Γκρεμίστε το κράτος και ξαναχτίστε το από την αρχή (Μέρος Α: Υγεία)

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε απόπειρα «μπαλώματος», επιδιόρθωσης, μεταποίησης ή «επανίδρυσης» αυτού που λέγεται Ελληνικός Δημόσιος Τομέας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δυστυχώς, ότι δεν έγινε κατορθωτό σε περιόδους τεχνητής ευμάρειας και δανεικής ανάπτυξης, θεωρώ ότι είναι εντελώς απίθανο να συμβεί εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της και έχει χωρίσει τους «κρατικούς κοινωνικούς εταίρους» σε περιτειχισμένα καπετανάτα καθένα από τα οποία μάχεται εναντίον όλων των άλλων για να διατηρήσει τα δικά του προνόμια και όλα μαζί μάχονται

εναντίον κάθε απόπειρας αλλαγής του στάτους τους. Οποιαδήποτε συντεταγμένη απόπειρα μεταρρυθμίσεων μέσα σε ένα τέτοιο «δηλητηριώδες περιβάλλον» θα συναντήσει σε κάθε κατεύθυνση τα ψηλά τείχη της ιδιοτέλειας και τον ύπουλο ανταρτοπόλεμο των πολύχρωμων συντεχνιών. Όποιος αμφιβάλλει για τα παραπάνω, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και της ΔΑΚΕ, της συνδικαλιστικής παράταξης της ΝΔ. Η «συμμαχία  των βολεμένων (*)» έχει ήδη συμφωνηθεί και κάθε προσπάθεια για αντιμετώπισή της με τα γνωστά, συνηθισμένα, πολιτικώς ορθά εργαλεία είναι εκ των προτέρων προορισμένη να αποτύχει.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι βέβαιος πως κι εσείς πιστεύετε βαθιά πως η μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα ή αλλιώς η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι το σοβαρότερο και δυσκολότερο στοίχημα που έχετε να κερδίσετε. Αν δεν το πιστεύατε, δεν θα θέτατε τον συγκεκριμένο τομέα κάτω από την άμεση εποπτεία σας. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση είναι η απαραίτητη βάση για όλες τις άλλες διαρθρωτικές προσαρμογές. Όμως, επειδή οι αλλαγές που θα απαιτηθούν είναι πολύ μεγάλες και τα συμφέροντα που διακυβεύονται τρομακτικά (τόσο στον δημόσιο όσο και στον κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα), οι κινήσεις που θα επιλεγούν  θα πρέπει να είναι ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ, ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΕΣ και κυρίως ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ. Παρακάτω θα εκθέσω τις προτάσεις μου για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας που τυχαίνει να γνωρίζω. Προκαλώ όλους τους «συντρόφους» στο Antinews (τουλάχιστον όσους συμφωνούν με την ανωτέρω εκτεθειμένη οπτική μου) να βάλουν ένα χεράκι με δικές τους προτάσεις, ο καθένας στον τομέα που γνωρίζει, ώστε τελικά να υπάρξει και 2ο , 3ο  ….. νιοστό μέρος καλύπτοντας όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

 Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Α. Διακήρυξη πως η Υγεία είναι Δημόσιο αγαθό, το οποίο το Κράτος υποχρεούται να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ, ισότιμα, δίκαια και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, ασφαλιστικού στάτους ή γεωγραφικής θέσης κατοικίας σε όλους τους Έλληνες πολίτες αλλά και όσους βρίσκονται ΝΟΜΙΜΑ στα όρια της χώρας.

Β. Αναμόρφωση εκ θεμελίων του ΕΣΥ. Επιλογή ενός Συστήματος Δημόσιας Υγείας (ή συνδυασμού συστημάτων) από χώρες αναπτυγμένες υγειονομικά (Καναδικό, Βρετανικό, Αυστραλιανό, Γερμανικό) και εφαρμογή του αυτούσιου ή μετά από την απαραίτητη προσαρμογή του στα δεδομένα της χώρας μας. Αυτό πιθανότατα θα απαιτήσ

Keywords
Τυχαία Θέματα