Κρίσεις αξιοκρατίας ή αναστάτωσης;

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο Κ. Φλώρος, εντούτοις ΚΥΣΕΑ για την επιλογή του νέου αρχηγού δεν έχει γίνει. Οι διάφοροι λόγοι της καθυστέρησης και τα σενάρια συνωμοσίας αποτελούν καθημερινό θέμα σε διάφορες ιστοσελίδες που αρέσκονται αποκλειστικά σε στρατιωτικά θέματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του νέου αρχηγού θα γίνει αμέσως μετά από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Τώρα

πως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Πρέσπες συνδέονται μεταξύ τους, αφήνοντας την ύψιστη θέση του στρατεύματος προσωρινά καλυπτόμενη, ένας θεός ξέρει.

Άλλες πηγές τονίζουν ότι οι κρίσεις στο στράτευμα έχουν παγώσει λόγω εξωτερικών επεμβάσεων ή υποσχέσεων που αγγίζουν τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, τις οποίες ωστόσο ο νέος υπουργός Άμυνας δεν λαμβάνει υπόψιν, εμμένοντας στον αρχικό του σχεδιασμό. Εξάλλου από ό,τι ακούγεται, έχει πάρει το ελεύθερο από τον πρωθυπουργό να κάνει όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στην ιεραρχία προκειμένου να υπάρξει ένας πιο ευέλικτος και αποδοτικός στρατός.

Το πιο ανησυχητικό σενάριο, όμως, το οποίο συζητείται στους διαδρόμους του υπουργείου όλο και περισσότερο, είναι να επιλεγεί αρχηγός ΓΕΕΘΑ που θα είναι νεότερος στην ιεραρχία από τον αρχηγό ΓΕΣ. Επίσης, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν γίνει οι σχετικές βολιδοσκοπήσεις και βρέθηκε σχήμα αρχηγών όπου ο αρχαιότερος δέχεται ως προϊστάμενο νεότερό του.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε υπουργούς που ήρθαν αντιμέτωποι με τα πιστεύω τους και τους ψηφοφόρους τους προκειμένου να μην χάσουν την καρέκλα της εξουσίας. Το ότι θα βλέπαμε το «σύνδρομο της καρέκλας» να χτυπάει και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν το πιστεύαμε.

Μαθαίνουμε, ότι στο στράτευμα ήδη υπάρχει ανησυχία για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε, ο καθένας γνωρίζει ότι η τήρηση της ιεραρχίας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του στρατεύματος. Όταν ο σημερινός αρχηγός ΓΕΣ επιλέχθηκε για την θέση του αρχηγού όλοι οι αρχαιότεροι στην ιεραρχία απομακρύνθηκαν. Και έτσι έπρεπε να γίνει προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλότητα και η σταθερότητα της διοίκησης στο στράτευμα. Αυτό που ακούγεται περί κατάργησης του «ταμπού» της ιεραρχίας μόνο αναστάτωση μπορεί να επιφέρει.

Ο νέος υπουργός Άμυνας μετά από τόσα χρόνια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων γνωρίζει ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο στρατός είναι η αναστάτωση και η αμφιβολία. Πρέπει στις επικείμενες κρίσεις να επιλεγούν οι καλύτεροι προκειμένου να πάει το στράτευμα μπροστά. Και γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί. Σίγουρα όχι οι «εκλεκτοί» ή οι «κολλητοί» των εξωτερικών παρεμβάσεων.

Η υπογραφή του υπουργού για την παραπομπή της συνθήκης των Πρεσπών στην ολομέλεια προς ψήφιση είχε ως αποτέλεσμα την θλίψη και χιλιάδες δυσμενή σχόλια στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν συνηγορήσει και στην κατάργηση της ιεραρχίας τότε θα αμαυρώσει διά παντός την εικόνα του.

Κάτι που μπορεί να αποφύγει καθώς στην τωρινή ηγεσία υπάρχουν στελέχη άξια για την επιλογή του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Είμαστε σίγουροι ότι θα τους επιλέξει, αποδεικνύοντας ότι ασχέτως αν «κρέμασε» την στολή αντικαθιστώντας τη με το υπουργικό κοστούμι, παραμένει ένας μάχιμος «βάτραχος» με μοναδική έγνοια την ισχυροποίηση του στρατεύματος.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρίσεις,kriseis