Παγκόσμιος συναγερμός για τον ιό Ζίκα

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει επιτροπή έκτακτης ανάγκης για τη διεθνή αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Ζίκα, δήλωσε η επικεφαλής του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν.

Η Τσαν είπε ότι η ασθένεια είχε ξεφύγει από μια ήπια απειλή και είχε προχωρήσει σε "πιο ανησυχητικές διαστάσεις".

Ο Ζίκα είναι ένας από τους πολλούς ιούς που μεταδίδουν τα κουνούπια του κίτρινου πυρετού (Aedes aegypti) και τα κουνούπια «Τίγρης» (Aedes albopictus). Παρότι στο 70-80% των περιπτώσεων ο ιός περνά απαρατήρητος ή αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, είναι

ιδιαίτερα ανησυχητικός για τις εγκύους και τα έμβρυα στα οποία προκαλεί μικροκεφαλία. Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία για τους ασθενείς.

Τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και ακόμη είναι περιορισμένα (Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Βρετανία και Σουηδία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν αναφέρει περιστατικά). Οι ασθενείς είναι άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει σε κάποια χώρα της Νότιας ή της Κεντρικής Αμερικής. Υπάρχει όμως ιδιαίτερη ανησυχία για πιθανή εξάπλωση και στην Ευρώπη, δεδομένου του τεράστιου όγκου μετακινήσεων μεταξύ των δύο ηπείρων.

Ο ΠΟΥ έχει προβλέψει ότι ο ιός μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της αμερικανικής ηπείρου -πλην του Καναδά και της Χιλής, όπου οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στα δύο είδη κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό να αναπτυχθούν. Στη Βραζιλία έχουν ήδη νοσήσει περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι από τον περασμένο Μάιο και περισσότερα από 2.000 βρέφη έχουν γεννηθεί με μικροκεφαλία το τελευταίο διάστημα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε έκκληση προς τις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τις εταιρείες της φαρμακοβιομηχανίας και τα πανεπιστήμια να ξεκινήσουν εντατικές έρευνες και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

theguardian.com, cbc.ca

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα