Καταλονία: Ανεξαρτησία με αναστολή – Τελευταία ευκαιρία για διάλογο

Να αποδράσει από την εξαιρετικά δυσχερή θέση, στην οποία τον έχουν φέρει οι έξωθεν πιέσεις, αλλά και οι διαφωνίες στο εσωτερικό του πολιτικού μπλοκ των αυτονομιστών, επιχείρησε ο Carles Puigdemont, με τη μακρά ομιλία του ενώπιον του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας.

Ο επικεφαλής της Generalitat εμφανίσθηκε να κάνει "μισό βήμα" προς την απόσχιση, διακηρύσσοντας από τη μία πλευρά ότι ακολουθεί τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράσθηκε στο δημοψήφισμα

της 1ης Οκτωβρίου, αλλά ζητώντας ταυτόχρονα από το κοινοβούλιο να αναστείλει (για μερικές εβδομάδες, καθώς διευκρίνισε) την ενεργοποίηση των επιπτώσεων της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στον διάλογο.

Στην πραγματικότητα, με αυτή την ανακήρυξη "ανεξαρτησίας εν αναστολή", ο Puigdemont επιχειρεί να πετάξει τη μπάλα και πάλι προς την πλευρά της κυβέρνησης Rajoy στη Μαδρίτη, η οποία θα πρέπει είτε να υποχωρήσει προς το παρόν, είτε να προχωρήσει, όπως σχεδίαζε, σε ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, δηλ. σε ανάληψη από την κεντρική εξουσία των αρμοδιοτήτων της Generalitat και σε περαιτέρω κατασταλικά μέτρα, όπως λ.χ. η σύλληψη, με την κατηγορία του στασιασμού, των ηγετών της περιφερειακής κυβέρνησης και των δυνάμεων που στηρίζουν την απόσχιση.

Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση, απέναντι μάλιστα σε μια καταλανική έκκληση για διάλογο, θα είχε πολιτικό και επικοινωνιακό κόστος μεγαλύτερο και από αυτό των αστυνομικής επιχείρησης της 1ης Οκτωβρίου για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ανοιχτό παραμένει το ερώτημα, εάν η κίνηση του Puigdemont έχει να κάνει με την προσπάθεια "διεθνούς μεσολάβησης" που εκδηλώθηκε ενόσω καθυστερούσε η συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου. Πηγές της Βαρκελώνης κάνουν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία πάντως το περιβάλλον του Jean Claude Juncker δεν μπορούσε παρά να διαψεύσει

"Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας χάριν του διαλόγου"

Το δημοψήφισμα ανέδειξε το "ναι" στην ανεξαρτησία και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσω. Υπάρχει πριν και μετά την 1η Οκτωβρίου. Αυτά διεμήνυσε ο ηγέτης της Καταλονίας, προτείνοντας στη συνέχεια, διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση.

"Θέλω να ακολουθήσω τη βούληση των ανθρώπων η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος", είπε και συνέχισε: "Προτείνουμε να αναστείλουμε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας (...), για να εργαστούμε προς τη δρομολόγηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος (...) Σήμερα, κάνουμε μια χειρονομία υπευθυνότητας χάριν του διαλόγου".

Κάπως έτσι, με την πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο, μετά από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Puigdemont, ανέστειλε την ανακήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογο με την ισπανική κυβέρνηση. Άλλωστε, από το βήμα της βουλής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη "αποκλιμάκωσης της έντασης".

Ήδη από την αρχή της ομιλίας του, απέστειλε το μήνυμα ότι "είμαστε όλοι μέλη της ίδιας κοινότητας και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι. Ποτέ δεν θα συμφωνούμε στα πάντα, αλλά έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η Δημοκρατία και η ειρήνη. Και αυτό προϋποθέτει τον διάλογο".

Τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις του καταλανικού δημοψηφίσματος ξεπερνούν την Ισπανία, σημείωσε πως "είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση". "Δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία, αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση", είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι "εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος".

Σε αυτήν την απόφαση των Καταλανών (υπέρ της ανεξαρτητοποίησης) αναφέρθηκε πολλάκις στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ απευθύνθηκε και σε εκείνους που φοβούνται για το "αύριο" στην Καταλονία, κάνοντας μνεία και στη φυγή επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως αυτό δεν θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία της Καταλονίας.

Παράλληλα, καταδίκασε τις σκηνές βίας που διαδραματίστηκαν την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αναφέροντας πως σκοπός των ισπανικών Αρχών ήταν να σκορπίσουν τον πανικό.

Εξηγώντας πώς η Καταλονία έφθασε στην απόφαση περί δημοψηφίσματος, και έχοντας κάνει μια ιστορική αναδρομή, έστρεψε τα "βέλη" του κατά της ισπανικής κυβέρνησης. "Προσπαθήσαμε 18 φορές να κάνουμε διάλογο", "η ισπανική κυβέρνηση δεν μας άκουγε, δεν άκουγε τα αιτήματά μας", "η Ισπανία δεν επένδυσε στην Καταλονία", είπε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως το μέλλον των Καταλανών έπρεπε να αποφασιστεί από τους ίδιους με δημοκρατικό τρόπο.

Απευθυνόμενους προς τους Ισπανούς και μιλώντας στα ισπανικά, υπογράμμισε: "Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. (...) Ήμασταν έτοιμοι για διάλογο και έχουμε διάλογο. Δεν έχουμε τίποτε ενάντια στην Ισπανία. Θέλουμε να συνεννοούμαστε καλύτερα με την Ισπανία. Δεν δουλεύαμε τη σχέση μας για πολλά χρόνια και τώρα η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη".

Σημειωτέον πως νωρίτερα και εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας του Carles Puigdemont, το Bloomberg μετέδωσε την πληροφορία ότι η ισπανική αστυνομία ήταν έτοιμη να συλλάβει τον Καταλανό πρόεδρο, σε περίπτωση ανακήρυξης της καταλανικής ανεξαρτησίας.

Η πρώτη αντίδραση από τη Μαδρίτη: "Μη αποδεκτή" η πρόταση Puigdemont

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή:capital.gr-ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα