Επιχειρηματικές συγκρούσεις για τις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις

Με σύγκρουση γιγάντων του διεθνούς και του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου θα ανοίξει η αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων. Μήλον της Εριδος, σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς, θα αποτελέσουν τα Κρατικά Λαχεία και το Διεθνούς Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Τα δύο -και μοναδικά για το 2012- projects, από τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν έσοδα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον έτος το

Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα καλύψει μόλις το 1/3 του στόχου των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εν εξελίξει σχέδια αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιόπη) θα μετατεθούν για το 2013, οπότε συνολικά προβλέπεται να προχωρήσουν 23 μικρά και μεγάλα εγχειρήματα (από την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι την παραχώρηση δεκάδων ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο της πώλησης και της επαναμίσθωσης).

Η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων και του IBC έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για εισπρακτικούς αλλά και για «συμβολικούς» λόγους. Αυτοί είναι: (α) το «ειδικό βάρος» των επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν την κατακύρωση των δύο διαγωνισμών και (β) το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη διαδικασία που βαίνει προς ολοκλήρωση ύστερα από μήνες στασιμότητας στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και έντονης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.

Όπως προέκυψε μετά τη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Τετάρτη για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος, οι παραπάνω διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, βεβαίως, η άμεση επιλογή νέου προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει ξανά το διοικητικό συμβούλιό του και να προωθήσει σειρά σχετικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας το σκέλος των δικών της νομικών εκκρεμοτήτων. Για παράδειγμα, το Ταμείο έχει διαπραγματευτεί με τους ενδιαφερομένους την άδεια των Κρατικών Λαχείων, αλλά η χορήγησή της πρέπει να γίνει διά νόμου. Σημειωτέον, ότι οι τίτλοι τέλους των δύο αποκρατικοποιήσεων θα γραφούν όχι με την ανακήρυξη του πλειοδότη-νικητή του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με την έγκριση του αποτελέσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή.

Τα δύο «μπρα ντε φερ»

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Κρατικά Λαχεία και το IBC βρίσκονται στη δεύτερη φάση τους (κατάθεση δεσμευτικών προσφορών), έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και της αγοράς ακινήτων, αντιστοίχως. Αναλυτικά, οι «μνηστήρες» των δύο projects είναι:

Κρατικά Λαχεία

α) Η αυστριακή Österreichische Lotterien Gesellschaft mbH. Πρόκειται για τον αυστριακό οργανισμό λαχείων, που ελέγχεται από τράπεζες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας.

β)

Keywords
Τυχαία Θέματα