Βαρθολομαίος: Εμφανίζουμε σημεία διάλυσης



Με αρκετές αιχμές, θέτοντας εμμέσως τα ζητήματα που διχάζουν την Ορθοδοξία ήταν η εισαγωγική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή, στο Φανάρι. Στη Σύναξη που γίνεται μετά... από εκείνη του 2008, συμμετέχουν στο ανώτερο επίπεδο οι προκαθήμενοι των ορθόδοξων εκκλησιών και μεταξύ αυτών ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.Κύριλλος.

Να σημειωθεί ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο η Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας με μια απόφασή της αμφισβήτησε το πρωτείο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως
και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοιχτά ανάμεσα στα δύο πατριαρχεία

Ο κ Βαρθολομαίος στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τήρησης των «αρχαίων αποφάσεων», τη διασφάλιση της ενότητας και την ουσιαστική παρέμβαση της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι, ενώ κάλεσε τους επικεφαλής των Εκκλησιών να σταθούν προ των ευθυνών τους

«Εμφανίζουμε σημεία διάλυσης» είπε και ότι την ίδια στιγμή που η Εκκλησία πρέπει να δείξει στον κόσμο πως έχει «λόγο ζωής» δίνει την εντύπωση πως διαφωνεί ακόμη και για το ποιος είναι ο «Πρώτος». «Είναι θλιβερό και επικίνδυνο για το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας να εμφανιζόμαστε πολλές φορές διηρημένοι και αντιδικούντες» είπε.

Ομως ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στη στάση ορισμένων Εκκλησίων που αμφισβητούν ή βάλλουν κατά των αποφάσεων των πανορθοδόξων διασκέψεων και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εναγκαλιστεί και τις πολιτικές εξουσίες.

«Τίποτα δεν είναι πλέον δεδομένο, όπως ήταν σε άλλες εποχές. Ολα μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στη άλλη» είπε για να προσθέσει: «Ο εφησυχασμός είναι πηγή καταστροφής και ούτε κρατικές εξουσίες, μπορούν να διασφαλίσουν την Εκκλησία, ούτε πλούτος, ούτε δύναμη κοσμική»

Ο κ Βαρθολομαίος ζήτησε ακόμη να ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι διαφωνίες υπάρχουν για την οριστικοποίηση της Πανορθόδοξης Συνόδου που προετοιμάζεται εδώ και μισό αιώνα, και για την οποία γίνεται η Σύναξη, λέγοντας ότι τα οκτώ από τα δέκα θέματα της ατζέντας έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι καταστάσεις, χρειάζονται αναθεωρήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα