Κυριάκος σε Μακρόν, Μέρκελ και στο βάθος... ΗΠΑ

Ούτε καν σύντομη δεν ήταν η θερινή ανάπαυλα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε άρον-άρον από την Κρήτη για να βρεθεί στο μέτωπο των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εξάλλου έχει ήδη "βομβαρδίσει" με θετικά μηνύματακαι τους εκπροσώπους των δανειστών όπερ σημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα μπει στις συναντήσεις με τους Εμανουέλ Μακρόν, Ανγκελα Μέρκελ

και Μαρκ Ρούτε, σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη αντίστοιχα, με την ατζέντα της μείωσης των φόρων και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Πρώτη στάση... Μακρόν

Οι κυβερνητικές μηχανές ωστόσο έχουν ήδη πάρει φωτιά καθώς ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα ο διπλωματικός μαραθώνιος του Κυριάκου Μητσοτάκη με πρώτη "στάση" το Παρίσι , την Πέμπτη 22 Αυγούστου,όπου θα συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος των μαραθώνιων διεθνών επαφών του πρωθυπουργού είναι , ανακτώντας την χαμένη εμπιστοσύνη, να βάλει ξανά την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη, ως μια αξιόπιστη χώρα.

Σημειώνεται ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι έχει ήδη "προπαρασκευαστεί"με το τετ α τετ του πρωθυπουργό με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών , Μπρουνό Λεμέρ.

Συνάντηση αναγνωριστική μεν αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρου κλίματος καθώς αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό,ο γάλλος ΥΠΟΙΚ είχε στείλει μήνυμαμέσω του προφίλ του στο twitter για μια: "πολύ καλή συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέλλον της ευρωζώνης και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και χρηματοοικονομικής σχέσης μας".

Βερολίνο και Μέρκελ

Κρίσιμη είναι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σπεύσει να αναλύσει τις βασικές πτυχές του προγράμματός του στην Ανγκελα Μέρκελ ήδη από τα τέλη Ιουνίου (μετά τη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές) σε 40λεπτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Για το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός αναχωρεί στις 29 Αυγούστου ενώ 2-3 Σεπττεμβρίουθα βρίσκεται στην Χάγη για να συναντηθεί με τον ολλανδό Πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Κυρίαρχος στόχος του Πρωθυπουργού σε ευρωπαικό επίπεδο εξάλλου, είναι να αξιοποιήσει το θετικό οικονομικό momentum ώστε να βάλει την Ελλάδα σε πλήρη αναπτυξιακή τροχιά.

Κατά πληροφορίες, η στρατηγική που θα ακολουθήσει στα ραντεβού του ο πρωθυπουργός, προκειμένου"η χώρα να παραμείνει πάνω στο κύμα", όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, είναι "χτίζουμε αξιοπιστία, για να μπορούμε να διεκδικούμε δυνατά", λογική που εφαρμόζεται και στο ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στις συναντήσεις του άλλωστε η ατζέντα είναι σαφής και ήδη καταρτισμένη:ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται, με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων και καλά αμοιβόμενων θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο

Τον πρώτο του μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, ολοκληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκηςστα τέλη Σεπτεμβρίου με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αφορμή του ταξιδιού του αποτελεί η προγραμματισμένη Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17-30 Σεπτεμβρίου, όπου διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.

Η παραμονή Μητσοτάκη σε Ν.Υόρκη θα έχει διάρκεια περίπου μιας εβδομάδος προκειμένου να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, δεδομένου ότι σειρά ηγετών από χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία, έχουν ήδη εκδηλώσει υψηλό ενδιαφέρον για τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα