Νέα μπλόκα στους δρόμους μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Τρακτέρ και στην Αττική

Πιο άγριες διαθέσεις δείχνουν να έχουν οι αγρότες, μετά και τα επεισόδια που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τη ματαίωση των εγκαινίων της Agrotica. Οι συντονιστικές οργανώσεις θα αποφασίσουν σήμερα για το αν θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ωστόσο, φαίνονται έτοιμοι να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση. Δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται από τις όποιες διορθώσεις έχουν γίνει και πως θα συνεχίσουν τα μπλόκα μέχρι το Πάσχα.

Ετσι

οι αγρότες επιστρέφουν κανονικά στα μπλόκα με τους γνωστούς αποκλεισμούς δρόμων και εθνικών οδών από 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ωστόσο υπάρχουν μπλόκα που διαφοροποιούνται.
Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Μπλόκο Κεφαλόβρυσου σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων και αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί 17:00 έως 22:00.

Από τις 12:00 έως τις 18:00 θα παραμείνουν κλειστά, σήμερα, τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου.

Οι αγρότες καλούν, εκ νέου, αύριο, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία του αγώνα και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στος εξής. Πάντως, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

Όσον αφορά τη σημερινή εξάωρη διακοπή της κυκλοφορίας, ήδη, έχει εκδοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετική ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Εξάλλου, σήμερα, στις 19:00, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου, συμβολικά, θα κάνουν την εμφάνιση τους και τρακτέρ.

Οι αγρότες καλούν εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους και τη στήριξή τους στα αιτήματά τους. «Οι αγρότες ξέρουμε, από την πείρα μας, ότι η κοινή λαϊκή αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τη δύναμη του αγώνα» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και τονίζεται: «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τη μάχη για την επιβίωσή μας. Κλιμακώνουμε την πάλη με συντονισμένες, πανελλαδικά, αγωνιστικές δράσεις. Προχωρούμε σε αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο.Για να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που η κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ψήφισε μαζί με τα άλλα κόμματα, τους 222 βουλευτές. Για να ικανοποιηθούν τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας».

Επίσης, όπως αναφέρουν, επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δρόμων, και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών - Πύργου και Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.

Εν τω μεταξύ, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, ο οποίος δεν πήγε στην πόλη για τα εγκαίνια, έκανε λόγο για προβοκάτσια από δεξιούς και ακροδεξιούς, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζονται φόβοι ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα ενταθούν δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία αλλά και πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης.

Τι έγινε χθες

Χθες, σοβαρά επεισόδια απειλήθηκαν να γίνουν από χιλιάδες οργισμένους αγρότες που συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να διαμαρτυρηθούν. Το γεγονός ότι είχε οριστεί για τις έξι το απόγευμα η τελετή εγκαινίων της έκθεσης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξόργισε ακόμη περισσότερο τους αγρότες οι οποίοι μάλιστα προσπάθησαν να εισβάλλουν στο Βελλίδειο, εμποδίστηκαν από αστυνομικούς ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Μετά από μικροεντάση, η Helexpo αποφάσισε να ακυρώσει τα εγκαίνια, στα οποία θα παρευρισκόταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Λίγο μετά τις 18:00, ομάδα αγροτών προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το εκθεσιακό κέντρο και να εισέλθουν στο χώρο. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με χημικά αλλά τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα.

Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης διαμήνυαν ότι θα έκαναν εκείνοι τα εγκαίνια της έκθεσης και όχι ο υπουργός και είχαν απήυθυνει κάλεσμα σε συναδέλφους τους από ολόκληρη την Ελλάδα να δώσουν το «παρών» σε αυτό το συλλαλητήριο. Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και κτηνοτρόφοι, αλιείς, παραγωγοί λαϊκών αγορών και ανθοκόμοι.

Οι εξαγριωμένοι αγρότες, που τις τελευταίες ημέρες έχουν σκληρύνει τη στάση τους, παραμένουν έξω από το συνεδριακό κέντρο Βελλίδης και έχουν πλημμυρίσει την πλατεία ΧΑΝΘ.

Ορισμένοι από τους αγρότες έχουν κολλήσει πωλητήρια στα τρακτέρ τους ενώ κάποιοι άλλοι ανάρτησαν πανό που γράφουν «Μας στέλνετε στη Βουλγαρία». Μπροστά στο Λευκό Πύργο, οι αγρότες έχουν στήσει ένα σκιάχτρο από το λαιμό του οποίου κρέμεται η ένα χαρτόνι που γράφει: «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρο στη γη μας».

Οι αγρότες, που αρνούνται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, ζητούν την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου πριν ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Helexpo

«Θεσσαλονίκη 28 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΔΕΘHELEXPO θέλοντας να διασφαλίσει το γεγονός ότι η AGROTICA είναι μια γιορτή του πρωτογενούς τομέα, μια συνάντηση του αγροτικού κόσμου και μια κορυφαία εκδήλωση για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας υπόψη τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σεβόμενη την επιλογή τους να διαμαρτυρηθούν για τα αιτήματα τους την πρώτη ημέρα λειτουργίας της έκθεσης, αποφάσισε προκειμένου να μην υπάρξουν εντάσεις και να διατηρηθεί το επιχειρηματικό αλλά και γιορτινό κλίμα της μεγαλύτερης των τελευταίων ετών AGROTICA να ματαιώσει την τελετή των εγκαινίων που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19:00 στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Η Διοίκηση της ΔΕΘHELEXPO θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου που ήρθε στην πόλη μας για να εγκαινιάσει την έκθεση, καθώς επίσης και να ζητήσει συγνώμη από τους προσκεκλημένους για την αναστάτωση.

Προσκαλούμε τον αγροτικό κόσμο να συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή του πρωτογενούς τομέα στην 26η AGROTICA η οποία θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 31/01/2016.»

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, θεσσαλονικη, αττικη, τρακτερ, επεισοδια, agrotica, πασχα, εμφάνιση, ΔΝΤ, απεργια, τεκμηρια, ελλαδα, απε, μπε, helexpo, χανθ, αποσυρση, ΔΕΘ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, πασχα 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, μπλοκα αγροτων, γιορτη σημερα, κομματα, βουλευτες, agrotica, εθνικη, οικονομια, πιεση, πνευματα, σημερινη, ωρα, αγροτικη, απε, ασφαλιστικο, γεγονος, γινει, διευθυνση, δυναμη, διοικηση, εγινε, ευρω, ειπε, εκθεση, εβδομαδα, εμφάνιση, εξι, ετων, η τελετη, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, λογο, μπλοκο, μπε, ομαδα, παντα, πεμπτη, προβληματα, συγνωμη, τεμπη, φαινονται, φορολογια, χανθ, χημικα, ωρες, ευθεια, γιορτη, helexpo, κυριακη, λευκο, μπροστα
Τυχαία Θέματα