Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Εθνική γραμμή να μην κλείσουν τα σύνορα»

Την ατζέντα της Ν.Δ. σε προσφυγικό και οικονομία θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που έχει ξεκινήσει από χθες στις Βρυξέλλες. Πρώτο ζήτημα που βάζει στο τραπέζι είναι να μην κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, θέση με την οποία συμφώνησαν τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με τους οποίους συναντήθηκε κατ’ ιδίαν, σε πολύ θερμό κλίμα.

«Διατύπωσα στον πρόεδρο Γιούνκερ τη στάση της Ν.Δ. και την εθνική πολιτική

που έχει χαράξει στο ζήτημα αυτό. Παρά τις αρχικές μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχει και σημαντική πρόοδος στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε. Το πρόβλημα με το προσφυγικό δεν θα λυθεί μόνο με την κατασκευή των hotspots», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο χαρακτήρισε «φίλο της Ελλάδας».

Δεύτερος στόχος στις συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ με την Ανγκελα Μερκελ, τον Μπόικο Μπορίσοφ, τον Μαριάνο Ραχόι και τον Πέδρο Κοέλιο, είναι να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Επιδίωξη με την οποία συμφώνησε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, καθώς, όπως φάνηκε από τις χθεσινές συναντήσεις άλλωστε, η Ευρώπη διαθέτει τις δικές της πληροφορίες και έχει πλήρη εικόνα για τη γείτονα. Οι προσδοκίες από την Τουρκία και η αντίστοιχη πίεση θα αυξηθεί, καθώς εγκρίθηκε η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό μετά την άρση των επιφυλάξεων της Ιταλίας.

Τρίτος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η μεγαλύτερη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε χθες στους συνομιλητές του, πολεμά με δύο ταυτόχρονες κρίσεις: οικονομική και προσφυγική. Ο κ. Σουλτς συμφώνησε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί, κάτι που, όπως είπε, προωθεί από την πλευρά του όσο μπορεί, ωστόσο θα πρέπει και η Ελλάδα να δώσει σημάδια ότι κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο αν υπάρξει ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κρίσης. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί την ένταση του προβλήματος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα