Μαραθώνιος στη Βουλή: Αλλεπάλληλες «εκρήξεις» της Ζωής για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και επεισόδιο με Τσακαλώτο - Φλαμπουράρη

Με μεγάλη καθυστέρηση, μετά και τη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ξεκίνησε ο μαραθώνιος στη Βουλή για την ψήφιση του νέου μνημονίου, διαδικασία η οποία δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Η συζητήση ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα ενώ λάδι στη φωτιά έριξαν οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή στη Βουλή,

πυροδοτώντας την έντονη αντίδραση αρκετών βουλευτών, πολλοί από τους οποίους ζήτησαν να αποσυρθούν.

Οι τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις, θέματα δικαιοσύνης και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τελικά αποσύρθηκαν και θα επανακατατεθούν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το «βουνό», όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ωστόσο, η κατάθεση των τροπολογιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ζήτησε εξηγήσεις γιατί κατατέθηκαν σήμερα από τον «δοτό», όπως τον χαρακτήρισε (σε αντιδιαστολή με τους υπόλοιπους εκλεγμένους βουλευτές), Δ. Μάρδα.

«Θα ήθελα εξήγηση γιατί κατατέθηκε σήμερα αφού ακούμε εδώ και ημέρες ότι η κακή πρόεδρος της Βουλής θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Για ποιο λόγο σήμερα, αφού θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και, όπως είπε ο κ. Τσακαλωτος, ότι είμαι αρωγός σε ενα σχέδιο γέφυρα, να δώσετε απάντηση κύριε Μάρδα, που είτε δοτός, εμείς έχουμε εκλεγεί», επέμενε η κ. Κωνσταντοπούλου, επιμένοντας: «Γιατί τώρα η κατάθεση και όχι την Τρίτη; Τι διεκδικείτε, να παραδοθεί η Βουλή θέλετε;».

Η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχισε την επίθεση, κατηγορώντας τον κ. Μάρδα ότι δικαιώνει «όλους αυτούς που παρουσιάζουν ως μόνη λύση την ακροδεξιά και τον φασισμό».

«Είτε δοτός είτε αιρετός, έχουμε δώσει τους ίδιους όρκους», ήταν η απάντηση του κ. Μάρδα.

Ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης του μνημονίου ήταν και τα δύο φραστικά επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη.

Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, για τη προχθεσινή φράση του «Ζωής θέλοντος», η Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Από την Τρίτη στοχοποιήσατε εμένα προσωπικά». Παράλληλα, ανέφερε «ότι δεν εξηγήσατε για την προσωπική επίθεση που μου κάνατε και δεν εξηγήσατε τον αντιδημοκρατικό τρόπο που προωθείτε» και δεν παρέλειψε να τον «πικάρει» ότι η φράση του δεν είναι σωστά ελληνικά...

Επέλεξε επίσης να απευθυνθεί και στον κ. Φλαμπουράρη και τις αναφορές του περί Φρόιντ, λέγοντας ότι «τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης και της αποδόμησης της προσωπικότητας είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο απολυταρχικά καθεστώτα και αυτοί από τους οποίους υπέφερε η Αριστερά. Γιατί ξεκινήσατε αυτή την στοχοποίηση πώς τολμάτε να στοχοποιείτε την Πρόεδρο της Βουλής».

Η αναφορά της πρόεδρου της Βουλής, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τη στοχοποιεί, γεννά θεσμικά προβλήματα, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για θέμα που θα απασχολήσει τους πάντες «σε Βουλή, κυβέρνηση και στη συνείδησή μας».

Σχολιάζοντας την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το μπόνους των 50 εδρών έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο κ. Φίλης είπε ότι «ουδείς νομιμοποιείται να μιλάει ως αυθεντικός διερμηνευτής της ψήφου του ελληνικού λαού» και συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση κρίνεται και αν τεθεί πρόβλημα δυσαρμονίας η απάντηση είναι και πάλι ο ελληνικός λαός».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη σταθερότητα και το μέλλον του ελληνικού λαού και τόνισε ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί απόψε, γιατί αύριο υπάρχει Eurogroup όπου θα κριθεί η στάση της ελληνικής πλευράς, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρηςέκανε λόγο για παρερμηνεία δήλωσής του.

«Η επιλεκτική παρουσίαση προφορικών δηλώσεων, δεν μπορεί να αποδώσει το σύνολο των σκέψεων μου. Μακριά από μένα οποιαδήποτε ψυχιατρικοποίηση ή εκχυδαϊσμός διαφορετικών απόψεων. Τα υπόλοιπα είναι θέματα που αφορούν θεσμικές διαδικασίες ή τη συλλογική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με την παρερμηνεία δήλωσής του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή.

Η συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, ξεκίνησε λίγο πριν από τις 11 το πρωί, αποφασίζοντας κατά πλειοψηφία να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ανάγκη να ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου, αύριο, με μια συμφωνία και στο Eurogroup, να αποφευχθεί ένα δάνειο - γέφυρα, αλλά να υπάρξει μια κανονική συμφωνία.

Υπέρ της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, ο εισηγητής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και οι ειδικοί αγορητές Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝ.ΕΛ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Παρωδία που προσβάλει το ρόλο του Κοινοβουλίου χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τάχθηκε κατά του κατεπείγοντος. Κατά τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα