Μαζί με τα…πρωτοβρόχια θα έρθει και η επιμήκυνση

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις, οι εταίροι μας στην ευρωζώνη υποσχέθηκαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι τον Σεπτέμβριο θα εξετάσουν με θετικό πνεύμα τα ελληνικά αιτήματα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα λάβει προηγουμένως όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται, ώστε να επαναφέρει στις ράγες το εκτροχιασμένο σε πολλούς τομείς Μνημόνιο.

Η επιμήκυνση

του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα ως η απόφαση που θα βγάλει από μόνη της την Ελλάδα από την ύφεση. Η επιμήκυνση είναι σημαντική γιατί θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατανείμει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δύο χρόνια, τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αν αυτή η εξέλιξη δεν συνδυαστεί με κάποιες άλλες κινήσεις, οι οποίες μάλιστα θα πρέπει να γίνουν νωρίτερα από την απόφαση για επιμήκυνση, τότε η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση που είναι και το ζητούμενο σήμερα, μετά από πέντε συνεχή χρόνια συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ορισμένοι στην Ελλάδα, ακόμη και μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Εurogroup, την περασμένη Δευτέρα, προφανώς επειδή είτε δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η κοινότητα είτε δεν έχουν αντιληφθεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε ορισμένες χώρες.

Δεν υπήρχε περίπτωση η γερμανική, η φινλανδική και η ολλανδική κυβέρνηση να έπαιρναν σήμερα το «πράσινο φως» από τα Κοινοβούλιά τους ώστε να προχωρήσουν στην επιμήκυνση που ζητάει η Ελλάδα, εγκρίνοντας την πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη που αυτό συνεπάγεται. Θα πάνε όταν θα έχουν να παρουσιάσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από ελληνικής πλευράς. Επιπλέον, ακόμη και αν δεν υπήρχαν τα Κοινοβούλια, πάλι δεν θα μπορούσαν να κάνουν τόσο εύκολα αποδεκτό το ελληνικό αίτημα, γιατί στη συνέχεια θα ακολουθούσε κατάλογος αιτημάτων από τη χώρα μας.

Εφόσον τηρήσουμε τις δεσμεύσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, την επιμήκυνση θα την πάρουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, ακόμη και εκείνοι οι εταίροι που εμφανίζονται διστακτικοί, πολύ δύσκολα θα έλεγαν «όχι» σε μια περίοδο που η ευρωζώνη βρίσκεται στη δίνη των αγορών με τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας να κινούνται κοντά στα ιστορικά υψηλά.

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση στο Εurogroup, είχε καλή παρουσία και σχολιάστηκε θετικά η αποφασιστικότητα που έδειξε. Φυσικά αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις των εταίρων, που δεν προδικάζουν τη συνέχεια. Αυτοί που σήμερα λένε καλά λόγια δεν θα διστάσουν να τον… λιθοβολήσουν, αν διαπιστώσουν ότι δεν τήρησε αυτά που τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και των εταίρων. Οσο πιο γρήγορα αποσαφηνιστεί τι πρέπει να πράξει ο καθένας τόσο το καλύτερο για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα