Και μια και δύο και … τρείς χρεοκοπίες


Το μεγάλο ερώτημα σήμερα, είναι αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στον Νοέμβριο. Η απάντηση είναι μάλλον όχι. Αυτό θα γίνει σίγουρα, αλλά σε 3-6 μήνες, άσχετα του πόσα χρήματα της δίνονται.

Οι αγορές πιστεύουν πως πρόκειται για κορώνα-γράμματα. Αν δεν δοθούν χρήματα, μπορεί να υπάρξει μέχρι και κούρεμα ύψους 60-80%. Σε 3-6 μήνες, το κούρεμα μπορεί να φτάσει και

το 100%. Πολλοί πιστεύουν πως η Μέρκελ και ο Σαρκοζί έχουν κάποιο σχέδιο, αλλά κανένας δεν το γνωρίζει. Πάντως, τη περασμένη εβδομάδα το ευρώ ανέβηκε σε αξία (στο $1.38), ενώ το δολάριο έπεσε και πάλι.

Η Ελλάδα παλεύει με την λιτότητα που της επέβαλαν η ΕΕ, το ΔΝΤ, και η ΕΚΤ, με αποτέλεσμα το έλλειμμά της να ανέβει στο πρώτο εξάμηνο στα $21.4 δισ από τα $17.3 δισ.  Τα φορολογικά της έσοδα έπεσαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα η τρόικα να διατάξει περαιτέρω περικοπές δαπανών, για να αντισταθμιστούν οι απώλειες.

Πρόκειται για μια ατέρμονη ιστορία, που στο τέλος θα αποτελειώσει την ελληνική οικονομία. Η ανεργία μεγεθύνεται, όπως πολλαπλασιάζονται και οι διαδηλώσεις στους δρόμους. Τα μειωμένα φορολογικά έσοδα συντελούν σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οι ελληνικοί στόχοι που είχαν τεθεί, αποδείχθηκαν ανεκπλήρωτοι, και υπολείπονται κατά 25% τουλάχιστον. Σε γενικές γραμμές, τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι χάλια, ενώ αυτά της Αμερικής, της Αγγλίας, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης δεν είναι και πολύ καλύτερα. Είναι προφανές ότι ο κόσμος επιβραδύνεται!

Το ανησυχητικό είναι ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα, όπως και οι υπόλοιπες, μαζί με τις κυβερνήσεις και τις οικονομικές κοινότητες, δεν έχουν καμιά ιδέα ως προς το πώς μπορεί να τερματιστεί η κρίση. Το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν κι άλλα λεφτά στον τρύπιο κουβά, μέθοδος όμως που δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, ο κόσμος όλος εισέρχεται σε περίοδο αποπληθωρισμού, με πάρα πολλούς να ζητούν επιτακτικά την εκτύπωση χρήματος, και την επέκταση της πίστωσης, κάτι που είναι γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση».

Ως γνωστόν, η Ελλάδα αύξησε τους φόρους της ακίνητης περιουσίας, και σκέφτεται να ψηφίσει νόμο για αναδρομική φορολόγηση της από το 2001. Οι απεργίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι διαδηλώσεις. Γνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι οικονομολόγοι πιέζουν για κούρεμα 50% , κάτι που είχε ζητήσει η Ελλάδα πριν από ενάμιση χρόνο. Τα τελευταία στοιχεία μιλάνε για κούρεμα 60-80%. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, και το μόνο ερώτημα είναι πότε, και πόσα χρήματα θα διαθέσει η ΕΕ. Οι αγορές έχουν ήδη υπολογίσει το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά αυτό που δεν έχουν υπολογίσει είναι το κόστος της χρεοκοπίας των πέντε ακόμη χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια  προβλήματα.

Ας δούμε την Ιρλανδία, που διέσωσε την Anglo Irish Bank και το Nationwide Building Society με κόστος $70 δισ για τους Ιρλανδούς φορολογούμενους. Η πολιτική τάξη της Ιρλανδίας ξεπούλησε τον λαό της. Οι τράπεζες, που ανήκαν στον όμιλο Alpha, με μετόχους , μεταξύ άλλων τις βασ

Keywords
Τυχαία Θέματα