Κοροναϊός: 105 νέοι θάνατοι, 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 105 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα Δευτέρα.

Οι εκατό από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας η πρωτεύουσα της οποίας, η πόλη Ουχάν, είναι η εστία της μόλυνσης.

Σε όλη την επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας - πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ

και του Μακάο - καταγράφηκαν 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες. Το σύνολο των κρουσμάτων έχει πλέον φθάσει τα 70.548.

Οι χώρες και οι περιοχές που πλήττονται

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.800 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πέντε εκτός ηπειρωτικής Κίνας.

Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, όπου έχουν μολυνθεί πάνω από 70.500 πολίτες, έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 700 κρούσματα μόλυνσης από τον COVID-19 σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου. Ένας πρώτος θάνατος εκτός Ασίας καταγράφηκε την Παρασκευή στη Γαλλία.

Κίνα

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας αυξήθηκε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας, ενώ άνω από 70.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην ηπειρωτική Κίνα (πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο).

Στην πλειονότητά τους οι θάνατοι καταγράφονται στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν.

Ο αριθμός αυτός έχει πλέον ξεπεράσει κατά πολύ κατά πολύ εκείνον των θυμάτων του κοροναϊού που προκαλούσε το Σύνδρομο Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ), που είχε ανέλθει σε 774 παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ.

* Ένας άνθρωπος πέθανε στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 57 κρούσματα.

* Δέκα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο.

Ασία-Ειρηνικός

Νότια Κορέα

30 κρούσματα.

Ιαπωνία

59 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Συν τουλάχιστον 355 πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει αγκυροβολημένο και σε καραντίνα στα ανοικτά του λιμένα της Γιοκοχάμας. Ένας αξιωματικός καραντίνας έχει επίσης μολυνθεί.

Ταϊβάν

20 κρούσματα. Χθες Κυριακή ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του COVID-19 στη χώρα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα.

Μαλαισία

22 κρούσματα.

Φιλιππίνες

Τρία κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο στη Μανίλα. Επρόκειτο για Κινέζο ο οποίος καταγόταν από την Ουχάν. Επρόκειτο για τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του COVID-19 εκτός Κίνας.

Σιγκαπούρη

75 κρούσματα.

Ταϊλάνδη

34 κρούσματα.

Βιετνάμ

16 κρούσματα.

Ινδία

Τρία κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα.

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα.

Αυστραλία

15 κρούσματα.

Αμερική

Καναδάς

Οκτώ κρούσματα.

ΗΠΑ

Δεκαπέντε κρούσματα. Ένας αμερικανός πολίτης υπέκυψε στην Ουχάν.

Ευρώπη

Ευρωπαϊκή Ένωση

Γερμανία

16 κρούσματα.

Γαλλία

12 κρούσματα, ανάμεσά τους ένα θανατηφόρο. Επρόκειτο για τον πρώτο νεκρό λόγω του COVID-19 εκτός Ασίας.

Ιταλία

Τρία κρούσματα.

Ισπανία

Δύο κρούσματα. Οι ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα.

Σουηδία

Ένα κρούσμα.

Κράτη εκτός ΕΕ

Ηνωμένο Βασίλειο

9 κρούσματα.

Ρωσία

2 κρούσματα. Οι ασθενείς έχουν βγει από το νοσοκομείο.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εννέα κρούσματα.

Αφρική

Αίγυπτος

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του COVID-19 στην ήπειρο της Αφρικής.

Κίνα: Περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές για θεραπεία του κοροναϊού

Η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει ή ετοιμάζει ταυτόχρονα περισσότερες από 80 κλινικές δοκιμές διαφόρων πιθανών θεραπειών για το νέο κοροναϊό SARS-COV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Η χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων, προσπαθεί να δοκιμάσει κάθε είδους «όπλα», από τα πιο σύγχρονα φάρμακα μέχρι τα πιο παραδοσιακά - και ό,τι «πιάσει».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε αντιικό φάρμακο για τη νέα νόσο. Όμως οι επιστήμονες στη Δύση, αν και κατανοούν την αγωνιώδη προσπάθεια της Κίνας, προειδοποιούν ότι μόνο προσεκτικά πραγματοποιημένες κλινικές δοκιμές μπορούν να βγάλουν αξιόπιστα αποτελέσματα για το ποια φάρμακα μπορεί όντως να «δουλέψουν».

Η ινδικής καταγωγής επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σουμίγια Σουαμινατάν δήλωσε ότι ετοιμάζει ένα πρωτόκολλο κλινικών δοκιμών που θα πρέπει να ακολουθείται από όλες τις επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο, οι οποίες αναζητούν θεραπείες για το νέο ιό. Αν, όπως ανέφερε, οι κινεζικές κλινικές δοκιμές, που η κάθε μία περιλαμβάνει έως 600 ανθρώπους, δεν ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές, όπως οι ομάδες ελέγχου (υγιών ατόμων) παράλληλα με εκείνες των ασθενών, ούτε γίνεται τυχαία επιλογή ανθρώπων (τυχαιοποίηση), τότε οι προσπάθειες της Κίνας -ή όποιας άλλης χώρας- θα είναι μάταιες.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τους Κινέζους επιστήμονες για να τεθούν οι αναγκαίες προδιαγραφές, ώστε π.χ. τα στάδια ανάκαμψης ή επιδείνωσης ενός ασθενούς να καταγράφονται ενιαία, άσχετα με τη θεραπεία που δοκιμάζεται. Ανάμεσα στα φάρμακα που η Κίνα δοκιμάζει για το νέο ιό, είναι ένας συνδυασμός δύο φαρμάκων για τον ιό HIV του AIDS (των Lopinavir και Ritonavir), καθώς και ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο (Remdesivir), σύμφωνα με το "Nature".

Τα δύο φάρμακα κατά του HIV μπλοκάρουν ένζυμα που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί και ελπίζεται ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί με το νέο κοροναϊό. Σε ζώα που δοκιμάσθηκαν ήδη, μείωσαν τα επίπεδα των παλαιότερων συγγενικών κοροναϊών που προκαλούν τις ασθένειες SARS και MERS.

Από την άλλη, το Remdesivir, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead, είχε επίσης κάποια επιτυχία εναντίον των κοροναϊών στα ζώα. Τον Ιανουάριο ανακοινώθηκε ότι ένας ασθενής στις ΗΠΑ επιβίωσε από τη νόσο COVID-19 μετά τη θεραπεία του με το εν λόγω φάρμακο. Μέσα στο Φεβρουάριο η Κίνα ξεκίνησε δύο ελεγχόμενες με ψευδοφάρμακο (πλασίμπο) κλινικές δοκιμές του Remdesivir σε 760 άτομα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται έως το τέλος Απριλίου και το φάρμακο μπορεί να εγκριθεί από τις κινεζικές αρχές το Μάιο, σύμφωνα με τον ιολόγο Σίμπο Τζιανγκ του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης, αν και όπως είπε, «η επιδημία μπορεί να έχει σταματήσει έως τότε».

Παράλληλα, η Κίνα ξεκίνησε μερικές κλινικές δοκιμές της χλωροκίνης, ενός φαρμάκου για την ελονοσία, το οποίο κατέστρεψε τα κύτταρα του νέου ιού SARS-CoV-2 σε εργαστηριακές καλλιέργειες. Ακόμη, η χώρα μελετά κατά πόσο τα στεροειδή μειώνουν τη φλεγμονή στους ασθενείς με σοβαρή COVID-19.

Μια άλλη κλινική δοκιμή σε 300 άτομα θα ελέγξει κατά πόσο ο ορός αίματος από ασθενείς που επιβίωσαν από τη λοίμωξη με το νέο κοροναϊό, μπορεί να ενισχύσει τα αντισώματα σε νέους ασθενείς. Στο παρελθόν η μέθοδος είχε σχετικά περιορισμένη αποτελεσματικότητα σε άλλους ιούς, όπως της γρίπης.

Πάντως, οι κινεζικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες της χώρας, που ανέκαμψαν μετά τη λοίμωξη από το νέο ιό, να δωρίσουν πλάσμα αίματος, επειδή αυτό μπορεί να περιέχει πολύτιμες πρωτεΐνες. Η κινεζική κρατική εταιρεία βιοτεχνολογίας China National Biotec Group ανακοίνωσε ότι αντισώματα από πλάσμα αίματος ασθενών βοήθησαν στη θεραπεία δέκα ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, μειώνοντας τη φλεγμονή τους σε 12 έως 24 ώρες. Γιατροί στη Δύση εμφανίζονται επιφυλακτικοί μήπως η θεραπεία -που δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία της κλινικής δοκιμής με τη δικαιολογία της επείγουσας κατάστασης- έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Επίσης, η Κίνα έχει στα «σκαριά» δύο κλινικές δοκιμές βλαστικών κυττάρων. Στη μία 28 άνθρωποι θα λάβουν βλαστοκύτταρα από αίμα εμμήνου ρύσης. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις πάντως πως τα βλαστοκύτταρα μπορούν να «καθαρίσουν» τους κοροναϊούς από το σώμα.

Περίπου 15 κλινικές δοκιμές, σε πάνω από 2.000 ανθρώπους συνολικά, αφορούν διάφορες παραδοσιακές κινεζικές ουσίες, όπως ένα βότανο (σουανγκγκουανγκλιάν), που περιέχει εκχύλισμα από ένα αποξηραμένο φρούτο (λιαντσιάο), το οποίο χρησιμοποιείται στην Κίνα για τη θεραπεία των λοιμώξεων για περισσότερα από 2.000 χρόνια. Δυστυχώς στην τελευταία αυτή περίπτωση δεν θα γίνει σύγκριση με πλασίμπο, παρόλο που ο ΠΟΥ -ο οποίος πέρυσι αναγνώρισε επίσημα την κινεζική παραδοσιακή ιατρική ως εναλλακτική ιατρική- προσπαθεί να πείσει τους Κινέζους ερευνητές να εφαρμόζουν τις ίδιες προδιαγραφές και στις κλινικές δοκιμές με παραδοσιακά φάρμακα.

Συνελήφθη ο ακτιβιστής Σου Ζιγιόνγκ που κάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί για τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων όπως η επιδημία του Covid-19

Οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν τον γνωστό ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νομικό Σου Ζιγιόνγκ που κάλεσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης κρίσεων όπως η επιδημία του Covid-19, κατήγγειλαν κινέζοι ακτιβιστές.

Ο Σου Ζιγιόνγκ διέφευγε από τον Δεκέμβριο, έπειτα από συγκέντρωση στην πόλη Σιαμέν της νότιας Κίνας με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, σύμφωνα με τον Χουά Ζε, ακτιβιστή και φίλο του Σου. Πέντε ακόμη άτομα που συμμετείχαν στην συγκέντρωση του Δεκεμβρίου έχουν ήδη συλληφθεί.

Ο Σου συνελήφθη την νύκτα του Σαββάτου από την αστυνομία του Πεκίνου με την συνδρομή της αστυνομίας του Γκουανγκτζού, δήλωσε στο Reuters ο Χουά Ζε.

Η επικοινωνία με την φίλη του Σου, που βρισκόταν στο Πεκίνο, δεν έγινε δυνατή, σύμφωνα με την ερευνήτρια της Human Rights Watch China Γιατσίου Γουάνγκ.

Ο Σου, που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την δικαστική και νομική μεταρρύθμιση, ίδρυσε το 2012 το New Citizens Movement, που καλεί τους αξιωματούχους της κυβέρνησης να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Καταδικάσθηκε το 2014 σε φυλάκιση τεσσάρων ετών για την δράση του στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Σου είχε γράψει σειρά άρθρων με τα οποία επέκρινε την κινεζική ηγεσία για την διαχείριση της επιδημίας του Covid-19, που έχει προσβάλει περισσότερα από 70.000 άτομα στην Κίνα και έχει προκαλέσει 1.770 θανάτους.

Στις 4 Φεβρουαρίου, σε άρθρο που δημοσίευσε σε ιστότοπο που ανήκει στο New Citizens Movement, ο Σου καλούσε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο διαχειρίσθηκε κρίσεις όπως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και η επιδημία του νέου ιού που ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν.

«Η τροφοδοσία σε ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι ανεπαρκής, τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και μεγάλος αριθμός ασθενών δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι έχουν προσβληθεί...Λες ότι εσύ προσωπικά ηγήθηκες της επιχείρησης, είναι το χάος...κ. Σι Τζινπίνγκ, παρακαλώ, παραιτήσου», έγραφε ο Σου, ο οποίος κατήγγελλε τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με ό,τι δημοσιεύουν για την επιδημία και τα μέτρα αποκλεισμού που εφαρμόζονται για την ανάσχεσή της.

ΠΟΥ: Kάθε σενάριο παραμένει στο τραπέζι όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κίνα για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό δείχνουν μια μείωση στα νέα κρούσματα ωστόσο "κάθε σενάριο παραμένει στο τραπέζι" όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ θεωρεί επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να ανασταλούν οι κρουαζιέρες, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε "μέτρο γενικευμένης εφαρμογής" για την αντιμετώπιση του Covid-19. "Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά προς την κατάσταση, να λαμβάνονται βάσει αποδείξεων και στοιχείων της δημόσιας υγείας. Και μέτρα γενικευμένης εφαρμογής μπορεί να μην είναι χρήσιμα", δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προσθέτοντας ότι "μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει".

Η έκκληση αυτή διατυπώνεται την ώρα που οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess παραμένουν ακόμη σε καραντίνα στην Ιαπωνία, κι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού δεν σταματά να αυξάνεται στο πλοίο. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε σήμερα ότι παρακολουθεί την κατάσταση των 60 Αμερικανών που παραμένουν στην Ιαπωνία, αλλά και των σχεδόν 200 Αμερικανών που αποβιβάστηκαν στην Καμπότζη την περασμένη εβδομάδα από άλλο κρουαζιερόπλοιο, το Westerdam, και των 92 που παρέμειναν στο πλοίο, αφότου μια επιβάτης βρέθηκε θετική στον Covid-19.

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε τους 1.770 νεκρούς και έχει προσβάλει περισσότερους από 70.500 ανθρώπους, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα, από τότε που εμφανίστηκε η ιογενής πνευμονία τον Δεκέμβριο στην Ουχάν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ότι λεπτομερής επιδημιολογική μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερα από 44.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ότι το 80% και πλέον των ασθενών νοσούν ελαφρά και η υγεία τους αποκαθίσταται. "Φαίνεται ότι ο Covid-19 δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο οι άλλοι κοροναϊοί, ιδιαίτερα ο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και ο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής)", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, σχεδόν το 14% των ασθενών πάσχει από σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία, ενώ σχεδόν το 5% αναπτύσσει πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή σηπτικό σοκ. Στο 2% των αναφερόμενων κρουσμάτων, ο ιός είναι θανατηφόρος και ο κίνδυνος θανάτου αυξάνεται με την ηλικία.

Ο δρ Μάικ Ράιαν, διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, όταν ρωτήθηκε αν ο Covid-19 έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, δήλωσε ότι "επί του παρόντος δεν το παρατηρούμε αυτό".'Εξω από την επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, "η επιδημία προσβάλλει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, συνεπώς αν πρέπει να διακόψουμε όλες τις κρουαζιέρες του κόσμου στην περίπτωση που θα υπήρχε μια εν δυνάμει επαφή με έναν πιθανό παθογόνο παράγοντα, τότε πού θα σταματήσουμε;" τόνισε.

Η εμπειρογνώμων του ΠΟΥ δρ Σιλβί Μπριάν δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις ιαπωνικές αρχές και τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess που έχει δέσει ανοιχτά της Γιοκοχάμας προσθέτοντας: "Επικεντρωνόμαστε στο στόχο μας της δημόσιας υγείας να περιορίσουμε τον ιό και να μην περιορίσουμε τους ανθρώπους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
νέα, χονγκ κονγκ, εν λόγω, γαλλια, κορεα, ιαπωνια, princess, Νεπάλ, ηπα, ρωσία, hiv, aids, nature, εταιρεία, china, group, συλληψεις, reuters, watch, δραση, διαδηλωσεις, σοκ, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αιγυπτος, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, 600 δις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, χωρες, αστυνομια, βλαστοκυτταρα, εθνικη, ζωα, ηγεσια, ηπα, θανατος, θεμα, ιατρικη, ιος, κινα, οξυ, πλαισιο, πνευμονια, υγεια, φλεγμονη, ωρα, aids, hiv, reuters, αρθρο, αιμα, ακτιβιστης, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, απε, αραβικα, ασθενειες, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γινεται, γιατροι, δευτερα, δυστυχως, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκχυλισμα, ελονοσια, εβδομαδα, εμβολιο, εν λόγω, εξελιξη, εξιτηριο, επικοινωνια, επιτυχια, εστια, εταιρεία, ετων, ζωη, ηλικια, λοιμωξη, μειωση, μικρο, νομικη, νοσοκομεια, οκτω, ορος, ουσιες, πεθανε, πεκινο, πηγη, πλοιο, σεναριο, σειρα, συγκεντρωση, σοκ, σωμα, υπουργειο υγειας, τρια, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φορα, χαος, χονγκ κονγκ, ωρες, group, ανηκει, china, δικαιωματα, εννεα, ηπειρο, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, watch, υπουργειο, κυριακη, μελετη, μεθοδος, νοσοκομειο, ομαδες, princess, τριαντα, υγειας, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα