Μετά τις πλημμύρες, σκάνδαλο με εικόνες παιδικής κακοποίησης «πνίγει» τον Κάμερον

09:09 8/3/2014 - Πηγή: Antinews

Νέα «φουρτούνα» πλήττει την κυβέρνηση Κάμερον, μόλις κατάφερε να πάρει ανάσα από τις καταιγιστικές επικρίσεις που δέχτηκε ως προς την έλλειψη επαρκών αντιπλημμυρικών μέτρων εξαιτίας των περικοπών στις κρατικές δαπάνες, έλλειψη που αποδείχτηκε καθοριστική για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν ολόκληρες περιοχές. Αυτή τη φορά, η «φουρτούνα» ξεκινά μέσα από την ίδια την Ντάουνινγκ Στρητ, όπως λέγεται το πρωθυπουργικό γραφείο, και από τον στενό κύκλο του Κάμερον.

Μόλις πριν δύο ημέρες

γνωστοποιήθηκε ότι τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου συνελήφθη ως ύποπτος για αδίκημα που σχετίζεται με εικόνες παιδικές κακοποίησης στο διαδίκτυο (συμπεριλαμβανομένων εννοείται και εικόνων παιδικής πορνογραφίας), ο νούμερο δύο της Ντάουνινγκ Στρητ, Πάτρικ Ροκ. Ο 62χρονος είναι σημαίνον στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, και στενός συνεργάτης του Κάμερον, εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν και οι δύο ειδικοί σύμβουλοι στο Συντηρητικό Κόμμα από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Τζον Μέητζορ, ενώ συνεργάστηκαν στη συμβουλευτική ομάδα του πρώην υπουργού των Συντηρητικών Μίκαελ Χάουαρντ.

Το 2011, ο Κάμερον επέλεξε τον Τζόνσον να γίνει αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας εκπόνησης πολιτικής του πρωθυπουργικού γραφείου, υπό τον Τζο Τζόνσον, αδελφό του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον. Η ομάδα εκπόνησης πολιτικής θεωρείται το σημαντικότερο συμβουλευτικό όργανο για τους Βρετανούς πρωθυπουργούς γιατί ουσιαστικά εισηγείται τον τρόπο διακυβέρνησης και σειρά σημαντικών αποφάσεων, που αφορούν την γενική «γραμμή» που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Η είδηση της σύλληψης του Ροκ προκάλεσε αναταράξεις στην βρετανική πολιτική σκηνή και πολύ περισσότερο στο Συντηρητικό Κόμμα. Ο πρωθυπουργός Κάμερον δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος» και αρνήθηκε να δώσει την οποιαδήποτε πληροφορία για το πώς εκτυλίχθηκε η υπόθεση υποστηρίζοντας ότι όσο «βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική έρευνα» δεν είναι σωστό να γίνονται σχετικές δηλώσεις ή εικασίες. Υποστήριξε ότι η Ντάουνινγκ Στρητ ενημερώθηκε για τις προθέσεις των αστυνομικών αρχών και έδωσε εντολή να αντιμετωπιστεί το ζήτημα «με την αυστηρότητα που πρέπει όποιος και αν είναι υπεύθυνος».

Εντούτοις, υπάρχουν σειρά «κενών» στην επίσημη εκδοχή της σύλληψης του Ροκ τα οποία το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έσπευσε να αδράξει. Αναρωτιούνται, λοιπόν, οι Εργατικοί κατά πόσο είναι σύμπτωση ότι εντελώς ξαφνικά ο Ροκ παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του το απόγευμα της 12 Φεβρουαρίου, λίγη μόλις ώρα πριν τη σύλληψή του. Κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι ενημέρωσε τον Ροκ για τις προθέσεις της αστυνομίας. Η αντιπολίτευση ζητά επίσης από τον Κάμερον εξηγήσεις για το γιατί κρατήθηκε μυστική η σύλληψη του Ροκ, η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ, μόλις στα μέσα της εβδομάδας, για να επιβεβαιωθεί, τελικά, από τον Κάμερον και συνεργάτες του.

Τέλος, ζητά από τον Κάμερον να δώσει εξηγήσεις για το αν το αδίκημα για το οποίο θεωρείται ύποπτος ο Ροκ διαπράχθηκε μέσα μόνο από τους υπολογιστές του πρωθυπουργικού μεγάρου (καθώς έγινε γνωστό ότι η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος ερεύνησε και τους αυτούς τους υπολογιστές) ή και από άλλο σημείο. Αλλά και για το αν κρίνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Ροκ, από την θέση του στην ομάδα εκπόνησης πολιτικής, ακριβώς για την αντιμετώπιση της εμφάνισης στο διαδίκτυο εικόνων και βίντεο που καταγράφουν κακοποίηση, παντός είδους, σε βάρος παιδιών. Η βρετανική κυβέρνηση, εδώ και μήνες, έχει ξεκινήσει εκστρατεία για το συγκεκριμένο ζήτημα και ο Ροκ, όπως και όλοι οι σύμβουλοι του Κάμερον, είναι άμεσα αναμεμιγμένοι σε αυτήν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον περασμένο Νοέμβριο, οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης google και Microsoft έχουν συμφωνήσει να μπλοκάρουν με διάφορους τεχνικούς τρόπους την εμφάνιση σελίδων με κακοποίηση παιδιών κατά την αναζήτηση.

Πηγές: bbc, the guardian, telegraph, the independent

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα