Κύπρος: Όχι του Ακιντζί σε νέα περιοδεία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ

Απρόθυμος να συνεργαστεί σε μια νέα περιοδεία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, παρουσιάζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φέρεται να είπε στην Τζέιν Χολ Λουτ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν χρειάζεται να επανέλθει στην Κύπρο,

αναφέρει ο "Φιλελεύθερος Κύπρου".

Σύμφωνα μάλιστα με την ενημέρωση, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου για την κινητή τηλεφωνία, συμφώνησαν να συναντηθούν οι δύο τους και ως εκ τούτου η δική της παρουσία δεν κρίνεται απαραίτητη.

Η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη φέρεται να θέτει εν αμφιβόλω το κατά πόσο τελικά η Τζέιν Χολ Λουτ θα έρθει τελικά στην Κύπρο στις αρχές Αυγούστου, όπως είχε αρχικά αφεθεί να νοηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνομιλία που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, επικοινώνησε ξανά μαζί του, μεταφέροντάς του, τους προβληματισμούς της ως προς το κατά πόσο ήταν απαραίτητη η νέα κάθοδό της στην Κύπρο. Το γεγονός εξόργισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέφερε στην κ. Λουτ ότι δεν είναι κηδεμονευόμενος του κ. Ακιντζί για να μιλά εκ μέρους του και ότι η επιθυμία του ιδίου είναι να έλθει η κ. Λουτ στην Κύπρο. Το όλο θέμα, προς το παρόν, παραμένει να αιωρείται.

Η ενέργεια αυτή του Μουσταφά Ακιντζί έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση της Λευκωσίας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης λειτουργεί με εντολές Άγκυρας, με στόχο να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια διαπραγματεύσεων.

Χθες, το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε ομόφωνα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, εξουσιοδοτώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να στείλει επιστολή εξηγώντας τους λόγους της απόρριψής της. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόρριψη της πρότασης, δηλώνοντας προκλητικά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιλέγει την πολιτική της έντασης.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα