Καρτέλ: τα σκιώδη τέκνα της Ευρώπης

Πουλάνε τσιμέντο, τηλεοράσεις ή καφέ. Οδηγούν τις τιμές στα ύψη και κοστίζουν στους καταναλωτές δισεκατομμύρια. Τα καρτέλ δρουν παράνομα, παρόλα αυτά δεν φοβούνται τίποτα. Στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύεται, ο καθορισμός των τιμών από τα καρτέλ είναι ένα απλό πλημμέλημα, γράφει ο Harald Schumann στη γερμανική Der Tagesspiegel. Αφορμή, το πρόστιμο μαμούθ των 1,47 δισ. ευρώ που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έξι εταιρείες (Philips, LG Electronics, Samsung,

Panasonic, Toshiba και Technicolor), για χειραγώγηση τιμών στις οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, επί σχεδόν μία δεκαετία.

Οι επιφανείς επιχειρηματίες συνήθως συναντιούνται στις συνεδριάσεις του Zentralverbands Elektrotechnik στη Φρανκφούρτη. Εκεί μιλούν για νέες αγορές και τεχνολογίες και ό, τι άλλο είναι νέο στο χώρο των μετασχηματιστών ισχύος, αυτών των τεράστιων συσκευών που κατασκευάζονται από μαγνήτες και πηνία σύρματος χωρίς τις οποίες δεν θα υπήρχε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά το πραγματικά συναρπαστικό υλικό έρχεται πάντα στο τέλος του επίσημου προγράμματος, τα βράδια, ή σε κοινές εκδρομές.

Στη συνέχεια, όπως περιγράφουν οι ερευνητές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι προϊστάμενοι των πωλήσεων συναντιούνται σε “μικρές ομάδες” για το “συζητήσεις σχετικές με το έργο” που μπορεί να λειτουργήσουν και να είναι πολύ επικερδείς. Αυτό που προκύπτει από τις συνομιλίες είναι ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν για τους υποτιθέμενους ανταγωνιστές επιπλέον εύκολα κέρδη που μεταφράζονται σε διψήφια εκατομμύρια. Οι συμφωνίες είναι λεπτομερείς σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει ένα συμβόλαιο και, πάνω απ ‘όλα, σε ποια τιμή.

Για τουλάχιστον πέντε ετών, όπως ορίζεται από τους υπαλλήλους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ανταγωνισμού στη Βόννη, ο όμιλος Siemens, η Regensburg Starkstrom-Gerätebaupower (εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ρεύματος υψηλής τάσης), η γαλλική Alsthom και ο ελβετικός ηλεκτρικός κολοσσός ΑΒΒ έχουν μοιράσει τη γερμανική αγορά μετασχηματιστών, εξ ολοκλήρου και χωρίς ανταγωνισμό, καταληστεύοντας τους πελάτες τους, οι οποίοι έπρεπε να πληρώσουν πολύ περισσότερα, αν οι πάροχοι αναγκάζονταν να ανταγωνιστούν.

Η αντιμονοπωλιακή έρευνα των αρμόδιων οργάνων συνεχίστηκε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους κατέληξε σε μια δέσμη προστίμων. Συνολικά, 24,3 εκατ. ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε στις τέσσερις εμπλεκόμενες εταιρείες και πληρώθηκε στο εθνικό θησαυροφυλάκιο.

Κατονομάζοντας και ντροπιάζοντας;

Εκεί όμως έληξε. Κανείς δεν δικάστηκε, κανείς δεν είδε δημοσιευμένο το όνομά του. Στα μέσα, δεν έγινε ούτε μια σύντομη αναφορά για την όλη διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει συνήθως με τα καρτέλ που χωρίζονται στην Ευρώπη. Χρόνο με το χρόνο, οι αρχές ανταγωνισμού ερευνούν εκατοντάδες επιχειρήσεις που παραβιάζουν την απαγόρευση των καρτέλ. Καφές και απορρυπαντικά, τσιμέντο και χημικά, τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης και DVD player, γυαλί και καλώδια αυτοκινήτων, , ακόμη και πυροσβεστικά οχήματα και γαρίδες της Βόρειας Θάλασσας – ο κατάλογος των βιομηχανιώ

Keywords
Τυχαία Θέματα