Ύφεση μέχρι το 2013 και στο… βάθος νέα μέτρα

Τόσο τα ψηφισμένα από την κυβέρνηση νομοσχέδια όσο και το πρόγραμμα που συνδέεται με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η πολιτική της λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρόκειται να αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να υλοποιήσει άμεσα τρία βήματα.

1. Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για

την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που συνεπάγεται γνωστά αλλά και νέα σκληρά μέτρα.

Το τίμημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το «κούρεμα» 50% του χρέους και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα παραμείνει βαρύ για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η μεταβατική κυβέρνηση θα δεχθεί έντονη πίεση για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

2. Την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 προς ψήφιση αλλά και την ολοκλήρωση του νέου Μεσοπρόθεσμου και του νέου Μνημονίου. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα για «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

3. Την κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης Παπανδρέου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου. Πρόκειται για νομοσχέδιο – μαμούθ όπου με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα προβλέπει κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατάργηση του αφορολογήτου και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% επί καθαρών εισοδημάτων, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδημάτων, καθιέρωση υποχρέωσης αγροτών να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ώστε να φορολογούνται αυτοτελώς με αντικειμενικά κριτήρια, μείωση αφορολογήτου ορίου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Υφεση μέχρι το 2013 και στο… βάθος νέα μέτρα

Πάντως, οι χθεσινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν δείχνουν την άκρη του τούνελ για τους Ελληνες, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τα δύο επόμενα χρόνια να υπόκεινται σε σκληρή λιτότητα, χωρίς να διαφαίνεται για τη συνέχεια πώς όλες αυτές οι θυσίες θα οδηγήσουν σε μια δυναμική ανάκαμψη.

Το ανησυχητικό είναι ότι και η υπόλοιπη ευρωζώνη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μπαίνει επίσης σε περιπέτειες, με την ύφεση να βρίσκεται στα πρόθυρα, γεγονός που θα επιβραδύνει περισσότερο την προοπτική βελτίωσης της κατάστασης στην Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για την περίοδο 2011-2013 που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, επιβεβαιώνουν την επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.

Οι εκτιμήσεις

Η υποχώρηση του ΑΕΠ το 2011 θα είναι τελικά της τάξης των 5,5 μονάδων έναντι 3,5 μονάδων που προβλέπονταν την άνοιξη. Επιπλέον, ενώ την άνοιξη αναμενόταν έξοδος από την ύφεση το 2012, τώρα προβλέπεται πως αυτό θα γίνει το 2013, όπου η ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά αναιμι

Keywords
Τυχαία Θέματα