5,5 δισ. επιπλέον μέτρα από την ολιγωρία Τσίπρα

Πρόσθετα μέτρα 3% του ΑΕΠ (5,4 – 5,5 δισ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις υιοθετεί πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου. Αυτό επιβεβαίωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη φέροντας ως δικαιολογία την υποχρέωση της υλοποίησης της συμφωνίας του καλοκαιριού. Μάλιστα,

μοίρασε και το βάρος ισόποσα λέγοντας ότι 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την άμεση φορολογία (νέο φορολογικό νομοσχέδιο), 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία.

Εκείνο που λησμόνησε να πει είναι ότι η συμφωνία του καλοκαιριού προέβλεπε μέτρα για την τριετία 2016-2018 ύψους 7,5 δισ., τα οποία αναλύονταν σε μέτρα 5,7 δισ. ευρώ: 3,2 δισ. από φόρους και 2,5 δισ. από περικοπές δαπανών για τη διετία 2015-2016 και άλλα 1,8 δισ. μη προσδιορισμένα μέτρα για τη διετία 2017-2018. Μετά την εκκίνηση της αξιολόγησης όμως ο λογαριασμός άρχισε να μεγαλώνει. Τώρα πλέον μιλάμε για μέτρα ύψους 10,7 δισ. ευρώ, τα οποία αναλύονται σε 8,2 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους και 2,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών, περιλαμβανομένου και του ασφαλιστικού.

Μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε την εξέλιξη περίπου ως επιτυχία, λέγοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η κυβέρνηση συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος το 2019 θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Οπως σημείωσε, το 1% θα εξοικονομηθεί από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το 2% από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής. Τόνισε μάλιστα ότι σημαντική μεταρρύθμιση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα αποτελέσει η φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, θα ελαφρύνει σημαντικά από τα φορολογικά βάρη τη μεσαία τάξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι «αν η πορεία των εσόδων είναι καλύτερη από εκείνη που έχει προβλεφθεί, τότε αρκετά από τα μέτρα προσαρμογής θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν».

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα