Καρότο και μαστίγιο από Eurogroup στην Ελλάδα - Ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για το ασφαλιστικό

Συμπληρωματικά στοιχεία για το ασφαλιστικό ζητάει το Eurogroup από την ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Για το Eurogroup, προτεραιότητα αποτελεί και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, κάτι που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι «συζητήσαμε τα επόμενα βήματα,

αλλά και την σημαντική πρόοδο όσων έχουν επιτευχθεί. Μπαίνουμε σε μία νέα φάση του προγράμματος, οδεύοντας στην πρώτη αξιολόγηση που είναι απαραίτητη για την συνέχιση του προγράμματος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμα πως δεν συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό, αλλά επισήμανε πως είναι απαραίτητο «να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γρήγορα για το συνταξιοδοτικό, ώστε να υπάρξει γρήγορα η αξιολόγηση» και πρόσθεσε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα σύντομα.

Επίσης, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε για την Ελλάδα πως «βρισκόμαστε μόνο στην αρχή των συνομιλιών για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, αλλά χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο». Ενώ για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόνισε ότι η παρουσία του εκτιμάται ως απαραίτητη από όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην πρώτη αξιολόγηση», επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

«Είναι επείγον να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί σύντομα επειδή το θέμα της ρευστότητας θα αρχίσει να πιέζει τους επόμενους μήνες, όπου υπάρχουν υποχρεώσεις 4 δισ. το επόμενο διάστημα» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι κάθε άλλο παρά εύκολη και σύντομη θα είναι η διαδικασία της αξιολόγησης για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ωστόσο, τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησαν με... καλά λόγια γις τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως τώρα από την ελληνική κυβέρνηση. Τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν.

Σόιμπλε: «Κατανοητή» η καθυστέρηση

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες εξέφρασε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με τη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο Β. Σόιμπλε σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά είναι «κατανοητή», ενώ σχολίασε ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν καθυστερήσεις με την Ελλάδα.

Ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Έλληνα ομόλογό του στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων βήμα-βήμα, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Τέλος, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει διάρκεια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άμεσο ζήτημα ρευστότητας.

Ντάισελμπλουμ: Είναι βιώσιμη η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό;

Την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει «σοβαρή δουλειά» σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και έχει υποβάλει μια «σοβαρή πρόταση» εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο ίδιος συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και ανέφερε ότι η ερώτηση κλειδί που πρέπει τώρα να απαντηθεί είναι αν η πρόταση είναι οικονομικά βιώσιμη, έτσι ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να μην επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει κάνει πολλή δουλειά» μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι απομένουν πολλά θέματα ανοιχτά εκτός από το ασφαλιστικό, όπως είναι ο προϋπολογισμός του 2016 και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ανέφερε ότι το μόνο που είναι γνωστό αυτή τη στιγμή είναι η «σειρά των γεγονότων» και επανέλαβε ότι μιλάμε περισσότερο για «μήνες» και όχι για «εβδομάδες». «Είμαι ευχαριστημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει» δήλωσε και συμπλήρωσε πως μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο θεσμών τότε θα ξεκινήσει και ο «πολιτικός διάλογος» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία είναι αναγκαία και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε στην Ολλανδία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός «επιβεβαίωσε» ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα