Κλίμα αποσταθεροποίησης φοβάται και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το πρώτο μούδιασμα για τις πολιτικές προεκτάσεις και τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί το δολοφονικό χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής ως προσπάθεια που «δημιουργεί κλίμα

αποσταθεροποίησης και στοχεύει στη δημοκρατία» και συμπλέει με τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο εφιστώντας προσοχή στον κίνδυνο να «ξεπλυθεί» η Χρυσή Αυγή, ηγετικά στελέχη της οποίας βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Πάντως η κοινή ανάγνωση και ερμηνεία που κάνουν όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι άλλη απ’ την προσπάθεια να ανακοπεί η άνοδος της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία μέσω της δημιουργίας κλίματος «πολιτικής ανωμαλίας», δυνάμει εμφυλιοπολεμικού κλίματος, ωθούν σε διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σ’ αυτό το κλίμα.

Με μια επίσημη και λακωνική ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ύψιστο έγκλημα» την «αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής» καταλήγοντας ότι «πρέπει να τύχει της απόλυτης καταδίκης, καθώς και της ηθικής, ιδεολογικής και πολιτικής απομόνωσής της». Ενώ στην κατεύθυνση αποφυγής συμψηφιστικών λογικών ως προς τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Δραγασάκης, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και αντιπρόεδρος της βουλής μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» επεσήμανε πως «Δεν νομίζω ότι η Χρυσή Αυγή έχει την ευκαιρία να εμφανίζεται ως θύμα. Θύμα είναι η συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά η Χρυσή Αυγή είναι πρωτεργάτης του κλίματος βίας…».

Ωστόσο ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Νίκος Βούτσης μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5», δηλαδή το κομματικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε «πολιτικαντισμούς» και «εξαιρετικά παρακινδυνευμένο» την ερμηνεία του δολοφονικού γεγονότος μονοσήμαντα ως προβοκάτσιας, καθώς όπως ανέφερε «σε περιόδους κρίσης και έντασης όλα τα λουλούδια ανθίζουν». Μάλιστα η απάντηση αυτή αφορούσε σε ερώτηση που συμπεριελάμβανε το γεγονός ότι ο τύπος, μεταξύ του οποίου και η «Αυγή» δηλαδή η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για προβοκάτσια.

Αντίθετα εμφανέστατα πολύ περισσότερο κατηγορηματική η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC υπογράμμισε ότι οι δολοφονίες «αντικειμενικά λειτουργούν ως σοβαρή πολιτική προβοκάτσια» και έκανε λόγο για «επαγγελματικό χτύπημα που απαιτεί υψηλή ειδίκευση».

Στον αντίποδα της τοποθέτησης Βούτση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» αφού έκανε λόγο όπως και η Νάντια Βαλαβάνη για «επαγγελματικές και καλά σχεδιασμένες δολοφονικές επιθέσεις έξω απ’ τα γραφεία της Χρυσής Αυγής» που «συνιστούν αποτρόπαια εγκλήματα» και «δεν έχουν καμία σχέση με το αντιφασιστικό κίνημα» και την οργή του λαού για τη δολοφονία Φύσσα, προβαίνοντας στην εκτίμηση «ότι η χώρα μας, η οποία έχει καταστεί πειραματόζωο μνημονιακής οικονομικοκοινωνικής λεηλασίας, είναι πιθανόν να επιχειρείται από εγχώρια και ξένα κέντρα να καταστεί και χώρος για ένα νέο πείραμα της στρατηγικής της έντασης και του αίματος, με στόχο να ανακοπούν οι επικείμενες προοδευτικές εξελίξεις».

Αυτό που πρέπει να κρατήσει κανείς είναι ότι η τοποθέτηση Βούτση ως προς το χειρισμό που κάνει ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση (και) με τα γραφόμενα της Αυγής θυμίζει λίγο το συμβάν με παλιότερη τοποθέτηση Τσίπρα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πολιτική μέσω δημοσιευμάτων σε ερώτηση για το πρωτοσέλιδο της Αυγής στο θέμα των υποκλοπών της ΕΥΠ. Έπειτα θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ο Νίκος Βούτσης ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά επέβαλε σε μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την ψήφιση της διάταξης που συμπεριελάμβανε τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Γεγονός για το οποίο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλείται απ’ την εσωκομματική αντιπολίτευση ότι οδηγεί ντε φάκτο στην αποδοχή του συνταγματικού τόξου και τη σύμπλευση του κόμματος με το «μνημονιακό μπλοκ».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που φαίνεται είναι να διασταυρώνονται και πάλι δύο αντιλήψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο του στο πολιτικό σύστημα. Η μία που θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλλει στον κατευνασμό των πνευμάτων προκειμένου να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη του συστήματος εξουσίας και η άλλη που θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να κάνει πίσω απ’ την μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους ξένους εταίρους – δανειστές, ως προϋπόθεση και εγγύηση για ομαλές πολιτικές εξελίξεις.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα