Με ευρεία πλειοψηφία 172 βουλευτών σε Προανακριτική ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Με 172 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Στη μυστική ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά. Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές ενώ αποχώρησαν το ΚΚΕ, η ‘Ελληνική Λύση’ και το ‘Μέρα25’. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ

απουσίαζαν οι βουλευτές Ν. Φίλης, Θ. Τζάκρη, Γ. Κατρούγκαλος και Ν. Σαντορινιός, ενώ από τη ΝΔ ο Γ. Αντωνιάδης.

Η Προανακριτική Επιτροπή η οποία έχει ρόλο εισαγγελικής αρχής θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες της μετά τη σύστασή της σε σώμα. Οι εργασίες της είναι κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αναμένεται να γίνει κλήτευση πολλών και σημαντικών μαρτύρων. Αντικείμενο της προανακριτικής είναι η διερεύνηση τεσσάρων φερόμενων αδικημάτων, που σύμφωνα με τη δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις –σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ Θ. Πλεύρη- για εμπλοκή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι πραγματικός στόχος είναι ο πρώην Πρωθυπουργός "στον οποίο θέλετε να πετάξετε λάσπη" όπως είπε. Η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία υπουργών καθώς η πλειοψηφία ήθελε να υπογραμμίσει πως η συζήτηση και ψήφιση της προανακριτικής επιτροπής αφορά θεσμικά μόνο το Κοινοβούλιο. "Όχι όπως εσείς είχατε τους υπουργούς σαν τον κ. Καμμένο να παρεμβαίνουν" όπως τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε με την τοποθέτηση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ στη συνέχεια δεν έλειψαν και μικρής έκτασης κοινοβουλευτικές "αψιμαχίες" μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη. Ο δεύτερος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά επίθεση κατά του κ. Γεωργιάδη ενώ επέρριψε την ευθύνη για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης στον κ. Κώστα Σημίτη το 1997.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε λέγοντας "εσείς κάνατε δυο χρόνια Εξεταστική για την Υγεία. Είστε η πρώτη πλειοψηφία που το Πόρισμά σας ντραπήκατε να το φέρετε στην Ολομέλεια. Γιατί δεν το φέρατε; Γιατί δεν είχε απολύτως τίποτα". Ενώ σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Π. Πολάκη προκάλεσε τον δεύτερο να πει "αν πράγματι ήξερε τους ψευδομάρτυρες" στην υπόθεση Νοβάρτις. "Ψηφίστε την Προκαταρκτική και μην κρύβεστε" υπογράμμισε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Τα αίματα άναψαν για λίγο με τον Π. Πολάκη να λέει προς τον υπουργό "τέτοιους ακροδεξιούς σαν και την πάρτη σας τρώμε πέντε για πρωινό" και τον κ. Γεωργιάδη να απαντά "αφήστε τα αυτά τώρα που τρέμεις σύγκορμος όταν με βλέπεις".

Α. Λοβέρδος: Τη σημερινή συζήτηση την ανέμενα εδώ και 609 ημέρες

"Η προκαταρκτική-προανακριτική επιτροπή, έχει τεράστια δυναμική, και ό,τι ήθελε προκύψει, για όποιον ήθελε προκύψει" υπογράμμισε ο Α. Λοβέρδος στην δική του τοποθέτηση. Ενώ όπως είπε την συζήτηση αυτή την ανέμενα εδώ και 609 μέρες. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι στην προανακριτική "θα κληθούν οι κουκουλοφόροι, θα κληθούν Εισαγγελείς, συνταξιούχοι και μη, θα κληθούν μάρτυρες που εκβιάζονταν. Κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος με πράξεις και παραλείψεις, εγκλήματα με σκοπό να αποκομίσουν ορισμένοι οικονομικό όφελος. Δεν θέλω να προκαταβάλω όμως".

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα