Το έλλειμμα Παιδείας... οδηγεί σε εφιάλτη

Μια ακόμη περίοδος αγωνίας για χιλιάδες μαθητές έλαβε τέλος. Οι Πανελλαδικές εξετάσεις τέλειωσαν και τυπικά με την ανακοίνωση των βάσεων και πάνω από 70 χιλιάδες νέοι ξέρουν σε ποια σχολή θα φοιτήσουν.

Πανηγύρια σε κάποιες οικογένειες, λιγότερα σε κάποιες άλλες… κηδεία σε άλλες κυρίως γιατί τα παιδιά τους πέρασαν σε σχολές μακριά από τα σπίτια τους και θα χρειαστούν πολλά λεφτά τα επόμενα χρόνια.

Για

ακόμη μια χρονιά, όμως, αξίζει να σταθεί κάποιος στο μοντέλο εκπαίδευσης και ζωής που προωθούν οι πολιτικοί στη χώρα, κυρίως οι λαμπροί αριστεροί.

Όταν η αριστεία είναι αμάρτημα και όταν η προσπάθεια, ο αγώνας για κάτι καλύτερο είναι λάθος, γιατί τα παιδιά να ασχοληθούν; Γιατί στη χώρα της ήσσονος προσπάθειας να κάνουν οι φοιτητές αγώνα για να πάρουν το πτυχίο τους στην ώρα του, να διαπρέψουν στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα, να κάνουν και μεταπτυχιακά, να βρουν κάτι καλύτερο ή κάτι διαφορετικό να κάνουν;

Όταν ξέρουν ότι μπορείς να είσαι άσχετος, αγράμματος ή τουλάχιστον ημιμαθής, αιώνιος φοιτητής και μπαχαλάκης και να γίνεις μέχρι και… πρωθυπουργός;

Όταν γνωρίζουν ότι η προσπάθεια δεν επιβραβεύεται, όταν βλέπουν ότι τα πτυχία των πανεπιστημίων είναι χωρίς αντίκρισμα και δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας;

Όταν καθημερινά τους κόβονται τα φτερά σε μια χώρα που έχει γίνει νεκροταφείο ευκαιριών και ονείρων; Κι όταν τους μαθαίνουν από μικρά ότι μια θέση στο δημόσιο, με τον μπάρμπα στην Κορώνη, είναι καλύτερο από το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου;

Ασφαλώς χιλιάδες από αυτά τα παιδιά που πέρασαν σήμερα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα φύγουν από την Ελλάδα. Τοbraindrainθα συνεχιστεί για πολλά χρόνια καθώς έχει οικοδομηθεί έτσι η χώρα που δύσκολα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα. Στο εξωτερικό ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν και να εκμεταλλεύονται τα λαμπρά μυαλά κι αυτό θα κάνουν και με τα Ελληνόπουλα.

Όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών έχουν ευθύνες γι’ αυτό το χάλι. Όμως, η σημερινή έχει βαλθεί να ξεθεμελιώσει ό,τι καλό είχε γίνει τα τελευταία χρόνια με υπερκομματική συναίνεση. Ο Τσίπρας και η παρέα των χαβαλέδων ανατρέπει τα πάντα στην παιδεία, τσακίζοντας τους άριστους και πριμοδοτώντας την μετριότητα, το μπάχαλο στα Πανεπιστήμια, την αδυναμία δημιουργίας ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που θα επιβραβεύει την καλή προσπάθεια.

Το θέμα της Παιδείας είναι το κορυφαίο πρόβλημα στην Ελλάδα. Ούτε κρίση οικονομική, ούτε πολιτική ανεπάρκεια, ούτε καν κοινωνικά ή εθνικά θέματα. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι νέοι, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία όλων μας, κυρίως δε των παιδιών, τότε θα βγάζουν χιλιάδες πτυχιούχους ημιμαθείς από τους οποίους οι μισοί θα βολεύονται στο κομματικό κράτος, κάποιοι θα σηκώνονται να φεύγουν αηδιασμένοι και κάποιοι άλλοι θα γίνονται είλωτες για 400 ευρώ.

Αν αυτό θέλουμε για τη χώρα μας είναι εφιάλτης.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα