Κίνα: Αιώνιος… δικτάτορας ο Σι Τζινπίνγκ

Η είδηση έσκασε απότομα, ένα ψυχρό χειμωνιάτικο απόγευμα, σε ένα δελτίο δύο προτάσεων. "Η κεντρική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας πρότεινε να αφαιρεθεί η έκφραση ότι ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δεν θα πρέπει να υπηρετεί περισσότερο από δύο διαδοχικές θητείες, από το σύνταγμα της χώρας", ανέφερε το πρακτορείο Xinhua,."Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή".

Ήταν ένα τυπικά θλιβερό ανακοινωθέν από την ελεγχόμενη από το κόμμα υπηρεσία προπαγάνδας.Αλλά για όσους έχουν

περάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν το αίνιγμα της ελίτ της κινεζικής πολιτικής, η ιστορική σημασία του κειμένου ήταν μοναδική.

"Είναι μία βόμβα", δήλωσε η Σούζαν Σερκ, από τους κορυφαίους ειδικούς της Κίνας στις ΗΠΑ. "Δεν προέβλεπα μία τόσο ανοιχτή διακήρυξη του νέου καθεστώτος ... Νόμιζα ότι ίσως αυτός θα σταματούσε κάτι τέτοιο". Το "αυτός" αναφέρεται στον 64χρονο ηγέτη της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, έναν άνθρωπο που, μετά την εντυπωσιακή και απροσδόκητη ανακοίνωση της Κυριακής, εμφανίζεται έτοιμος να ηγηθεί της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και μιας από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στην επόμενη δεκαετία.

"Αυτό σημαίνει ότι για πολύ καιρό στο μέλλον, η Κίνα θα συνεχίσει να προσχωρά σύμφωνα με τις σκέψεις του Σι, τη διαδρομή του, τις κατευθυντήριες αρχές και την απόλυτη ηγεσία του", δήλωσε ο Σι Γινχόνγκ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Ρενμιν του Πεκίνου.

Ο Μπιλ Μπίσοπ, εκδότης του εκδότης του Sinocism για την κινεζική πολιτική του, δήλωσε ότι η κίνηση επιβεβαίωσε τη μετάλλαξη του Σι σε ένα είδος "υπερ-Πούτιν " - μόνο που ο Σι "είναι πολύ πιο αποτελεσματικός, πολύ ισχυρότερος και, ειλικρινά, πολύ πιο φιλόδοξος"από τον ρώσο ομόλογό του. Η Σερκ, η οποία ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό τον Μπιλ Κλίντον, δήλωσε: "Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι ο Σι αποφάσισε να καθοδηγήσει την Κίνα ως ισχυρός, προσωπικός ηγέτης - δεν έχω κανένα πρόβλημα να τον αποκαλώ δικτάτορα -για μια ζωή".

Τα πρώτα πέντε χρόνια της κυριαρχίας του Σι, που άρχισαν αφού ανακηρύχθηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του 2012, υπήρξε αυτό που πολλοί αποκαλούν τη χειρότερη πολιτική καταστολή εδώ και δεκαετίες.Οι ακτιβιστές, οι αντιφρονούντες και οι διανοούμενοι χαιρέτισαν την κίνηση της Κυριακής με ανησυχία.

"Η κατάσταση θα επιδεινωθεί, σίγουρα ... οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές", προειδοποίησε ο Γιου'ερ Καϊξί, ένας εξέχων κινέζος αντιφρονών που αυτοεξορίστηκε, αφού ηγήθηκε των διαδηλώσεων στην Τιανανμέν το 1989. Ο Γιου'ερ, ο οποίος ζει τώρα στην Ταϊβάν, ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν μια "δήλωση έκτακτης ανάγκης" καταδικάζοντας την απόφαση του Σι να καταργήσει τα όρια της προεδρικής θητείας ως ένα ακόμα βήμα προς την "τυραννία"."Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί ... αυτή η χώρα είναι η χώρα μας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τις φιλοδοξίες μερικών ανθρώπων να οδηγήσουν σε μια σκοτεινή άβυσσο", αναφέρει.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης - από τα οποία ο εξουσιοδοτημένος ηγέτης της Κίνας απαίτησε "απόλυτη πίστη"- παρουσίασαν πιο θετικά την αλλαγή στην απόφαση να καταργηθούν οι κανόνες που εισήχθησαν στη δεκαετία του 1980 για να προστατεύουν από το είδος της καταστροφικής λατρείας της προσωπικότητας που αναπτύχθηκε γύρω από τον Πρόεδρο Μάο.
Ένα αγγλόφωνο κεντρικό άρθρο στην εφημερίδα Global Times, μια εφημερίδα του κόμματος, ισχυρίστηκε ότι "όλοι οι Κινέζοι" στηρίζουν την κίνηση και θεωρούν τον Σι ως τον σωστό άνθρωπο να τους οδηγήσει σε μια "νέα εποχή για μια ελπιδοφόρα Κίνα"."Η αλλαγή δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Κίνας θα έχει διαρκή θητεία", ισχυρίζεται η εφημερίδα.

"Η κατάργηση του ορίου δύο θητειών για τον πρόεδρο της ΛΔΚ δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα αποκαταστήσει τη διαχρονική θητεία για τον αρχηγό του κράτους.Τέτοιες εικασίες είναι εσφαλμένες" τουίταρε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Χου Χουιτζίν.

Η Σερκ, η οποία σήμερα διευθύνει το κέντρο η Κίνα στον 21ο αιώνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Ντιέγκο, διαφωνεί. "Αυτός ήταν ο μόνος επίσημος νόμος που θα μπορούσε να τον εμποδίσει να παραμείνει και να είναι ισόβιος ηγέτης.Έτσι, η εξάλειψή του δείχνει πραγματικά τις προθέσεις και νομίζω ότι εξαλείφει τυχόν ασάφεια σχετικά με το τι συμβαίνει εδώ", ανέφερε."Έπαιξε πραγματικά ένα παιχνίδι εξουσίας που είναι εκπληκτικά επιτυχημένο".

Ο Τζερόμ Κοέν, ειδικός του κινεζικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η Κίνα φαίνεται να έχει ξεχάσει "ένα από τα βασικά διδάγματα του μακρόχρονου δεσποτισμού του Μάο" και να γλιστρά σε "μια άλλη μακρά περίοδο απόλυτης δικτατορίας".

Παρά την προφανή κυριαρχία του Σι -που επιτεύχθηκε μέσω μίας αδίστακτης εκκαθάρισης αντιπάλων στο πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Κίνας - οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του έργο δεν είναι εγγυημένο ότι θα αντέξει. "Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς η οικονομία θα εξελιχθεί τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια", δήλωσε ο Στιβ Τσανγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Soas China."Εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται σε 6% ή 7%, τότε ο κόσμος θα είναι διαφορετικός σε 20 χρόνια, επειδή η Κίνα θα κυριαρχεί". Μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, ωστόσο, θα μπορούσε να στείλει τον νόμο του Σι στα βιβλία ιστορίας."Το ξέρει αυτό", πρόσθεσε ο Τσανγκ.

Η Σερκ συμφωνεί ότι η "τραγική" επιστροφή της Κίνας σε αυτό που αποκαλεί "ένα είδος νεο-παραδοσιακού δικτατορικού συστήματος" είναι γεμάτη με κινδύνους, τόσο για τη χώρα όσο και για τον ηγέτη της. "Όταν περιβάλλεσαι από συκοφάντες, αχυράνθρωπους, ανθρώπους που φοβούνται πολύ να πουν τι πραγματικά σκέφτονται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ο ηγέτης να λάβει κάποιες κακές αποφάσεις", είπε. "Δεν λέω ότι πρόκειται να έχουμε έναν λιμό όπως στο Μεγάλο Άλμα προς τα Εμπρός ή ότι η Κίνα πρόκειται να μετατραπεί σε χάος όπως στην Πολιτιστική Επανάσταση.Αλλά υπάρχουν ήδη κάποιες κακές αποφάσεις".Για να τονίσει την άποψή της, η Σερκ επεσήμανε μια νέα πόλη που χτίστηκε κοντά στο Πεκίνο ("Αυτό είναι το είδος των πράξεων που οι δικτάτορες κάνουν πάντοτε) και την "πομπώδη"εξωτερική πολιτική του, την εκστρατεία "Μία ζώνη, ένας δρόμος", η οποία ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη παγκόσμια αντίδραση.

Η απροσδόκητη αυστηρότητα των πολιτικών και κοινωνικών ελέγχων του Σι συνετέλεσε επίσης σε κινδύνους."Είναι δύσκολο να δω πώς αυτό το είδος αστυνομικού κράτους που θέτει τόσο σοβαρούς περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών και στην πληροφόρηση και στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι πραγματικά μια επιτυχημένη σύγχρονη Κίνα", σχολιάζει η Σερκ. "Αναμένω ότι θα υπάρξει κάποια μορφή οπισθοδρόμησης - έχει ήδη χάσει τους διανοούμενους".

Ο Γου'ερ δήλωσε εξοργισμένος αλλά όχι και έκπληκτος από την επίδειξη δύναμης του Σι και ελπίζει ότι θα χρησιμεύσει ως έκκληση προς τους δυτικούς ηγέτες οι οποίοι είχαν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις των αντιφρονούντων για τον ηγέτη της Κίνας και αντίθετα "ενθάρρυναν" τις φιλοδοξίες του Σι να γίνει ένας "νέος δικτάτορας του 21ου αιώνα". Η διεθνής κοινότητα ενθάρρυνε τον Σι γεμίζοντάς τον δώρα και επαίνους, δήλωσε ο βετεράνος ακτιβιστής. "Τώρα έχει γίνει αυτό το τέρας που πρόκειται να δούμε".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα