Άρχισε το δράμα ο Σαρκοζί-νέα συνάντηση με Μέρκελ

«Αν επιτρέψουμε την καταστροφή του ευρώ, αναλαμβάνουμε το ρίσκο καταστροφής στην Ευρώπη. Εκείνοι που θα καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα έχουν την ευθύνη για την αναβίωση συγκρούσεων και διχασμών στην ήπειρό μας».

Σε αυτούς τους δραματικούς τόνους προειδοποίησε χθες ο Πρόεδρος της ΓαλλίαςNicolas Sarkozy, εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής το Σαββατοκύριακο, αλλά και μία μέρα μετά την «απειλή» της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του.

Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη καλείται να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις τις επόμενες ημέρες, στη σκιά της κρίσης κρατικών χρεών.

Σε

αυτό το πλαίσιο, μετέβη εσπευσμένα το βράδυ της Τετάρτης στην Γερμανία, όπου είχε συνομιλίες με την γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel αλλά και τον διοικητή τηςΕυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean Claude Trichet, τον πρόεδρο της Ε.Ε Herman Van Rompuy και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Ωστόσο, μετά το τέλος της συνάντησης, ούτε ο Γάλλος πρόεδρος ούτε η Γερμανίδα Καγκελάριος έκαναν κάποιο σχόλιο για το τι συζητήθηκε.

Από χθες μετά την προειδοποίηση της Moody’s ο Γάλλος πρόεδρος έχει δώσει την αίσθηση του επείγοντος στις διαπραγματεύσεις: ”Αν επιτρέψουμε την καταστροφή του ευρώ, κινδυνεύουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη. Όσοι καταστρέψουν την Ευρώπη και το ευρώ θα έχουν την ευθύνη για την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και του διχασμού στην ήπειρό μας”, δήλωσε.

Τα τρία ακανθώδη σημεία

Οι δηλώσεις Sarkozy είναι διαμετρικά αντίθετες με το κλίμα των δηλώσεων Merkel ότι δεν πρέπει να αναμένονται οριστικές λύσεις στη σύνοδο κορυφής κι έρχονται να σηματοδοτήσουνδιάσταση απόψεων, την ώρα όπου πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι έχει βρεθεί κοινός τόποςτουλάχιστον σε δύο κομβικά σημεία για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης:

-Στην ενίσχυση του EFSF και τη λειτουργία του ως «εγγυοδοτικού» μηχανισμού.

-Στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να είναι στο 9% μετά τη ρεαλιστική αποτίμηση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν.

-Σιγή ιχθύος επικρατεί, ωστόσο, αναφορικά με το ύψος ενός ελληνικού κουρέματος, ενώ αντίθετα εμφανή είναι πλέον τα σημάδια ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να λάβει μέτρα δημοσιονομικού και ίσως «μεταρρυθμιστικού» ελέγχου της χώρας μας, με μόνιμη και πιθανότατα πολυπληθή ξένη παρουσία στην Αθήνα, όπως έχει γράψει και το euro2day.

Οι πληροφορίες περί γαλλογερμανικής συμφωνίας στα παραπάνω δύο σημεία δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ από τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν λίγο αργότερα να δηλώσουν στο Dow Jones ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία», χωρίς ωστόσο να αρνηθούν ότι κατά πάσα πιθανότητα το EFSF θα λειτουργήσει τελικά ως εγγυοδοτικός μηχανισμός που θα καλύπτει μερικώς τις πιθανές απώλειες στους κατόχους κρατικών ομολόγων στα πρότυπα του γνωστού πλέον ως“σχεδίου Allianz”.

Η δημοσίευση των πληροφοριών οδήγησε χθες σε σημαντική άνοδο τη Wall Street, καθώς ερμηνεύτηκε ως σοβ

Keywords
Τυχαία Θέματα