Και κερατάδες και δαρμένοι για την Ζήμενς

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή και ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για την επικύρωση της σύμβασης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της εταιρείας Siemens για το σύστημα σηματοδότησης των νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας, που αφορά επτά νέους σταθμούς. Ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μάκης

Βορίδης δήλωσε στην Βουλή πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης.

Επιβεβαιώνονται έτσι πανηγυρικά όσα έχουμε γράψει τον τελευταίο καιρό ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ουσιαστικά μια κυβέρνηση που επέβαλε η κρατικοδίαιτη διαπλοκή για να κάνει τις δουλειές της και μετά θα την ξαποστείλουν.

Προκύπτει όμως ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Ύστερα από τόσα πρωτοσέλιδα για “σκάνδαλα” και “δωροδοκίες πολιτικών” από την Ζήμενς, ύστερα από τόσες εξεταστικές επιτροπές και δικαστικές διερευνήσεις και φυσικά αφού δεν μπήκε κανένας φυλακή, η κυβέρνηση Παπαδήμου τολμά να κάνει αυτό που δεν τόλμησε ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου: Να κάνει την Ελλάδα την μόνη χώρα που όχι μόνο δεν πήρε από την Ζήμενς ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση για τα σκάνδαλα, αλλά να την πληρώνει κι από πάνω.

Διαβάστε όμως τι έκαναν με την Ζήμενς στις ΗΠΑ και … ονειρευτείτε για το πως θα μπορούσε μια ελληνική κυβέρνηση άξια του ονόματός της να βάλει την Ζήμενς να ξεπληρώσει το ελληνικό χρέος. Αντί γι αυτό η κυβέρνηση Παπαδήμου όχι μόνο να δώσει νέα έργα στην Ζήμενς, αλλά παζαρεύει και γερμανικά όπλα, όπως γράφουμε προηγουμένως.

Αναδημοσιεύουμε ένα πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal για τα Σύμφωνα λοιπόν με τις αμερικανικές αρχές, η Deutsche Telecom AG, και η ουγγρική θυγατρική της στις τηλεπικοινωνίες Magyar Telekom , θα πρέπει να πληρώσουν περίπου $95 εκατομμύρια σε ποινικά και αστικά πρόστιμα, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες των Αμερικανών σχετικά με δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων της FYROM και του Μαυροβουνίου, από πλευράς των εταιριών αυτών.

Η συμφωνία αυτή είναι η κατάληξη των ερευνών που διεξήγαγε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), εναντίον της Deutsche Telekom και της  Magyar Telekom.

Η δεύτερη, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο  των $59.6 εκατ. θα πρέπει να εφαρμόσει  ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης, και να υποβάλλει αναφορές για τις προσπάθειες της (να συμμορφωθεί) κάθε χρόνο.

Οι ΗΠΑ διεξάγουν τις έρευνές τους στα πλαίσια του νόμου Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) , που απαγορεύει τις επιχειρήσεις στο να δωροδοκούν αλλοδαπούς αξιωματούχους. Οι επιχειρήσεις που ερευνήθηκαν μέχρι τώρα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναγκάστηκαν να πληρώσουν $1.8 δισεκατομμύρια σε πρόστιμα το 2010, ενώ πλήρωσαν $641 εκατ. το 2009, και $890 εκατ. το 2008.

Νωρίτερα μέσα στον Δεκέμβριο, οι αμερικανικές αρχές ξεκίνησαν δίωξη εναντίον μιας ομάδας πρώην στελεχών της γερμανικής Siemens AG, κατηγορώντας τους ότι συμφώνησαν να πληρώσουν μίζες έως και $100 εκατομμυρίων, προκειμένου να υπογράψουν κερδοφόρα σ

Keywords
Τυχαία Θέματα