Κίνα: Οι πλούσιοι του κόμματος αυξάνονται και πληθύνονται

08:39 8/3/2014 - Πηγή: Antinews

Πολλοί θεωρούν ότι ο πλούτος στην Κίνα απορρέει άμεσα από πολιτικές διασυνδέσεις -και απ’ ότι φαίνεται έχουν δίκιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Financial Times, τα πλουσιότερα μέλη της Άνω και Κάτω Βουλή της Κίνας είδν κατά μέσο όρο τον πλούτο τους να υπερτετραπλασιάζεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, σε σύγκριση με μία τριπλάσια σχεδόν αύξηση για τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας.

Η ετήσια συνεδρίαση του

Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, περιλαμβάνει 86 γιουάν δισεκατομμυριούχων στην Κίνα Hurun Rich List , την ετήσια κατάταξη της Κίνας πλούσιοι .
Πολιτική της Κινεζικής Λαϊκής Συμβουλευτικής Διάσκεψης , η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα , είναι το κύριο πολιτικό συμβουλευτικό όργανο της χώρας και περιλαμβάνει 69 δισεκατομμυριούχους σε γιουάν από τη λίστα Hurun. Ο μέσος όρος των περιουσιών των 56 δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται στο πολιτικό σώμα για περισσότερο από μία πενταετή θητεία αυξήθηκε κατά 316 τοις εκατό από το 2006 μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Online δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως οι Κινέζοι πιστεύουν συντριπτικά ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την συγκέντρωση μεγάλου πλούτου στη χώρα είναι οι πολιτικές διασυνδέσεις. Το μέσο ετήσιο αστικό εισόδημα της Κίνας ήταν λιγότερο από 8.500 δολάρια πέρυσι. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πραγματικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων και των πάνω από 5.000 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα είναι ίσως πολύ μεγαλύτερος, αλλά το υπηρεσιακό απόρρητο κάνει δύσκολη μια ακριβή εκτίμηση. Επί δεκαετίες το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δεσμευθεί να αναγκάσει τους ανώτερους υπαλλήλους να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο λαό, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το 2003, το κόμμα έλαβε την απόφαση να επιτρέψει σε καπιταλιστές να ενταχθούν στις τάξεις του και από τότε ο αριθμός των πλούσιων ανθρώπων στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και την Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη έχουν αυξηθεί ραγδαία, μαζί με τα πλούτη τους.

Οι 155 αντιπρόσωποι δισεκατομμυριούχοι που παρακολουθούν τις δύο συναντήσεις στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα αξίζουν κατά μέσο όρο 1,6 δις δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του Hurun Research Institute. Οι πολιτικοί είναι πιο αντιπροσωπευτικοί στα πρώτα 500 άτομα της λίστας Hurun, των οποίων ο μέσος πλούτος είναι περίπου 1,5 δις δολάρια. Αν και είναι ένας εκπρόσωπος έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι άλλων δισεκατομμυριούχων στην συσσώρευση του πλούτου, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η προστασία του πλούτου είναι ίσως πιο σημαντικός λόγος που θέλουν να συναναστρέφονται με την νομενκλατούρα της Κίνας.

Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο είναι το επίσημο νομοθετικό όργανο της χώρας, αλλά όλα τα πιο υψηλόβαθμα μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος περιλαμβάνονται στις τάξεις του. Η Λαϊκή Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη περιλαμβάνει τους συνταξιούχους ανώτερους αξιωματούχους και δουλειά της είναι να «συμβουλεύει» το κυβερνόν κόμμα. Το να είσαι δισεκατομμυριούχος στη ΛΠΣΔ φαίνεται να είναι η πιο προσοδοφόρα επιλογή.

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ae5c731a-a3bb-11e3-aa85-00144feab7de.html#axzz2vGLJQRv4

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα