Οι Βρυξέλλες ερευνούν τις ενέργειες της πολωνικής κυβέρνησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή έρευνα, ως απάντηση στην αμφιλεγόμενη πολωνική νομοθεσία που δίνει περισσότερη εξουσία στην νεοεκλεγείσα συντηρητική κυβέρνηση της χώρας. Η απόφαση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι αρχές της ΕΕ ξεκινούν επίσημη έρευνα σχετικά με το κράτος δικαίου σε ένα κράτος-μέλος.

Ανακοινώνοντας την έρευνα, ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είχαν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου είναι αποδεκτό σε ολόκληρη την ΕΕ και ότι ανησυχούν για την λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου της

Πολωνίας. "Οι δεσμευτικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου [του ανώτατου νομοθετικού δικαστηρίου της Πολωνίας] επί του παρόντος δεν τηρούνται, κάτι το οποίο είναι ένα σοβαρό θέμα για κάθε κράτος δικαίου", είπε.

Το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) ψήφισε ένα νόμο τον περασμένο μήνα για την μεταρρύθμιση του συνταγματικού δικαστηρίου, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές του, καταργεί τους ελέγχους σχετικά με την κυβερνητική εξουσία. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στο συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας κυριάρχησαν στην 45λεπτη συζήτηση της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο Τίμερμανς εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με "την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης".

Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση απέλυσε διευθυντικά στελέχη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Πολωνίας, μετά από την ψήφιση ενός νόμου που της δίνει την εκτελεστική εξουσία να διορίζει τους επικεφαλής της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μια οργάνωση εκτός ΕΕ που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, χαρακτήρισε τη διάταξη "απαράδεκτη σε μια πραγματική δημοκρατία".

Στη θεωρία, η έναρξη της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να οδηγήσει στην αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στην ΕΕ, αν και οι αναλυτές δεν θεωρούν ότι είναι πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ούτε είναι πιθανό η Πολωνία να αποβληθεί από το φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision (κάτι για το οποίο έγινε ιδιαίτερος ντόρος…). Ένας εκπρόσωπος της European Broadcasting Union (EBU), η οποία διοργανώνει την ετήσια εκδήλωση, δήλωσε η Πολωνία δεν πρόκειται να μπει στη μαύρη λίστα, προσθέτοντας ότι η EBU "κάνει έντονη εκστρατεία" κατά του πολωνικού νόμου για τα ΜΜΕ.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν την αντιπαράθεση με PiS, δημιουργώντας διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ. "Το κολέγιο [των επιτρόπων] δεν θα αποφασίσει σήμερα να επιπλήξει την Πολωνία" ανέφερε μια πηγή. Ο Τίμερμανς είπε ότι η έρευνα της Επιτροπής είχε στόχο "να διευκρινίσει τα γεγονότα με αντικειμενικό τρόπο" και "να ξεκινήσει διάλογο με τις πολωνικές αρχές, χωρίς να προδικάζει" το αποτέλεσμα.

Η Επιτροπή επιδιώκει να ηρεμήσει τα πνεύματα, εν μέσω έντονων αντεγκλήσεων από ορισμένους υπουργούς της πολωνικής κυβέρνησης, μετά την κριτική από τους γερμανούς πολιτικούς. Δύο ανώτεροι πολιτικοί της ΕΕ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο Επίτροπος για την ψηφιακή οικονομία Γκίντερ Ότινγκερ, που είναι Γερμανοί, ήταν έντονα επικριτικοί προς το PiS, ενώ ένα γνωστό πολωνικό περιοδικό απεικόνισε κορυφαίους πολιτικούς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Άνγκελα Μέρκελ, με ναζιστικές στολές.

Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής είναι πιθανό να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, μετά από μια χωριστή έκθεση από την Επιτροπή της Βενετίας, ενός οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εξετάζει επίσης τη λειτουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα