Η Πόλη της Ελλάδας μπορεί να ...προσεύχεται

Οι χριστιανικές προσευχές πριν από τις κυβερνητικές συνεδριάσεις που περιλαμβάνουν φράσεις όπως «Ο Ιησούς Χριστός στο σταυρό» και ζητούν από τους θεατές να σταθούν για προσευχή είναι επιτρεπτές σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Πόλη της Ελλάδας,

των περίπου 94.000 κατοίκων που βρίσκεται έξω από το Ρότσεστερ, άρχισε να επιτρέπει τις προσευχές κατά την έναρξη των συνεδριάσεών της το 1999. Στην πόλη αναπτύχθηκε μια άτυπη πρακτική πρόσκλησης του κλήρου για να δώσει την εναρκτήρια προσευχή. Το 2008, η Susan Galloway και η Linda Stephens, μια Εβραία και μια άθεη, άρχισαν να παραπονιούνται για αυτή την πρακτική, επειδή θεώρησαν ότι η πόλη ευθυγραμμίζεται με το χριστιανισμό και οι ίδιες αισθάνθηκαν ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Η υπόθεση, γνωστή ως «Πόλη της Ελλάδας κατά Galloway», ζήτησε από το δικαστήριο να αποφασίσει αν μια τοπική κυβέρνηση, η Πόλη της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη εν προκειμένω, θα έπρεπε να περιορίσει το περιεχόμενο των προσευχών της πριν από τις συνεδριάσεις του μηνιαίου συμβουλίου της πόλης. Οι δικαστές ψήφισαν 5 υπέρ έναντι 4 κατά, κρίνοντας ότι εφ ‘όσον η προσευχή γίνεται πριν την έναρξη της επίσημης κυβερνητικής συνεδρίασης δεν υπήρχε ανάγκη για πρόσθετα προληπτικά μέτρα σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία.

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της απόφασης, παρεμπιπτόντως, το ανώτατο δικαστήριο ξεκίνησε τη δημόσια συνεδρία του με το ίδιο τελετουργικό που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες, την ανάγνωση της παραδοσιακής δήλωσης που τελειώνει με την εξής φράση: «ο Θεός να σώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό το αξιότιμο δικαστήριο». Η συντηρητική πλειοψηφία έδωσε ποικίλες ερμηνείες για το πότε θα πρέπει να επιτρέπονται τέτοιες «τελετουργικές» προσευχές. Κάποιοι δικαστές τόνισαν ότι η πίεση που αισθάνονται πιθανόν κάποιοι πολίτες δεν πρέπει να απαγορεύσει αυτές τις προσευχές. Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι οι πολίτες θα πρέπει να προσεγγίσουν τις κυβερνήσεις τους ως Αμερικανοί και όχι ως μέλη κάποιας θρησκείας.

http://edition.cnn.com/2014/05/05/politics/scotus-new-york-public-prayer/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα