Μια τελείως διαφορετική γκαλερί (πάλι από έναν Γκούγκενχαϊμ)

Ο Σόλομον Ρ. Γκούγκενχαϊμ, πλούσιος Αμερικανός επιχειρηματίας, ήταν ο άνθρωπος πίσω από το φημισμένο ελικοειδές κτίριο του Φρανκ Λόιντ Ράιτ στη Νέα Υόρκη. Η Πέγκι Γκούγκενχαϊμ ήταν η θρυλική έμπορος τέχνης. Τώρα, ο δισέγγονος της Πέγκι, ο Σαντιάγκο Ράμνεϊ Γκούγκενχαϊμ, κάτοικος της Τουλούμ στο Μεξικό, ανήσυχος σε θέματα περί τέχνης και αυτός, εγκαινίασε μια γκαλερί τέχνης στο δημοφιλές θέρετρο Ασουλίκ στη χερσόνησο του Γιουκατάν. Μια γκαλερί που δεν έχει τίποτα να κάνει με

το παραδοσιακό «λευκό κουτί» που έρχεται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για αίθουσα τέχνης.

Ο Σαντιάγκο έπεισε τον ιδρυτή του Ασουλίκ – και σχεδιαστή – Χόρχε Εντουάρντο Νέιρα Στέρκελ να ανοίξουν την γκαλερί IK LAB, της οποίας οι κυματιστοί τσιμέντινοι και ξύλινοι τοίχοι και πατώματα προσφέρουν ένα πρωτότυπο φόντο για έκθεση έργων τέχνης. Το σχέδιο του Στέρκελ αποσκοπεί να έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στο περιβάλλον, να ακολουθήσει το περιβαλλοντικά φιλικό ήθος ενός προορισμού διακοπών. Υψωμένη στο επίπεδο του θόλου της φυλλωσιάς των δέντρων, η γκαλερί είναι κατασκευασμένη από τσιμέντο και ξύλο από την περιοχή.

«Το IK LAB είναι κάτι παραπάνω από γκαλερί, φιλοδοξεί να είναι το πλαίσιο των πιο λαμπρών δημιουργικών μυαλών του πλανήτη για να έλθουν σε διάδραση με την οραματική αρχιτεκτονική της γκαλερί και να εξερευνήσουν νέους τρόπους δημιουργίας» επισήμανε, σε ανακοίνωση, ο Σαντιάγκο Ράμνεϊ Γκούγκενχαϊμ.

Επιμελήθηκε ήδη την πρώτη έκθεση εκεί, με την ονομασία «Ευθυγραμμίσεις». Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 20 του περασμένο Απριλίου και παρουσιάζονται έργα πολλών γνωστών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως των Tatiana Trouvé, Artur Lescher και Margo Trushina.

Πηγή; ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα