Λαβρόφ: Λάβρος κατά Βαρθολομαίου - Η Ελλάδα δεν θέλει νέες Δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Άκρως επιθετικός απέναντι στον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, εμφανίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέϊ Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό της ρωσικής Διπλωματίας για το 2021.

Αν και συχνά η Μόσχα επικρίνει τον Βαρθολομαίο, ειδικά για το Ουκρανικό, είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Σ.Λαβρόφ αφήνει ανοικτά αιχμές. Κατά τους ισχυρισμούς του, λοιπόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποδώσει αυτοκεφαλία στη σχισματική,

όπως την χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο, «ουκρανική Εκκλησία».

Η κυβέρνηση πιέζει την Εκκλησία;

Ο επικεφαλής της ρωσικής Διπλωματίας, επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική και η κυπριακή Εκκλησίες δέχονται τεράστια πίεση για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, όπως είπε, και από την ελληνική κυβέρνηση. Υπογράμμισε, δε, ότι η διπλωματία και το κράτος δεν πρέπει να ανακατεύονται στα εκκλησιαστικά ζητήματα.

Από την άλλη, ο ίδιος εξήρε τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα των συζητούμενων νέων Δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ένταση στην Ουκρανία. Εκτίμησε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μια εκτίμηση που, όπως άφησε να εννοηθεί, προέκυψε από συζήτηση που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Παράλληλα, τόνισε ότι, στην ίδια επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, συζήτησαν τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που παρέχει η χώρα μας στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να μεταφέρουν οπλισμό προς την Ουκρανία. Κάτι που, ουσιαστικά, σημαίνει έμμεση πλην σαφή εμπλοκή της χώρας μας στο Ουκρανικό.

Δένδιας - Παναγιωτόπουλος

Να σημειωθεί ότι, ενώ ο Ν.Δένδιας προβάλλει την εικόνα του διαλλακτικού στο θέμα της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας στο Ουκρανικό, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, «φιλοτεχνεί» το προφίλ του σκληροπυρηνικού.

Ενδεικτικά, ο Ν.Δένδιας, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στην επικοινωνία του που είχε στην αρχή του μηνός με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Wendy Sherman, επεσήμανε ότι «η Ουκρανία συνεχίζει να μην ευθυγραμμίζεται με αποφάσεις της ΕΕ που αφορούν την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας κρατών - μελών της Ένωσης». Κάτι που εκτιμάται ότι αποτελεί αιχμή για τις σχέσεις -και σε στρατιωτικό επίπεδο- του Κιέβου με την Τουρκία.

Αντίθετα, ο υπουργός Άμυνας, διαφοροποιούμενος σχετικώς από τον Ν.Δένδια, χρησιμοποιεί ρητορική «ιέρακος» προς τη Ρωσία.

Πρόσφατα, είπε χαρακτηριστικά «δεν έχω δει τόσα χρόνια συμπάθεια από τον Πούτιν», ενώ το Νοέμβριο, σε ομιλία του, στην Εσθονία, στην κεντρική συνεδρία του 15ου Ετήσιου Συνεδρίου της Βαλτικής για την Άμυνα σχετικά με την νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ, είχε υπερθεματίσει της ΝΑΤΟϊκής γραμμής περί της «αντιπάλου» - «εχθρού» Ρωσίας.

Επίθεση του Έλληνα υπουργού Άμυνας στον Πούτιν - Προς νέο διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας-Μόσχας;

Προχτές, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., στη Γαλλία, είπε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διττή προσέγγιση με τη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι ο διάλογος θα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και θα διεξαχθεί σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης. Η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία και οι υπόλοιποι εταίροι και σύμμαχοι της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης, και υποστηρίζει τις ενέργειες για την προάσπιση της εδαφικής τους ακεραιότητας, της κυριαρχίας τους και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων».

Πάντως, για «διττή προσέγγιση» έναντι της Ρωσίας μίλησε στις 7 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και ο Ν.Δένδιας στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, «με έμφαση στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία».

Αθήνα: Κατά των κυρώσεων;

Παρά ταύτα, σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την εικόνα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα διαφωνεί με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αδιευκρίνιστο είναι, βέβαια, εάν η Αθήνα έχει διατυπώσει και επίσημα τέτοιες θέσεις στις συνεδριάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και εάν έχει καταστήσει σαφείς αυτές τις θέσεις της και προς τις εδώ πρεσβείες ισχυρών Δυτικών χωρών.

«Καταλαβαίνω -είπε ο Λαβρόφ- ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Βλέπουμε, όμως, ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο της περαιτέρω επιβολής αντιρωσικών κυρώσεων. Ουσιαστικά, δεν είναι ευχαριστημένη από αυτό που συμβαίνει τώρα μεταξύ Δύσης - Ρωσίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι, με τη σοφία τους, θα κάνουν επιλογές που ανταποκρίνονται σε όσα πιστεύουν».

Σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ίδιος πρόσθεσε ότι πρόσφατα είχε επικοινωνία με τον Ν.Δένδια για τη μεταφορά οπλισμού στην Ουκρανία μέσω της Ελλάδας.

«Θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έχουν γίνει στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις για την αναβάθμιση του καθεστώτος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προς εξυπηρέτηση των στρατιωτικών - ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ και αναλύσαμε προς ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν οι Αμερικανοί αυτό το λιμάνι», είπε.

Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρια Νόβοστι, ο Σ.Λαβρόφ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν άμεσα στην τρέχουσα κρίση στην Ορθοδοξία.

«Οι ΗΠΑ -είπε- έβαλαν ανοικτά το χέρι τους στην τρέχουσα κρίση στην Ορθοδοξία, και γι' αυτό είχαν δημιουργήσει και ειδικό μηχανισμό. Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, στην πραγματικότητα δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενο των θρησκευτικών ελευθεριών, αλλά με ιδιαίτερα δραστήριο τρόπο στήριξε και χρηματοδότησε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, προκειμένου να προωθήσει τη γραμμή του σχίσματος, πρώτα από όλα στην Ουκρανία.

Η δημιουργία της σχισματικής, μη κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκεί, η οποία προκάλεσε σοβαρές διαφωνίες σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Όπως φαίνεται από τις δηλώσεις Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν ονομάζει τον Βαρθολομαίο «Οικουμενικό Πατριάρχη», αλλά «Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης», αμφισβητώντας έτσι την πρωτοκαθεδρία του στην ανά τον κόσμο Ορθοδοξία.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα εκ μέρους της Μόσχας στην παγκόσμια Ορθοδοξία, με στόχο, ως όλα δείχνουν, τον ανοικτό «εμβολισμό» του Βαρθολομαίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λαβρόφ, Λάβρος, Βαρθολομαίου -, Ελλάδα, Δυτικές, Ρωσίας,lavrof, lavros, vartholomaiou -, ellada, dytikes, rosias