Απεξάρτηση από το «ναρκωτικό» του δανεισμού, σύμφωνα με την ALPHA

Από το χθεσινό εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της ALPHA BANK δαιφαίνεται μια νότα αισιοδοξία σε ότι αφορά την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα οι αναλυτές της τράπεζα αναφέρουν:

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτό κατέστη δυνατό με:

α) την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων περικοπής δαπανών ύψους € 11,5 δις που είχαν θεωρηθεί (από την Τρόικα)

αναγκαία για την εκτέλεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2014, ώστε να εξασφαλισθεί πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 4,5%. του ΑΕΠ,

β) καλύτερη του προβλεπομένου εκτέλεση του Π2012 στο 7μηνο.’12,

γ)μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και

δ) σαφή προσανατολισμό και αποφασιστικότητα για επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκτέλεσης του διευρυμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση λαμβάνει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή υλοποίηση του Π2012, του οποίου η εκτέλεση είναι ήδη πολύ καλύτερη του προβλεπομένου στο 7μηνο του 2012, παρά το ότι η είσπραξη μεγάλου μέρους των κρατικών εσόδων θα πραγματοποιηθεί κυρίως στο τελευταίο 5μηνο του έτους. Με αυτά τα δεδομένα, διαφαίνεται ήδη ότι η υλοποίηση του Π2012 θα είναι πράγματι καλύτερη από ότι έχει σχεδιαστεί και, αν εισπραχθούν και τα έσοδα του ΠΔΕ όπως έχει προγραμματιστεί, τότε είναι πράγματι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,5% του ΑΕΠ ήδη από το 2012.

Με το αποτέλεσμα αυτό, θα έχει ήδη συντελεστεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο έως σήμερα, με την μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 10,7 π.μ. του ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, παρά την δραματική πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά -6,9% το2011 και κατά -6,0% το 2012.

Επιπλέον των ανωτέρω, η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Έχει επιτύχει σημαντική πραγματική εσωτερική υποτίμηση με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, η οποία (σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θα ανέλθει στο 23% στο τέλος του 2012, και στο 26% στο τέλος του 2013, έναντι του 4ου 3μήνου του 2009.

Η Ελλάδα μέσα σε 2,5 έτη κατάφερε να μειώσει δραστικά τις μακροοικονομικές της ανισορροπίες, τόσο στο δημόσιο τομέα όσο και στο ισοζύγιο πληρωμών, και να αυξήσει ουσιαστικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι συνθήκες για πλήρη απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του ελληνικού δημοσίου από το σκληρό ναρκωτικό του συνεχώς αυξανόμενου δανεισμού από το εξωτερικό. Ο δανεισμός από το εξωτερικό υπήρξε στην Ελλάδα η «εύκολη» (πολιτικά ανώδυνη) πηγή χρημάτων για τη χρηματοδότηση ανεξέλεγκτων παροχών στους πάντες, αντιοικονομικών και αντικοινωνικών καταστάσεων σπατάλης και διαφθοράς στο δημόσιοδιατύπωση αρνητικών σχολίων για τη χώρα μας.

 Πόσες φορές, για παράδειγμα, μπορεί κανείς να επαναλαμβάνει την άποψη ότι μια χώρα

Keywords
Τυχαία Θέματα