Με νέο αιματοκύλισμα απειλεί την Ισπανία το ISIS

Μία εβδομάδα μετά το μακελειό στη Βαρκελώνη και την Καμπρίλς, που άφησε 15 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες, το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο στο οποίο απειλεί την Ισπανία με περισσότερο αιματοκύλισμα. Στο βίντεο, το πρώτο στην ισπανική γλώσσα, δύο μαχητές με αραβική προφορά λένε: "Αλλάχ θέλοντος, η Αλ Ανταλούς θα γίνει και πάλι αυτό που ήταν, μέρος του χαλιφάτου". Αλ Ανταλούς ήταν το όνομα που δόθηκε στα εδάφη της νότιας και κεντρικής Ισπανίας που ελέγχονταν για περισσότερους από πέντε αιώνες από

μουσουλμάνους.

"Εάν δεν μπορείτε να κάνετε την 'hegira' (το ταξίδι ή έξοδο) στο Ισλαμικό Κράτος, να πραγματοποιήσετε τζιχάντ όπου είστε. Η τζιχάντ δεν έχει σύνορα", λέει ένας από τους άνδρες του βίντεο που έχουν αποκαλυφθεί και αναγνωριστεί. Στο βίντεο παρουσιάζεται με τον τίτλο Αμπού Λαΐς Αλ Κορδόμπι (δηλ. από την Κόρδοβα), τη νότια ισπανική πόλη που ήταν η πρωτεύουσα του Αλ Ανταλούς. Αργότερα, οι τζιχαντιστές προσθέτουν: "Ισπανοί Χριστιανοί: μην ξεχνάτε το μουσουλμανικό αίμα που χύθηκε κατά την ισπανική έρευνα. Θα εκδικηθούμε για τη σφαγή σας, αυτή που εκτελείτε τώρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους".

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, αυτός που μιλά είναι ο 22χρονος Μοχάμετ Γιασίν Αχράμ Πέρες από την Κόρδοβα. Ο πατέρας του, ο Μαροκινός Αμπντελάχ Αχράμ, 42 ετών, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή στο Ταγγέρη για τον ενεργό του ρόλο στη ριζοσπαστική τζιχάντ. Η μητέρα του Τομάσα Πέρες, από μια καθολική οικογένεια στη Μάλαγα, γνώρισε τον Αχαραμ το 1984. Το 2014 έφυγε από την Ισπανία με τα έξι παιδιά της, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμετ, του μεγαλύτερου αδελφού, για να μεταβεί στη Συρία και να ζήσει σε ελεγχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος περιοχή.

Το όνομα του άλλου συμμετέχοντα στο βίντεο δίνεται ως Αμπού Σαλμάν Αλ Αντάλους (δηλ. από την Ανδαλουσία). Το πρόσωπό του είναι καλυμμένο και μόνο τα μάτια του είναι ορατά. Έχει ένα τουφέκι στον ώμο του. "Ελπίζουμε ότι ο Αλλάχ δέχεται τη θυσία των αδελφών μας στη Βαρκελώνη. Ο πόλεμος μαζί σας θα συνεχιστεί μέχρι να τελειώσει ο κόσμος", λέει.

elpais.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα