Μήνυμα ελπίδας για τη Ρωμιοσύνη

«Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν»

Μήνυμα ελπίδας από την Ίμβρο για το μέλλον της ομογένειας έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Η Ιμβρος έχει μέλλον, δεν έσβησε οριστικώς από το χάρτη της Ρωμηοσύνης και το μέλλον και η ιστορία δεν θα μας διαψεύσει…», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του μετά την πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό

των Αγίων Θεοδόρων, στην Ιμβρο.

Απευθυνόμενος προς τους δεκάδες Ιμβρίους που είχαν συγκεντρωθεί στο ναό, ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευχή ότι «οι Ευρωπαίοι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι είναι υπέρ του δικαίου, υπέρ της κατισχύσεως της νομιμότητας εναντίον της αδικίας, να θυμούνται πάντοτε και να βοηθούν το πολύπαθο, μαρτυρικό και ταπεινό νησί».

Συγκινημένος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (σ.σ.: συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ιμβρο), άκουγε τον κ.κ. Βαρθολομαίο να μιλάει για τις δυσκολίες που πέρασαν οι Ιμβριοι.

«Οταν μας λιθοβολούσαν, δεν επιστρέφαμε τις πέτρες. Τις μαζεύαμε. Και με αυτές σήμερα ξαναχτίζουμε τα σπίτια μας, τα επισκευάζουμε. Και μπορεί αύριο να ξανακάνουμε ξερολιθιές για να καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Οσα μάς απέμειναν…», είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες των ιμβριακών σωματείων, τα οποία, όπως ανέφερε, έδωσαν αγώνα για τα δικαιώματα των Ιμβρίων: «Βλέπουμε τους αγώνες τους στα ευρωπαϊκά όργανα, βλέπουμε την κατανόηση που αυτά επιδεικνύουν για τα απαράγραπτα δίκαια της Ιμβρου, όπως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι τα δικαιώματα τα οποία διεκδικούμε κατοχυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου… Με αυτά τα εφόδια και τα εχέγγυα δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν. Δεν αδικήσαμε κανέναν, αδικηθήκαμε κατάφωρα. Υπέστημεν διωγμούς γι’ αυτό και άδειασε το νησί μας από τους Ρωμηούς χριστιανούς, αυτόχθονες γηγενείς κατοίκους οι οποίοι επί αιώνες ζούσαν εδώ νομοταγείς, ταπεινοί άνθρωποι του μόχθου, καλλιεργούντες τη γη των πατέρων τους, ζώντες με άλλα βιοποριστικά επαγγέλματα, με την κτηνοτροφία, με τη μελισσοκομία… με την καλλιέργεια των κτημάτων τους».

Ένα από τα σημαντικά θέματα που αφορούν τους ομογενείς στην Ιμβρο είναι η επαναλειτουργία του σχολείου μετά από 48 χρόνια, καθώς οι τουρκικές αρχές δεν επέτρεπαν τη λειτουργία του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε τους Ιμβρίους να γυρίσουν στη γενέτειρά τους και να «φέρουν τα παιδιά τους που θα εγγραφούν στη νέα περίοδο της ελληνικής παιδείας στην Ιμβρο» .

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών την Πέμπτη τέλεσε της πανηγυρικής Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό, για τα εννιάμερα της Παναγίας.

Μανώλης Κωστίδης στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα