν στη Γαλλία τουλάχιστον πέντε χρόνια και έχουν τουλάχιστον ένα παιδί στο σχολείο επί τρία χρόνια. Επίσης, για τους εργαζόμενους, η εγκύκλιος εμφανίζει κριτήρια παρουσίας επί γαλλικού εδάφους (3-7 έτη) και προϋπηρεσία στην εργασία (8-30 μήνες) αλλά με την προϋπόθεση να υπάρχει πραγματική πρόσληψη (σύμβαση εργασίας).

Για τους νεαρούς αλλοδαπούς ηλικίας 18 ετών και άνω, η νέα εγκύκλιος προβλέπει άδεια παραμονής, εφόσον μπορούν να αποδείξουν δύο χρόνια «επιμελούς και πραγματικής» φοίτησης στη Γαλλία. Η εγκύκλιος περιλαμβάνει ακόμα κάποιες σχετικές χαλαρώσεις στα θέματα του είδους του επαγγέλματος, αλλά και στη σχέση εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε απορρίψει το ενδεχόμενο της μαζικής νομιμοποίησης, αλλά υποσχέθηκε «αντικειμενικά» κριτήρια. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα κάνει μια μεγάλη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, στις αρχές του 2013, για τους οικονομικούς μετανάστες.

lemonde.fr

Keywords
Τυχαία Θέματα