Δημιουργική ασάφεια για το προσφυγικό νομοσχέδιο

Πέντε μέρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, επικρατεί απόλυτη σύγχυση για το πότε και από ποιον θα κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που είχε εξαγγείλει για σήμερα η κυβέρνηση και κυρίως για το ποιες θα είναι οι προβλέψεις του και πώς θα εφαρμοσθούν.

Η κατάσταση θυμίζει την εποχή της «δημιουργικής ασάφειας» πριν από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα

Γεροβασίλη επέμεινε πως δεν θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο η αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».

Ενας τέτοιος χαρακτηρισμός προέκυπτε από τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι μαζικές επιστροφές προσφύγων στη γείτονα χώρα, αλλά προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ όμως η κυβέρνηση επέμεινε πως δεν τίθεται θέμα τέτοιας αναγνώρισης, στην Ευρώπη περιμένουν ακριβώς το αντίθετο όπως προκύπτει από την ενημέρωση της εκπροσώπου της Κομισιόν.

Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε χθες ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί «τις επόμενες μέρες», ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρίσκεται από χθες και μέχρι αύριο στο εξωτερικό για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η κ. Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό χθες το θέμα της απομάκρυνσης Μουζάλα από την κυβέρνηση, όπως απαιτεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, λέγοντας ότι το θέμα θα διευθετηθεί μεταξύ των δύο αρχηγών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται και πάλι αυξανόμενες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία και αυτό επιτείνει την αμφισβήτηση για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας. Χθες, μέχρι το απόγευμα είχαν αφιχθεί μόνον στη Λέσβο 400 μετανάστες, ενώ τις προηγούμενες μέρες δεν ξεπερνούσαν τους 200 σε όλα τα νησιά και τις πρώτες μέρες της συμφωνίας είχαν σχεδόν μηδενισθεί. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η ασφυξία στο λιμάνι του Πειραιά όπου παραμένουν 5.600 άνθρωποι, στην Ειδομένη με σχεδόν 12.000 η κατάσταση είναι έκρυθμη και ο συνολικός πληθυσμός εγκλωβισμένων φθάνει τους 50.364.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα