Κάποιοι σχεδιάζουν μια πιο μικρή ευρωζώνη


 Υπάρχουν διάσπαρτες πληροφορίες πως οι αξιωματούχοι στη Γαλλία και στη Γερμανία, άρχισαν εδώ και καιρό να εξετάζουν την προοπτική μιας ριζικής αναμόρφωσης της ΕΕ, με σκοπό την δημιουργία μιας πιο μικρής, και σαφώς πιο ενωμένης οικονομικά ευρωζώνης.

Ο Nicolas Sarkozy μίλησε για μια Ευρώπη δυο ταχυτήτων, που θα έπρεπε να είναι το μοντέλο του μέλλοντος. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, υπάρχει η ελπίδα πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να αναπτυχθεί πολύ πιο γοργά, και πάντα  μέσα στα πλαίσια της 27μελούς ΕΕ.

Μιλώντας ανώνυμα, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στις Βρυξέλλες, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Γαλλία και η Γερμανία διεξάγουν «εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα αυτό, εδώ και πολύ καιρό, και σε πολλά επίπεδα… η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια λίστα αυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην λέσχη αυτή, και αυτών που απλά δεν μπορούν…».

Οι συζητήσεις αυτές, που σύμφωνα με τις πηγές διεξάγονται καθημερινά στο Παρίσι, στο Βερολίνο, και στις Βρυξέλλες,  αυξάνουν τη πιθανότητα της αποχώρησης από την ευρωζώνη ενός ή και περισσοτέρων κρατών.

Όπως ανέφερε το BBC, η πρώτη κρίση που αντιμετώπισε ποτέ η ευρωζώνη, έχει προκαλέσει πυρετώδεις συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της.

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου, το Βερολίνο έχει ως στόχο την σταθεροποίηση του ευρώ και της ευρωζώνης συνολικά, και σε καμία περίπτωση δεν συζητά την σμίκρυνση της.

Από την πλευρά του, ο Jose Manuel Barroso προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα προκύψουν από μια διάσπαση της ευρωζώνης, ενώ ένας διπλωμάτης της ΕΕ ανέφερε στο Reuters πως μια γενική αναμόρφωση της ΕΕ θα συναντούσε αντιδράσεις από πολλά μέλη της.

Global Post

http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/europe/germany/111110/germany-france-EU-overhaul-euro-zone

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα