Κάνει πίσω ο Παπαδήμος μετά τις αντιδράσεις

Δεν ξέρουμε αν μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων δεν θα δούμε πλήρη καταβαράθρωση των εργασιακών και μισθολογικών που ισχύουν μέχρι σήμερα, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος κατάλαβε ότι είναι μεγάλος… γκαφατζής και ανακρούει πρύμναν.

Ο λόγος για τη συζήτηση που γίνεται για τον 13ο και 14ο μισθό και τις άλλες περικοπές στον ιδιωτικό τομέα καθώς και για το πώς η Ελλάδα θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

Μέχρι χθες

ξέραμε και γράφαμε ότι ο κ. Παπαδήμος βάζει το θέμα στο τραπέζι, εκβιάζει τους κοινωνικούς εταίρους να συναινέσουν στο βιασμό και όλα αυτά τα δικαιολογεί με την έκφραση: «το ζήτησε η τρόικα».

Επίσης, ξέραμε ότι όλος ο κόσμος του έλεγε ότι η συνταγή είναι λάθος διότι η οικονομία δε γίνεται έτσι ανταγωνιστική ενώ η ύφεση θα ξεπεράσει και το 10% αν κοπούν κι άλλο οι μισθοί.

Μάλιστα ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έλεγε ότι είναι αντίθετος σε μειώσεις οι οποίες ουσιαστικά θα βουλιάξουν ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και τα δημόσια έσοδα. Εντάξει, κανείς δεν είπε για αυξήσεις, αλλά το μεγάλο μαχαίρι στον ιδιωτικό τομέα θα διαλύσει ότι απέμεινε από την ελληνική οικονομία.

Μόλις τα συνδικαλιστικά σωματεία έβαλαν τις κόκκινες γραμμές και είπαν ότι θα πάνε σε απεργίες και μόλις από τη ΝΔ κατ’ αρχάς και από τα κόμματα της Αριστεράς από την άλλη (το ΠΑΣΟΚ ζει σε άλλο αστερισμό) η αντίδραση ήταν έντονη, ο κ. πρωθυπουργός τα είδε όλα. Και αποφάσισε να βγάλει στη δημοσιότητα του διαλόγους με τους δημοσιογράφους στην καλύβα του μπάρμπα Λουκά. Από τις κουβέντες αυτές λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο κ. Παπαδήμος κάνει ένα βήμα πίσω, ειδικά στο θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία είναι πράγματι δημοκρατική εκτροπή.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός λέει ότι μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος η απόφαση θα τεθεί υπόψη των τροικάνων για την τελική απόφαση. Μάλιστα οι παπαγάλοι του Μαξίμου διέψευδαν ότι είπε ο πρωθυπουργός ότι αν δεν κοπούν δώρα και επιδόματα δε θα υπογραφεί η δανειακή σύμβαση. Αρα, εκβιασμός δεν υφίσταται τουλάχιστον σ’ αυτό το σημείο. Το είχαμε επισημάνει κι εμείς ότι η τρόικα ποτέ δεν έθεσε επίσημα κάτι τέτοιο ενώ ειδικά το ΔΝΤ είναι εναντίον οποιασδήποτε παρέμβασης στον ιδιωτικό τομέα.

Όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: Αυτά δεν είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα, είναι προς συζήτηση ο κ. Παπαδήμος του απάντησε:
Αυτό είπα, αυτό λέω σε σας, αυτό είπα και στους κοινωνικούς εταίρους. Υπάρχει ένα πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων – ο κοινωνικός διάλογος – και τα εργασιακά θέματα συζητούνται πρωτίστως και επιδιώκεται μία συμφωνία στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Από τη δική μας την πλευρά έπρεπε να θέσουμε τα θέματα τα οποία μας ζητούν οι εταίροι να συζητηθούν και να ζητήσουμε να ξεκινήσει αυτός ο κοινωνικός διάλογος, ώστε οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων να σκεφτούν και να δουν, πρώτα απ’ όλα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και σε ποιο βαθμό ορισμένα από τα μέτρα τα οποία ανέφερα μπορεί να συμβάλλουν στη αντιμετώπιση του προβλήματος. Έως ότου ολοκληρωθεί

Keywords
Τυχαία Θέματα