Η κρίση έριξε τις τιμές των ακινήτων 21%

Πέντε διαμερίσματα αγοράζει σήμερα ένας επενδυτής στην Ελλάδα αντί για τέσσερα που θα αγόραζε με τα ίδια λεφτά το 2008, όταν ξεκινούσε η κρίση στην αγορά ακινήτων. Η διόρθωση στις τιμές συνεχίζεται επιταχυνόμενη, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Φαίνεται μάλιστα ότι αρχίζουν να πέφτουν πλέον σημαντικά και οι τιμές των καινούργιων αδιάθετων σπιτιών που μένουν στα αζήτητα. Ως τώρα, οι κατασκευαστές διέθεταν «λίπος» που τους επέτρεπε να διατηρούν

τις ζητούμενες τιμές σε υψηλά επίπεδα, όμως η έλλειψη ρευστότητας τους αναγκάζει να κάνουν… προσφορές για να ελπίζουν στην πώληση.

Ο κατήφορος

Ο δείκτης τιμών ακινήτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος συστηματικά εδώ και μια εξαετία, κινείται φέτος με έντονα πτωτικές τάσεις, επιταχυνόμενες από τρίμηνο σε τρίμηνο. Συνολικά, η πορεία του δείκτη μετά το 2008 που άρχισε το «ξεφούσκωμα» στην αγορά ακινήτων, μέχρι το πρώτο εξάμηνο φέτος, δείχνει μια μέση πανελλαδική πτώση κατά 21% (δηλαδή, στα τέσσερα διαμερίσματα… το ένα προσφέρεται φέτος δώρο).

Η πτώση, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, χτυπάει «κόκκινο» στα διαμερίσματα της πόλης της Θεσσαλονίκης που έχουν χάσει από την έναρξη της κρίσης ως τώρα το 26,5% της αξίας τους (κατά 27,1% έχουν μειωθεί οι τιμές των καινούργιων διαμερισμάτων της πόλης και κατά 26,2% οι τιμές των παλιών, ηλικίας άνω των 5 ετών).

Ομως στο «κόκκινο» είναι οι τιμές σε όλη τη χώρα, αν και στις μικρότερες πόλεις (πλην Αθηνών που υποχώρησαν κατά 21,9% και Θεσσαλονίκης με ποσοστό πτώσης 26,5%), η πτώση είναι ελαφρώς μικρότερη (19,6%), και στις άλλες περιοχές μικρής πληθυσμιακής πυκνότητας, το ποσοστό πτώσης ακόμη χαμηλότερο (18,1%).

 Παλαιότητα

Τα συγκριτικά στοιχεία για την περίοδο 2008-2012 δείχνουν ότι περισσότερο έχουν μειωθεί οι τιμές των παλιών σπιτιών (21,8%) σε σχέση με τα καινούργια (19,6%). Ομως, στα τελευταία δύο τρίμηνα, για πρώτη φορά, το ποσοστό πτώσης των τιμών στα καινούργια ξεπέρασε το 10% και ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό πτώσης των παλιών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ίσως μια περαιτέρω πορεία διόρθωσης στα σπίτια που μένουν στα αζήτητα και που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις φτάνουν στα 100.000 σε όλη τη χώρα.

Η πίεση στις τιμές των ακινήτων αποδίδεται στη μείωση των εισοδημάτων, την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον αλλά και στον μηδενισμό, πλέον, των χρηματοδοτήσεων για αγορά σπιτιού όπως επίσης και στην πολιτική υπερφορολόγησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει ήδη προσλάβει διαστάσεις δήμευσης με τα πολλαπλά χαράτσια και φόρους που αποστέλλει το κράτος στους πολίτες.

Τα νέα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,4%, ενώ το 2010 είχαν υποχωρήσει κατά 4,7% και το 2009 κατά 3,7%.

Η μείωση των τιμών στο δεύτερο τρίμηνο του

Keywords
Τυχαία Θέματα