Μια βίαιη δολοφονία σε μια βραζιλιάνικη παραλιακή πόλη δείχνει τον κίνδυνο της διάδοσης φημών στα κοινωνικά δίκτυα

Όπως γίνεται πλέον σε αρκετές κοινότητες στον κόσμο, έτσι και οι πολίτες στην Γκουαρούχα, κοντά στο Σάο Πάολο, συχνά ενημερώνονται από τις τοπικές σελίδες του Facebook και όχι από τις εφημερίδες. Η σελίδα Guaruja Alerta είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς, με περισσότερα από 50.000 likes. Όμως, μια σειρά από αναρτήσεις που έγιναν στη συγκεκριμένη σελίδα θεωρούνται υπεύθυνες για μια τρομακτική δολοφονία.

Το περασμένο Σάββατο, η Φαμπιάν Μαρία ντε Χεσούς, μια 33χρονη μητέρα

δύο παιδιών, δέχτηκε επίθεση από έναν όχλο που της εκτόξευσε πέτρες και την χτύπησε με μπαστούνια: ουσιαστικά την λύντσαρε καταμεσήμερο. Αυτή η φρικτή επίθεση κινηματογραφήθηκε από κάποιους από τους παρευρισκόμενους με τα κινητά τους τηλέφωνα και αναρτήθηκε στη σελίδα στο facebook. Η ντε Χεσούς υπέκυψε στα τραύματά της τη Δευτέρα και οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη σελίδα στο facebook ευθύνεται για τη δολοφονία της.

Γιατί το λένε αυτό; Γιατί για εβδομάδες, φήμες κυκλοφορούσαν στην πόλη που διέδιδαν ότι μια γυναίκα απαγάγει τα παιδιά των ντόπιων για να ασκήσει επάνω τους βουντού. Οι ιστορίες αυτές αναρτήθηκαν στη συγκεκριμένη σελίδα παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι για τη διαχείρισή της ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι επρόκειτο για ψευδείς διαδόσεις και τίποτε περισσότερο. Σύμφωνα με τη φημολογία, η μυστηριώδης γυναίκα κρατούσε πάντα μαζί της μια Βίβλο. Η άτυχη ντε Χεσούς είχε μαζί της μια Βίβλο την ημέρα που έπεσε θύμα λυντσαρίσματος και την είδαν να δίνει μια μπανάνα σε ένα μικρό παιδί. «Δεν πιστεύουμε ότι ο ιδιοκτήτης της σελίδας είναι δολοφόνος, διευκρινίζει ο δικηγόρος της οικογένειάς της Αϊρτόν Σίντο, αλλά πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εντελώς ανεύθυνο άτομο που θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες για τις πράξεις του».

Οι διαχειριστές της σελίδας στο facebook, από την άλλη, αντιτείνουν ότι ανάρτησαν και την ανακοίνωση της αστυνομίας που διέψευδε ότι γίνονται απαγωγές παιδιών και τόνιζε ότι πρόκειται για ανυπόστατες φήμες. Παραδέχονται, όμως, ότι δεν «κατέβασαν» τις προηγούμενες αναρτήσεις που διέδιδαν τις φημολογίες αυτές και ότι επέτρεψαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για αυτές. Οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι όσοι κατηγορούν τη σελίδα «κατηγορούν τους λάθος ανθρώπους» και ότι ένοχος είναι ο όχλος που επιτέθηκε στην άτυχη γυναίκα.

Ο τοπικός διοικητής της αστυνομίας Ρικάρντο Λάρα δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να βεβαιωθεί κανείς για το αν πράγματι πίσω από τη δολοφονία της άτυχης γυναίκας βρίσκονται οι φημολογίες περί ύπαρξης «μιας γυναίκας που απαγάγει παιδιά για να τους κάνει βουντού» αλλά παραδέχτηκε ότι ένας από τους συμμετέχοντες στην επίθεση σε βάρος της, που συνελήφθη, ομολόγησε ότι γνώριζε τις διαδόσεις αυτές. Προς το παρόν, στη Βραζιλία δεν υπάρχει νόμος που να ποινικοποιεί τη διάδοση φημών στα κοινωνικά δίκτυα. Τα τραγικά αυτά γεγονότα, όμως, φαίνεται ότι θα δώσουν το έναυσμα για την έναρξη μιας σχετικής συζήτησης, όχι μόνο στη Βραζιλία αλλά και σε άλλες χώρες.

Μετάφραση: Μάρκο Πόλο

http://www.bbc.com/news/blogs-trending-27311519

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα