Μειώσεις φόρων ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας

Καταιγιστικός ήταν, για άλλη μια φορά, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Ο Ρέντζι έκανε λόγο για «εκατό μέρες σκληρής μάχης για να αλλάξουμε δημόσια διοίκηση, φορολογικό σύστημα και δικαιοσύνη και να φτάσουμε την 1η Ιουλίου, που θα αρχίζει το 6μηνο της ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ, με τους λογαριασμούς μας σε τάξη και μια δομή πιο ελαφριά».

Τα πρώτα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ρέντζι είναι φορολογικά. Έτσι, προανήγγειλε ότι μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους εργαζόμενους που έχουν

μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.500 ευρώ από 1ης Μάη, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα όσοι τους αφορά το μέτρο θα έχουν συν 80 ευρώ το λιγότερο το μήνα στην τσέπι τους. Πρόκειται για μέτρο που αφορά περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα στοιχίσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ρέντζι ανακοίνωσε επίσης, μείωση κατά 10% του φόρου στα εισοδήματα από επιχειρήσεις για τους μικρομεσαίους και μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και αύξηση από 20% σε 26% της φορολογίας στα έσοδα από χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές με εξαίρεση την επένδυση στα ιταλικά ομόλογα που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των Ιταλών για τις αποταμιεύσεις τους. Προανήγγειλε επίσης αύξηση κατά 500 εκατομμύρια ευρώ του κρατικού ταμείου εγγυήσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ δεσμεύτηκε για άμεση χορήγηση 3,5 δισεκατομμυρίων σε πιστώσεις για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Τέλος, δεσμεύτηκε για σταδιακή μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που αποτιμάται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερες εισπράξεις.

Στην ερώτηση πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά, ο Ρέντζι απάντησε ότι θα γίνουν σοβαρές περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς να προσδιορίσει τι εννοεί ακριβώς και παραπέμποντας σε λεπτομέρειες μετά τη δημοσιοποίηση του αναλυτικού προγράμματος της κυβέρνησής του τον επόμενο μήνα, στο οποίο θα περιγράφονται συγκεκριμένα και οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει στην αγορά εργασία. Επίσης, υποστήριξε ότι θα αυξηθεί ο δανεισμός και θα αξιοποιηθούν όλα τα κοινοτικά κονδύλια που παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Στις παρατηρήσεις δημοσιογράφων ότι αυτές οι μειώσεις φόρων καθώς και η δέσμευση αποπληρωμής των χρωστούμενων στους ιδιώτες θα αυξήσουν το ποσοστό του χρέους που είναι το δεύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα, σχολίασε ότι θα υπάρχει συνεχής και προσεκτική παρακολούθησε και επέμεινε ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εκτίμησε ότι αν χρειαστεί θα αυξηθεί λίγο ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, που έχει τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ μετά από 3% που ήταν το 2013.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν δήλωσε, από την πλευρά του, ότι οι φορολογικές μειώσεις θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τα εισοδήματα, αναγνωρίζοντας ότι θα αυξήσουν «μεσοπρόθεσμα» το χρέος των δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων θα πρέπει να επανεκτιμηθούν σύντομα μετά την εφαρμογή τους και αν φανεί ότι επηρεάζουν αρνητικά το χρέος και το έλλειμμα θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της ΕΕ.

Λιγότερο «χαλαροί» από τον Παντοάν εμφανίστηκαν άλλοι οικονομολόγοι στην ΕΕ που αμφισβητούσαν τη δέσμευση του Ρέντζι να καλύψει ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών μειώσεων από τις διαρθρωτικές περικοπές των δαπανών. Επεσήμαιναν ότι ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους, και κατά συνέπεια και του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, μια διαδικασία στην οποία ο Ρέντζι στηρίζεται για να καλύψει τα χρήματα που θα λείψουν από την μείωση της φορολογίας, είναι πολύ μεγάλος. Μόλις πριν λίγες ημέρες η ΕΕ έθεσε την Ιταλία, μαζί με τη Σλοβενία και την Κροατία, στη λίστα των χωρών υπό επιτήρηση λόγω κινδύνου μακροοικονομικών ανισορροπιών εξαιτίας της αδύναμης παραγωγικότητάς της και του μεγάλου χρέους της.

Αργά το απόγευμα, ο Ρέντζι πέτυχε μια πρώτη κοινοβουλευτική νίκη καθώς εγκρίθηκε από την βουλή με 365 υπέρ, 156 κατά και 40 αποχές, ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος προβλέπει να δίνεται μπόνους 15% σε όποιο κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων συγκεντρώνει 37% (αρκεί το σύνολο του ποσοστού να μην ξεπερνά το 55%) προκειμένου να σχηματίζονται πιο εύκολα κυβερνήσεις και να μην επαναληφθεί το περυσινό φαινόμενο της αδυναμίας κατάληξης σε κυβερνητικές συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Παράλληλα με την αλλαγή της απλής αναλογικής σε ενισχυμένη, ο νόμος προβλέπει επίσης ότι αυξάνεται το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στη βουλή στο 8% εφόσον κατεβαίνει μόνο του στις εκλογές, και στο 4,5% εφόσον συμμετέχει σε συνασπισμό κομμάτων. Τέλος προκειμένου να εισέλθει ένας συνασπισμός κομμάτων στη βουλή θα χρειάζεται 12%.

Ο εκλογικός νόμος αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Ρέντζι και στο κόμμα του Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», πριν καν ο Ρέντζι αναλάβει την πρωθυπουργία ανατρέποντας ουσιαστικά τον Ενρίκο Λέττα, επίσης στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Τόσο το περιεχόμενο του νόμου όσο και η στήριξή του και από τον Μπερλουσκόνι έχουν προκαλέσει νέες γκρίνιες στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πηγές: bbc, reuters, ansa, repubblica, corriere della sera

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα