Νέα ήττα Ολάντ: Αποσύρει το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε την ήττα του, καθώς απέσυρε ένα πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο ίδιος μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 13 Νοεμβρίου. Αναμενόταν ευρέως ότι ο Ολάντ θα εγκαταλείψει την πιο αμφιλεγόμενη πτυχή της πρότασής του, να αφαιρεί από τους καταδικασμένους τρομοκράτες τη γαλλική υπηκοότητα.

Ο Ολάντ απέσυρε επίσης το σύνολο του νομοσχεδίου που είχε σταλεί στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος για την κωδικοποίηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δίνοντάς της συνταγματική

ισχύ. "Έχω αποφασίσει να τερματίσω την συνταγματική συζήτηση", δήλωσε ο Ολάντ, αφού κατηγόρησε την συντηρητική αντιπολίτευση ότι αρνήθηκε να εξετάσει οποιαδήποτε μορφή μεταρρύθμισης.

Η πρόταση του Ολάντ, την οποία αποκάλυψε το Νοέμβριο πριν από μια σπάνια, κοινή συνεδρίαση του γαλλικού Κοινοβουλίου τρεις ημέρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, είχε θεωρηθεί ως ένας τρόπος για να "ξεγελάσει" την συντηρητική αντιπολίτευση στη στήριξη των πολιτικών του προέδρου.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση πρέπει να εγκριθεί με τους ίδιους ακριβώς όρους και από τα δύο Κοινοβούλια και η Γερουσία όπου επικρατούν οι συντηρητικοί είχε αρνηθεί να ψηφίσει την μεταρρύθμιση που έστειλε η ελεγχόμενη από τους Σοσιαλιστές Εθνοσυνέλευση. Η πρόταση να αφαιρέσει την ιθαγένεια, η οποία ακόμη και σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς είχε αναγνωριστεί ότι ήταν "συμβολική", είχε επικριθεί έντονα στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ολάντ, αν και υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η νέα πολιτική ήττα του Ολάντ προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο οπισθοδρομήσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτές περιλαμβάνουν την αποδυνάμωση, μετά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες, μιας μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας, που θεωρήθηκε ως ακρογωνιαίος λίθος για τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας του. Η σύντομη άνοδος της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου έφθινε μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις επιθέσεις. Η δημοτικότητά του έχει έκτοτε μειωθεί σε σημείο που να μην θεωρείται ικανός να φτάσει στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην εφημερίδα Le Monde δείχνει ότι ο Ολάντ θα έρθει στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο, ακόμη και αν ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί - μέχρι σήμερα ο προτιμώμενος αντίπαλός του- ήταν ο συντηρητικός υποψήφιος που θα επικρατούσε. Ο Ολάντ θα πάρει μόνο το 20 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 21 τοις εκατό του Σαρκοζί και η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν το 26 τοις εκατό. Θα χάσει μάλιστα με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά αν ο πρώην πρωθυπουργός Ζιπέ είναι υποψήφιος του συντηρητικού κόμματος.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα